Вінницькі аудитори знайшли мільйоні порушення на заводі «Кристал»

Новини Вінниці / Вінницькі аудитори знайшли мільйоні порушення на заводі «Кристал»

За результатами перших п’яти місяців роботи ДП «Вінницький завод «Кристал» управління Північного офісу Держаудитслужби у Вінницькій області провело фінансовий аудит. Результатом складно тішитися… У державного підприємства, яка опинилося через об’єктивні причини у непростій ситуації, аудитори знайшли цілий перелік чинників, які лише погіршили становище.

За результатами перших п’яти місяців роботи ДП «Вінницький завод «Кристал» управління Північного офісу Держаудитслужби у Вінницькій області провело фінансовий аудит. Результатом складно тішитися… У державного підприємства, яке опинилося через об’єктивні причини у непростій ситуації, аудитори знайшли цілий перелік чинників, які лише погіршили становище.   

Як зазначають у Держаудитслужбі Україні, низка чинників негативно вплинула на повноту отримання підприємством доходів, обґрунтованість понесених втрат, достовірність їх формування і відображення в обліку та звітності.

Ревізори побачили, що «Кристал»  зазнав фінансових втрат у розмірі понад 3,8 млн грн у зв’язку із виконанням робіт по обробці (огрануванню) та розпиленню давальницької алмазної сировини за ціною нижчою, ніж виробнича собівартість.

Підприємство зазнало втрат на суму понад 1 млн грн. через придбання у минулих періодах запасів, які не були використані у господарській діяльності, а також через спрямування коштів на будівництво та закупівлю основних засобів, не введених в експлуатацію. Але можливо їх ще добудують.

Виявили аудитори і той факт, що підприємство витратило 360 тис. грн  на оренду легкового автомобіля, при наявності на балансі заводу транспортних засобів, які використовувалися у господарській діяльності лише в окремих випадках. Здійснення витрат на суму понад 298 тис. грн зумовило укладення договору фінансового лізингу на придбання автомобіля Fiat Doblo.

За результатами аудиторського дослідження адміністрації заводу надано низку рекомендацій, спрямованих на покращання фінансового стану підприємства. Результати аудиту направлені до управління захисту економіки у Вінницькій області ДЗЕ Нацполіції України.

Нагадаємо, що завод «Кристал» був першою ластівкою для відродження у Вінниці ювелірного виробництва. Більш того, від початку створення підприємство орієнтувалося переважно на обробку сибірських алмазів.

До речі, перший діамант, виготовлений на заводі «Кристал», народився 1 березня 1973 року. Всього за три роки підприємство встигло випустити мільйон дорогоцінних каменів, а за 35 років - 70 мільйонів, загальною вартістю 1,2 мільярда доларів.

На початку 1990-их вінницький ювелірний завод «Кристал» вважався одним з більших підприємств України в галузі. Крім того, це один з небагатьох виробників, який має право ставити власне пробірне клеймо на прикрасах.

Компанія поставляє вироби не тільки на внутрішній, але і на зарубіжний ринок - адже недарма багато фахівців заводу мають дипломи від гемологічного інституту Америки (GIA). Крім прикрас, компанія випускає і іншу продукцію - оснащення, інструменти, обладнання для гранувальних підприємств і ювелірної промисловості. Але нині дещо змінилася ситуація на ринку. Обсяг обробки алмазів впав, виробництво «ювелірки» не дає бажаного економічного ефекту, хоча завод пропонує великий асортимент продукції та регулярно проводить акції. Але на ринку існує велика конкуренція. Лише у Вінниці ювелірні вироби виготовляють до десятка компаній.   

Макс Мельник

25 жовтня, 2018