Вінницькі екологи ідентифікувати отруйні речовини у ставку в Збаржівці (ФОТО)

Новини Вінниці / Вінницькі екологи ідентифікувати отруйні речовини у ставку в Збаржівці (ФОТО)

Вінницькі екологи оприлюднили попередні висновки щодо наслідків аварії, через яку вантажний мікроавтобус зі вкраденими отрутохімікатами загорівся та опинився у ставку в селі Збаржівка Погребищенського району. Став відомим хімічний склад того, що наразі забруднює басейн річки Рось.

Вінницькі екологи оприлюднили попередні висновки щодо наслідків аварії, через яку вантажний мікроавтобус зі вкраденими отрутохімікатами загорівся та опинився у ставку в селі Збаржівка Погребищенського району. Став відомим хімічний склад того, що наразі забруднює басейн річки Рось.

Нагадаємо, що близько 5 години ранку 9 червня бус із тонною пестицидів опинився у ставку, вода з якого поступає до Росі. Уже за кілька годин заборонили централізований забір води з річки міста Біла Церква і Умань. За цим фактом у поліції відкрили одразу три кримінальні провадження – через забруднення та крадіжку з двох аграрних підприємств. Зловмисників шукають, оскільки вони зникли з місця ДТП.

Загрозу поширення хімікатів нейтралізувати не вдалося. Так, 10 червня з’явилася інформація про те, що на Київщині в одному з водосховищ вже виявили перевищення вдвічі норми допустимих хімікатів у воді. Проте масового мору риби у Росі при цьому не фіксують.

За повідомленням місцевих очевидців, мікроавтобус, що впав у річку, могли навмисно підпалити злодії, які так намагались приховати сліди вкрадених ними тонни хімікатів.

Ранком 10 червня фахівці відбирали проби води. За словами начальника Державної екологічної інспекції у Вінницькій області Юрія Дубового, перевищення були зафіксовані безпосередньо на місці ДТП. І по деяких показниках у місці, де вода потрапляє зі ставка у річку Рось.

«Згідно з інвентаризацією викрадених хімікатів, сьогодні повністю ідентифіковані речовини, які перевозили у цьому мікроавтобусі. Це різного класу гербіциди та фунгіциди. І тут хотів би чітко підкреслити, серед них інсектицидів, які небезпечні для людей, не було. Всі виявлені гербіциди та фунгіциди, це 2-3 клас безпеки. Вони безпечні, використовуються для обробки сільськогосподарських культур. Для навколишнього середовища є безпечними. Але, їхня локалізація в одному місці, може становити певну небезпеку», — констатував Андрій Гижко.

Аби не наражати на небезпеку 500 осіб місцевого населення, село Збаржівка, де сталася ДТП, на три дні забезпечать питною та технічною водою. Тим часом водні об’єкти та криниці залишаться під цілодобовим контролем спеціалістів.

Новини Вінниці / Вінницькі екологи ідентифікувати отруйні речовини у ставку в Збаржівці (ФОТО)Новини Вінниці / Вінницькі екологи ідентифікувати отруйні речовини у ставку в Збаржівці (ФОТО)Новини Вінниці / Вінницькі екологи ідентифікувати отруйні речовини у ставку в Збаржівці (ФОТО)Новини Вінниці / Вінницькі екологи ідентифікувати отруйні речовини у ставку в Збаржівці (ФОТО)Новини Вінниці / Вінницькі екологи ідентифікувати отруйні речовини у ставку в Збаржівці (ФОТО)Новини Вінниці / Вінницькі екологи ідентифікувати отруйні речовини у ставку в Збаржівці (ФОТО)Новини Вінниці / Вінницькі екологи ідентифікувати отруйні речовини у ставку в Збаржівці (ФОТО)Новини Вінниці / Вінницькі екологи ідентифікувати отруйні речовини у ставку в Збаржівці (ФОТО)Новини Вінниці / Вінницькі екологи ідентифікувати отруйні речовини у ставку в Збаржівці (ФОТО)Новини Вінниці / Вінницькі екологи ідентифікувати отруйні речовини у ставку в Збаржівці (ФОТО)Новини Вінниці / Вінницькі екологи ідентифікувати отруйні речовини у ставку в Збаржівці (ФОТО)Новини Вінниці / Вінницькі екологи ідентифікувати отруйні речовини у ставку в Збаржівці (ФОТО)Новини Вінниці / Вінницькі екологи ідентифікувати отруйні речовини у ставку в Збаржівці (ФОТО)