Вінницьку зброю контрабандою завозили до Іраку. Хто для міжнародного скандалу спробував підставити завод «Форт»?

Новини Вінниці / Вінницьку зброю контрабандою завозили до Іраку. Хто для міжнародного скандалу спробував підставити завод «Форт»?

На початку квітня, відразу після першого туру президентських виборів, в українських ЗМІ блискавично поширилася інформація про те, що до рук іракської поліції потрапило 1033 пістолета «Форт-19» (9х19 міліметрів) вінницького виробництва. Партію вилучили у митному центрі порту Умм-Каср, що знаходиться на півдні Іраку. У супровідних митних документах коробки зі зброєю були підписані постачальниками як «іграшки» і «дитячі велосипеди». Як зазначає VinMedia, посилалися тоді українські ресурси на джерела у російських ЗМІ або ж на іракський SkyPress.

На початку квітня, відразу після першого туру президентських виборів, в українських ЗМІ блискавично поширилася інформація про те, що до рук іракської поліції потрапило 1033 пістолета «Форт-19» (9х19 міліметрів) вінницького виробництва. Партію вилучили у митному центрі порту Умм-Каср, що знаходиться на півдні Іраку. У супровідних митних документах коробки зі зброєю були підписані постачальниками як «іграшки» і «дитячі велосипеди». Як зазначає VinMedia, посилалися тоді українські ресурси на джерела у російських ЗМІ або ж на іракський SkyPress.

Як припускають іракські силовики, ця контрабандна поставка була призначена для бойовиків ІГІЛ, і йшла безпосередньо з України. Правда, в офіційних джерелах, крім як в російських ЗМІ, підтвердження припущенню знайти не вдалося. Як не вдалося підтвердити й інформацію сайту ОРД про те, що за контрабандою стоїть «Укроборонпром» і «подільники Порошенка».

«На пістолетах «Форт-19», які контрабандою намагалися завезти в Ірак, чітко видно серійні номери. Тобто, ми знову маємо справу з масовою крадіжкою на рівні чиновників, і швидше за все, «Укроборонпрому», - пишуть на сайті.

Але скоріш за все журналісти ОРД - ресурсу з неоднозначною репутацією - свідомо вводять в оману читачів. По-перше, «швидше за все» сама редакція сайту досить близька до керівника МВС Арсена Авакова. А по-друге - і це вже точно - сам вінницький завод «Форт» є казенним підприємством МВС, яке безпосередньо підпорядковується Арсену Борисовичу. Так що швидше за все ми бачимо чергову маніпуляцію зі спробами перевести стрілки з реальних контрабандистів на популярних нині «Свинарчуків».

Ще точно можна стверджувати, що хтось надав добро на вивезення пістолетів з України, а перед цим «умикнув» їх із держпідприємства або ж зі складів НВО «Форт». Але хто?

«Казенне підприємство« Науково-виробниче об'єднання "Форт"» Міністерства внутрішніх справ України» - така повна назва вінницького заводу. З 1991 року підприємство випускає зброю і засоби захисту як для України, так і для покупців з усього світу.

У статуті підприємства зазначено, що «Форт» може виробляти тільки невійськову зброю. А значить, формально «Укроборонпром» не може мати відношення до продукції заводу. Власне, цей факт був причиною довгих суперечок, коли в 2010 році в листі МВС України на адресу РНБО України від 01.12.2010 року № 22523 / ЛЦ було сказано, що основними видами продукції зазначеного підприємства, є: травматична зброя, наручники, протиударні щити, гумові палиці, комплекти захисту рук та ніг, пристрої для примусової зупинки транспортних засобів та інші спеціальні засоби захисту, які не можуть бути віднесені до продукції оборонно-промислового комплексу.

Значить, КНВО «Форт» не випускало на той момент бойової стрілецької зброї, а тільки завозило і прикручувало гвинтики з гайками, а потім пакувало. Ця інформація «проскочила» лише тоді, коли виникла загроза передачі «Форту» з підпорядкування МВС до «Укроборонпрому».

Більш того, на той час з підприємства прибрали військове приймання МВС і не пускали до себе представників Міністерства оборони. Також у тому ж статуті чітко вказано, що «управління підприємством здійснює Міністерство внутрішніх справ України».

Тепер про іракські «іграшки». Сам пістолет «Форт-19» являє собою модифікацію пістолета «Форт-14ПП» з полімерної рамкою з міцної пластмаси, що відділяється накладкою на рукояті (допускає підгонку по руці стрілка) і кріпленням «пікатінні» під стволом пістолета, яке дозволяє встановити лазерний цілевказівник, тактичний ліхтар або інше обладнання.

Демонстраційний зразок пістолета «Форт-19» був вперше представлений у вересні 2015 на збройовій виставці «Зброя та безпека--2015» в Києві. У грудні 2018 року один пістолет замовили для залізничної охорони. Більше публічних відомостей про офіційні закупівлі «Форт-19» немає. Пістолет випущений під потреби відомства Авакова, а віднедавна «Форт» випускає і патрони до таких пістолетів.

«На державному казенному підприємстві "Форт", яке входить до сфери управління МВС, ми запустили лінію повного циклу виробництва патронів для пістолетів калібрів 9х18 мм і 9х19 міліметрів. Це пістолети для поліцейських, нацгвардійців, прикордонників, тобто для всіх підрозділів системи МВС. Із запуском цієї лінії будуть повністю задоволені потреби наших органів МВС в цьому виді боєприпасів, і додатково ми зможемо передавати іншим органам чи навіть експортувати», - сказав в грудні 2018 року Арсен Аваков під час візиту до Вінниці.

Раніше єдиним виробником боєприпасів в Україні для стрілецької зброї був Луганський патронний завод, який залишився на окупованій території ОРЛО.

Цікаво, яким чином партія новеньких пістолетів «Форт-19» «випарувалася» зі складів заводу МВС? За логікою речей, ці пістолети передали якійсь приватній особі, яка і завезла їх контрабандою в Ірак. І навіть якщо до угоди причетний «Укроборонпром», то, як ми з'ясували, без рішення МВС ця угода не могла б бути реалізованою.

Жодних коментарів керівництво заводу «Форт» до цих пір не надало. Неначе і скандалу в Іраку не було. Чи складно прослідкувати, навіть за світлинами, коли зробили пістолет з контрабандної партії і кому його продали?..

P.S. Сподіваємося на пояснення від міністерства чи керівництва підприємства.  

admin

2 травня, 2019