Вінницький політолог Руслан Штогрин: про «феномени» Зеленського й Смешка, «генія» Порошенка і "поцілунок Юди" від Бойка

Новини Вінниці / Вінницький політолог Руслан Штогрин: про «феномени» Зеленського й Смешка, «генія» Порошенка і "поцілунок Юди" від Бойка

Дані свого екзитполу оприлюднила ГО «Передові правові ініціативи». За словами її регіонального представника у Вінницькій області Руслана Штогрина, опитування та спостереження організація проводила на 162 дільницях.

Дані свого екзитполу оприлюднила ГО «Передові правові ініціативи». За словами її регіонального представника у Вінницькій області Руслана Штогрина, опитування та спостереження організація проводила на 162 дільницях.

За даними екзитполу, у місті Вінниці отримано такі результати: Петро Порошенко – 28%, Володимир Зеленський – 22,21%, Юлія Тимошенко – 14%.

По області результати дещо інші: Петро Порошенко – 22,3%, Володимир Зеленський – 23,36%, Юлія Тимошенко – 17,36%.

За словами Руслана Штогрина, особливість цього екзитполу в його оперативності та повноті дослідження: якщо інші працювали до 16-ї, максимум до 18-ї години, то «Передові правові ініціативи» проводили опитування на дільницях із 8.00 до 19.30.

«Кожному виборцеві, якому пропонували пройти екзитпол, давали в руки телефон і він анонімно відповідав на запитання. Крім того, реєструвалися на дільницях наші спостерігачі, фотографували перший протокол, який надається до ОВК, і оперативно вводили результати в систему», – розповів Руслан Штогрин.

«Відключіть «1+1» - і "відключиться" рейтинг Зеленського»

«Феномен Зеленського», за словами політолога, це зовсім не феномен, це - рейтинг телеканалу «1+1». Був би на його місці хтось інший – з рейтингом було б майже так само.

«Відключіть «1+1» - і так само відключиться рейтинг Зеленського», - вважає Руслан Штогрин.

Чиї виборці не проголосують за Зеленського

Аналізуючи попередні підсумки першого туру виборів, Петра Порошенка політолог називає «генієм»:

«Якщо подивитися, як його «мочили», а він, все одно, виходить до другого туру. Думаю, в штабі Порошенка зроблять серйозні кадрові висновки. Є ще в нього серйозний електоральний резерв: це Смешко як електоральний двійник – ці люди не будуть голосувати за Зеленського. Незважаючи на те, що Гриценко заявив, що не буде підтримувати Порошенка, його електоральне поле на 45% складається з електорального поля Порошенка. Електорат Бойка на 98% переходить Зеленському, але якщо Бойко публічно витупить на підтримку Зеленського, для його виборців змін не буде, але це жорстко мобілізує електоральне поле національно-патріотичних сил. А в тому, що Бойко закличе підтримати Зеленського, я навіть не сумніваюсь».

Про «Поцілунок Юди» від Бойка

На думку Руслана Штогрина, електорат Тимошенко може частково перейти і до Порошенка, але в більшості своїй – все ж, до Зеленського.

«Але якщо буде «поцілунок Юди» від Бойка, то проукраїнсько-налаштовані прихильники Тимошенко можуть зіграти по-іншому».

"Він – уособлення Гриценка, але новий..."

Щодо іншого «феномену» - Ігоря Смешка, то його експерт вважає «Гриценком в новому форматі»:

«Він – уособлення Гриценка, але новий. Якби не було Смешка, ці люди всі проголосували б за Гриценка. Але прийшла людина, яка не була в політиці, а за Гриценком ще тягнувся шлейф – він два рази вже балотувався в президенти, накрутили йому трохи негативу із цими земельними скандалами і його виборці які ніколи не проголосували б за іншого кандидата, окрім такого «силового», «твердої руки» - вони всі пішли за Смешка.

"Пам’ятаєте «Самопоміч» у 2014 році набрала 12%? Де поділись її  виборці?.."

Не менш цікавими, за словами Руслана Штогрина, будуть цьогорічні парламентські вибори. Зрозуміло, що їх результати значною мірою залежатимуть від того, хто виграє президентські перегони. Але знак рівності між переможцем виборів Президента і парламенту ставити ще зарано:   

«Ми зараз реально не знаємо, хто буде президентом. Якщо Зеленський, то, думаю, через два місяці його електоральне поле знайде собі різних нових кумирів... Партія в нього є, але якщо Зеленський пройде із тими слоганами й запитами, які були у фільмі «Слуга народу», де посилають МВФ, розказують, що за два дні кризу в країні вирішили, розстрілюють парламент, то ми ж розуміємо, що такого нічого й близько не буде. Для того електорату, який на це очікує, через два місяці настане те, що настало із «Самопоміччю». Пам’ятаєте «Самопоміч» у 2014 році набрала 12%? Де поділись її  виборці?..»