Вінницькі інспектори з паркування виходять «на вулиці»: спочатку порушників перевиховуватимуть флаєрами

Новини Вінниці / Вінницькі інспектори з паркування виходять «на вулиці»: спочатку порушників перевиховуватимуть флаєрами

З 11 грудня у Вінниці інспектори з паркування почнуть працювати «на вулиці». На першому етапі водіїв, які порушують правила дорожнього руху, не штрафуватимуть. Для перевиховання вінничан протягом місяця-двох всім роздаватимуть флаєра, де у доступній формі пояснюється, що порушено та яке покарання за це передбачено.

З 11 грудня у Вінниці інспектори з паркування почнуть працювати «на вулиці». На першому етапі водіїв, які порушують правила дорожнього руху, не штрафуватимуть. Для перевиховання вінничан протягом місяця-двох всім роздаватимуть флаєра, де у доступній формі пояснюється, що порушено та яке покарання за це передбачено.

Зі створенням патрульної поліції саме «копи» мали виписувати протоколи за неправильне паркування, але чи то водіїв, які нехтують ПДР забагато, чи то інспекторів замало, але, приміром, у центрі Вінниці, автівки у багатьох випадках ставлять як заманеться. І з такою проблемою стикаються в інших містах. Саме тому у вересні 2018-го у Верховній Раді прийняли зміни до законів України «Про дорожній рух» і «Про місцеве самоврядування», що дало старт створенню муніципальних служб, які б слідкували за тим, аби водії паркувалися за правилами.  

За словами начальника відділу паркування департаменту енергетики, транспорту та зв’язку Вінницької міськради Геннадія Богуславського, інспекторам нададуть повноваження виписувати адмінпротоколи за ч.1, 3 ст.122 і ч.1,2 ст. 152-1 КУпАП. Але не відразу….

«Наразі інспектори мають розпочати інформаційно-просвітницьку роботу, тобто пояснювати водіям, що саме вони порушили, та надати відповідний флаєр, де детально описане саме це порушення при паркуванні», - зазначає Геннадій Вікторович.

Нещодавно створений відділ має налічувати 20 співробітників, але наразі за конкурсом відібрано лише 6 інспекторів. Вони працюватимуть по парам.

«Роз’яснювальна робота триватиме 1-2 місяця. Коли нам нададуть доступ до Єдиного реєстру власників транспортних засобів та Єдиного реєстру адмінправопорушень, зможемо виписувати протоколи та накладати стягнення», - пояснює Г. Богуславський.

Раніше у Вінницькій міськраді вказували, що відділ з паркування мав би вийти «на вулиці» ще у листопаді. Затримку начальник інспекторів пояснює тривалим процесом погодження тендерів у Міністерстві трансформації. Вже нібито все готово для початку першого етапу.

Коли інспектори получать доступ до реєстрів процес перевиховання закінчиться. Надалі порушників чекає справжнє покарання.

«У кожного інспектора є планшет для відео- і фото фіксації порушення у двох проекціях. Коли ми отримаємо право штрафувати, вони, як тільки побачать неправильне паркування, мають передати матеріали оператору, який розмістить інформацію про порушення на сайті міськради. Порушнику на лобовому склі залишать повідомлення. Побачивши його, водію по QR-коду не складно дізнатися, що саме він порушив. Потрібно буде лише ввести номер повідомлення та держак автівки, щоб на сайті міськради отримати повний набір відомостей», - вказує начальник відділу паркування, додаючи, що окремо порушнику ще надішлють «лист щастя» з вказаним розміром штрафу.

Роботу інспектори почнуть з вулиць у центрі Вінниці, потім «розширять діапазон», обстежуючи територію навколо вокзалів та ринків, а також ключових вулиць – Привокзальної, Пирогова, Коцюбинського, Келецької та Київської, де найбільш складна ситуація з порушеннями.