Вінницький архітектор Віталій Плясовиця розповів, чому у місті житло дорожче, про те, що замовник вирішив відмовитися від ринку «Юність-2» та пріоритетах забудовників

Новини Вінниці / Вінницький архітектор Віталій Плясовиця розповів, чому у місті житло дорожче, про те, що замовник вирішив відмовитися від ринку «Юність-2» та пріоритетах забудовників

Сучасне будівництво – це певний компроміс між бізнесом, владою, архітекторами-проектувальниками та іншим суспільством. Цей компроміс шукають. У Вінниці та інших містах. Як запевняє керівник вінницької «Архітектурної майстерні Плясовиці» Віталій Плясовиця, зі своїми замовниками йому вдається домовитися, щоб при спорудженні нового об'єкту серед пріоритетів «естетика» була на чільному місці.

Сучасне будівництво – це певний компроміс між бізнесом, владою, архітекторами-проектувальниками та іншим суспільством. Цей компроміс шукають. У Вінниці та інших містах. Як запевняє керівник вінницької «Архітектурної майстерні Плясовиці» Віталій Плясовиця, зі своїми замовниками йому вдається домовитися, щоб при спорудженні нового об'єкту серед пріоритетів «естетика» була на чільному місці.

«У моїх замовників естетичний вигляд на другому місці. На першому – максимум робочої площі. Пріоритетом залишається необхідність заробити»

- Віталію Юрійовичу, Ви пішли слідами батька, продовжили сімейний архітектурний бізнес. Вибір був усвідомленим? Ніколи не з'являлися думки зайнятися чимось іншим?

- Відразу скажу – ніколи! Скільки себе пам'ятаю, ніким іншим бути не хотів. І причина проста. Я виріс в атмосфері не тільки архітектури, але і будівництва. Коли батько (Юрій Плясовиця - засновник «Архітектурної майстерні Ю. Плясовиці», дійсний член Академії будівництва України, - прим. авт.) працював в інституті «Термінал-проект» при ВО «Термінал», часто бував у нього на роботі.

Дуже подобалося, що спочатку фахівці малюють, креслять, а потім ходиш вулицею і бачиш результат. У 18 років мене відправили різноробочим на будівництво. Перехідний вік... Батько стукнув кулаком і сказав: «Іди, спробуй попрацювати!», тому два роки я вчився і паралельно виконував завдання «принеси-подай». Фірма займалася реконструкцією приміщень, доводилося розбивати стіни, знімати штукатурку, копати... Було важко, звичайно, але це стало серйозним уроком. Я тоді зрозумів, що краще заробляти головою, ніж руками. Принаймні, мені було складно.

Пам'ятаю, як о 7-й годині ранку в мороз чоловіки наливали півсклянки горілки, а на моє обурення, як можна пити вранці, пояснювали, що інакше не зможеш. Дійсно, у сирості по-іншому неможливо було працювати. Приблизно з 2000-го року після занять в університеті я вже йшов на роботу в «Архітектурну майстерню Плясовиці» і займався дрібними проектами, доповнюючи теорію практикою. Перший мій самостійний об'єкт – реконструкція квартири під продовольчий магазин на вул. 50-річчя Перемоги (нині Замостянській). Коли будівельники виконали роботи один-в-один за моїм проектом, пам'ятаю, як пишався цим.

- Ваш батько, Юрій Плясовиця, вважається визнаним фахівцем, часто доводилося сперечатися з ним і доводити свою правоту?

- Певно, все життя з ним сперечаюся. У нас з ним різні характери. Скільки ми з ним сварилися, думаю, ніхто стільки не лаявся. Причому, це відбувалося тільки на роботі. Тут ми можемо сперечатися, лаятися, ображатися, а ввечері їхати один до одного в гості, щоб відзначити свято. Але це в минулому. Останні п'ять років у нас не виникає розбіжностей або спорів.

 - Архітектура і будівництво безпосередньо залежать від стану економіки. У період «дешевих кредитів» масово споруджувалися житло і ТЦ. Зараз позики доступні небагатьом, але й житлові будинки, торговельні центри зводять. Хоча без колишнього блиску. Приділяють замовники проектів увагу екстер'єру чи «обличчя» для них не принципово?

- У моїх замовників естетичний вигляд на другому місці. На першому – максимум робочої площі. Замовник рахує квадратні метри, які він або продасть, або здасть в оренду. Пріоритетом залишається необхідність заробити. Але всі погоджуються, що будівля має виглядати гармонійно і красиво. Доводиться дуже часто сперечатися. Зараз є маса матеріалів. Ми намагаємося закласти хороший, дорогий фасадний матеріал. Звісно, що чим дорожче, тим у результаті вигляд будівлі буде ефектніший і довговічніший. Наприклад, при реконструкції ТЦ «Петроцентр» від пропонованого мною дорогого оздоблювального матеріалу не відмовилися.

Так склалося, що в Україні будівництво йде «хвилями». Я пам'ятаю, коли тотально проектувалися і будувалися заправки Okko, Shell та інших компаній. За рік близько 40 АЗС по області споруджували. Потім були храми, після відродилося житлове будівництво. І я вважаю, що у Вінниці воно почалося з появи мікрорайону «Поділля». Він дав поштовх. У 2005-2006 роках в місті з'явилися перші великі торгові центри. Так, тоді були дешеві кредити. Це нормально. У всьому світі будують не за свої гроші, а кредитні. Коли кредити вичерпалися, від великих торговельних площ відмовилися. Останні 4-5 років ми спостерігаємо «хвилю» зведення відносно дешевого житла, причому, менеджерами. Не будівельними компаніями.

- Типу «Набережного кварталу», принаймні, під таким брендом схема будівництва прийшла у Вінницю з Хмельницького?..

- Й інших житлових кооперативів з другими назвами. Ці будинки будують менеджери, які наймають бригади за принципом «чим дешевше, тим краще». Можуть найняти будівельну фірму, можуть псевдобудівельну. У Вінниці всього кілька солідних будівельні компаній, які самі будують. Масове будівництво житла в місті припинилося, оскільки ринок наситився. Пропозиція перевищує попит. Тому є маса недобудов... Крім цього, зараз будують невеликі торговельні або офісні центри.

«У місті продається житло в 35-36 під'їздах. Не можу сказати, скільки з них добудовані. Деякі об'єкти заморожені, на деяких створюють видимість роботи»

- Скільки недобудованих житлових багатоповерхівок у Вінниці?

- Яка схема? Будують ніби самі мешканці. Продає і купує житло один і той же чоловік. Ви приходите в житловий кооператив, щоб купити житло, що будується: вкладаючи гроші, стаєте співзасновником цієї організації, співінвестором. Тобто, даєте гроші, за які будинок зводиться. Тому, якщо потім щось сталося з будинком, то винним є хто? Співінвестори. До речі, від початкової назви («Набережний квартал», - прим. авт.) довелося відмовитися через втрату довіри. А втратили її тому, що у будинків з'явилися проблеми.

Ми вже зараз чуємо про збурення жителів «Європейського кварталу», секцій у Барському масиві. Думаю, це тільки «перші ластівки»... Наскільки я знаю, зараз приблизно 35-36 під'їздів (секцій) у продажу. Не можу сказати, скільки з них добудовані. Деякі об'єкти, по суті, заморожені. Приміром, кілька років стоїть кран і не ворушиться, а поруч встановлений кіоск з продажем майбутнього житла.

У деяких випадках чинять хитріше – створюють видимість роботи. По будмайданчику ходить кілька людей, іноді вмикають кран. Видимість роботи розігрується заради продажу однієї-двох квартир, щоб почати будувати. Хто страждає від того, що робиться видимість, або від того, що будинок зводиться п'ять років? Звичайні люди, які вклали гроші в житло.

- Якщо у Вінниці стільки недобудов, попит впав, то чому житло коштує дорожче, ніж в Хмельницькому чи навіть у Харкові?

- Думаю, що менеджери не хочуть знижувати ціни і готові чекати. Плюс позначаються деякі інші непублічні фактори місцевої специфіки.

- Розкажіть про найцікавіші перспективні проекти... Наприклад, церковний комплекс на Вишеньці побудують?

- Цей комплекс – дуже болюча тема в останній рік. Її часто критикували. Знаю, що замовник налаштований реалізувати цей проект. Зрозуміло, що не відразу. Немає відповідного фінансування. Ще раз уточню, що крім церкви там передбачено спорудження цілої низки об'єктів для розвитку дітей, включаючи стадіон і спорткомплекс. Зовнішній вид Вишеньки проект не зіпсує. Заробляти на цьому ніхто не буде. Землю відвели під ці цілі близько 10 років тому.

Крім цього, ми запустили кілька бізнес-проектів. На проспекті Юності замовник вирішив відмовитися від ринку «Юність-2», на його місці буде офісний центр. У перспективі звідти приберуть всю торгівлю будматеріалами, а там побудують підземний паркінг і невеликий торговий центр.

У наступному році запускаємо невеликий офісний центр на Замостянській. Крім того, ми зробили для Маріуполя реконструкцію двох пологових будинків. Багате місто, а таке враження, що до 2014 року всі кошти йшли в Донецьк. Зараз надолужують. Сьогодні Маріуполь змінюється на краще в 2-3 рази швидше, ніж наша Вінниця. Я маю на увазі дороги, трамваї, сквери.

У Вінниці закінчуємо школу на «Поділлі». Проект цікавий тим, що дуже складний. Важко без досвіду проектувати, пов'язати бюджет з власним баченням, а також будувати нову школу за застарілими нормами. Ми розуміємо, що це смішно, але норми вимагають...

Гаразд, потрібен майданчик для юного натураліста, але проектувати кінопроекційну?! З мене сміються, навіщо вона потрібна? Але документом передбачено наявність для неї цілої кімнати. Зате в школі буде ліфт для людей з обмеженими можливостями, а заїзд передбачений з двору.

- Як вінничанин і активний користувач Facebook, Ви часто висловлюєте свою думку про ті чи інші події в житті міста, які пов'язані з будівництвом. Часом вони досить критичні. Наскільки необхідний діалог фахівців в області архітектури і у чому його недосконалість нині?  

- На мою думку, архітектура і будівництво повинні бути незалежними від політики і чиновників. Сьогодні головний архітектор – це чиновник, а мені здається, що він повинен бути архітектором зі своєю думкою, яка повинна переважати над баченням чиновників.

Діалог з фахівцями завжди потрібен. Не може чиновник вирішувати питання, в яких він профан, визначати – це красиво чи ні, скільки поверхів має бути в будівлі та інше.

- В експертному середовищі є те, що називається консенсусом, взаєморозумінням?

- Як така містобудівна рада існує, але збирається рідко, оскільки змінилося законодавство і необхідність зборів ради визначає замовник. Головний архітектор йому може рекомендувати провести збори. У вузькому колі ми знаходимо спільну мову, розуміємо один одного, але не завжди є від цього практичний результат.

«Для європейців Вінниця вважається досить молодим містом. Справа не стільки в її 650-річній історії, а тій кількості історичних пам'яток, які збереглися і цікаві туристам»

- У Вінниці проводиться масштабна реконструкція вулиці Замостянської. Проводилася дискусія щодо майбутнього вигляду проспекту Коцюбинського і всього навколишнього району. На черзі-парк «Хімік». У чому «плюси» і «мінуси» такого колегіального пошуку рішень?

- Почну з того, що стосовно реконструкції Космонавтів та Замостянської не було колегіального рішення. Було замовлення, і проектна фірма виконала його. Ймовірно, схвалили проекти у вузькому колі. По парку «Хімік» тільки зараз оголосили конкурс між бажаючими брати участь у створенні проекту. Всі подавали заявки, кваліфікаційна комісія вибрала трьох учасників, яким виділять гроші. Будемо відверті, це не конкурс. Коли тебе вибрали, то незалежно від результату ти знаєш, що отримаєш кошти. Відсутній стимул до «бою» ідеями. Схожа ситуація була і з конкурсом стосовно Коцюбинського. Мені складно судити про «плюси» і «мінуси» такого підходу. Він теж має право на життя.

- Наскільки доцільно зберігати старовинні будівлі, які перебувають в аварійному стані?

 - Закон не питає – доцільно чи ні. Він дає однозначну відповідь. Чому туристів тягне в «стару» Європу? Вони їдуть заради історії, старовинних будівель. У Вінниці теж залишилося таке. Але його вкрай мало... По суті, тільки при архітекторі Григорії Артинові з'явилися перша каналізація і капітальні будови, а до цього Вінниця була схожа на село при монастирях. Трохи більше ста років тому почали з'являтися перші штрихи саме міста. Збереглося небагато, але ми ще і його намагаємося зіпсувати, «осучаснити». Сьогодні є можливість, використовуючи сучасні матеріали, зберегти автентичність, але, мені здається, це не всім власникам старовинних будівель цікаво.

- Як вважаєте, коли мікрорайон «Поділля» буде повністю добудований?

- За нашими планами 1 вересня 2020 року діти підуть у школу, яку до того часу добудуємо. І, думаю, до цього ж часу добудують останні житлові будинки. Залишилося завершити роботи по 2-3 домам і підземному паркінгу, й історія спорудження мікрорайону, що тягнеться з 2001 року, підійде до свого логічного завершення.

 - Моїм колегам Ви зізнавалися, що любите подорожувати, об'їздили за кермом всю Європу. Яке європейське місто нагадує Вінницю?

- Це складне питання. Можливо, якщо не брати до уваги центр Дрездена, то це місто буде чимось нагадувати Вінницю. Такі ж бетонні коробки, побудовані приблизно в один і той же час. Уточню, дрезденські хрущовки нагадують вінницькі, але сказати, що якесь місто так вже й схоже, я не можу. Багато міст річка ділить на дві частини, але вони інші. Повторюся, для європейців Вінниця вважається досить молодим містом. Справа не стільки в 650-річній її історії, а в тій кількості історичних пам'яток, які збереглися і цікаві туристам. Все ж таки, як місто Вінниця розвивалася лише останні сто років.

За матеріалами "Реал"

Олег Верлан

6 грудня, 2018