Вінницький історик Федоришен пояснив, чому церемонійну печатку Вінниці передали не міському голові, а секретарю міськради, хто автор клейнод міста та як їх використовуватимуть

Новини Вінниці / Вінницький історик Федоришен пояснив, чому церемонійну печатку Вінниці передали не міському голові, а секретарю міськради, хто автор клейнод міста та як їх використовуватимуть

Вінниця до свого 655-річчя, 380-ої річниці з моменту фактичного набуття містом Магдебурського права і 25-ї річниці відновлення муніципальної символіки, які обласний центр відзначає у 2018 році, зібрала повний комплект муніципальних клейнодів . Атрибути і символи Вінниці показали містянам 8 вересня під час святкування ювілею міста. Відновлювали символіку у місті кільканадцять років, каже директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришен.

Вінниця до свого 655-річчя, 380-ої річниці з моменту фактичного набуття містом Магдебурського права і 25-ої річниці відновлення муніципальної символіки, які відзначаються у 2018 році, зібрала повний комплект муніципальних клейнодів. Атрибути і символи Вінниці показали  містянам 8 вересня під час святкування ювілею міста.

Відновлювали цю символіку у місті з середини 2000-их. Що означають клейноди, де їх зберігатимуть і коли користуватимуться розповів директор КП "Центру історії Вінниці" Олександр Федоришен.

«Зараз до комплекту клейнодів входить колар міського голови, виготовлений у 2007 році, ключ від міста, виготовлений в 2009 році, і церемонійна печатка -  в 2018 році. Це все зроблено ювелірним домом «Діадема».

Колись в нас точно була печатка. Скоріш за все це дерев’яна ручка з підосновою для самої печатки. Ці три клейноди не є точною копією автентичних предметів. Це творчий підхід ювелірної компанії. Автори вирішили виконати його саме в такому форматі, в такому вигляді...

Автором ідеї усіх клейнодів Вінниці був Григорій Дерун (власник компанії "Діадема", - прім. авт.), а науковим консультантом процесу виготовлення усіх трьох клейнодів був Андрій Пістолькорс - історик, дослідник, який працює в торговому домі цієї вінницької компанії», - розповів очільник комунального підприємства Олександр Федоришен.

Під час урочистого відкриття святкування Дня міста герб та печатку ювелірна компанія передала секретарю міськради Павлу Яблонському, а фактично подарувала територіальній громаді Вінниці. За словами Олександра Федоришина, клейноди будуть поки що зберігати у кабінеті міського голови.

«Це не подарунок міському голові, а громаді Вінниці. Ці речі будуть передаватися з покоління в покоління. Ми дуже би хотіли в майбутній експозиції музею історії Вінниці мати залу присвячену символіці міста, атрибутам, в тому числі міської влади, де б були і клейноди. Щоб вони були доступними для всіх вінничан та гостей міста, які завітають до музею. Символізму церемонійного, що отримав печатку секретар міськради, жодного не було. Мені здається, що це пов’язно із певними епізодами протоколу та специфікою роботи державної служби охорони», - каже історик.

Церемонійну печатку виготовили у вигляді великого гербу Вінниці, по бокам якого стоять лицар часів Великого князівства Литовського та городовий козак.

«Печатку під лицарем Великого князівства Литовського ми називаємо «дідичною», тобто історичною –старожитньою. На ній ми маємо зображення вінницького гербу зразка 1796 року. Це найстаріше зображення вінницького герба, яке дійшло до наших днів. Таку ж саму печатку ми бачимо під городовим козаком, але вона має зображення малого герба міста Вінниці з написом «Вінницький міський голова».

Печатку будуть використовувати під час підписання урочистих, важливих церемонійних документів. Нею не будуть стверджувати сесійні рішення чи розпорядження міського голови. Це моя думка. Вона буде корисною на підписанні якихось важливих документів. Наприклад, при угоді з ще одним містом- побратимом», - розповів Олександр Федоришен.

Катерина Горбатюк

9 вересня, 2018