Вінницька правозахисниця вказала на недоліки звернення міськради щодо шлюбів не за християнськими традиціями

Новини Вінниці / Вінницька правозахисниця вказала на недоліки звернення міськради щодо шлюбів не за християнськими традиціями

Активна частина спільноти Вінниці неоднозначно сприйняла підтримане депутатським корпусом звернення до президента та уряду, у якому виказана негативна оцінка можливих змін у законодавство стосовно того, хто має укладати шлюб. На прохання NaПарижі вінницька правозахисниця, голова ГО «Вісь», експерт коаліції з протидії дискримінації в Україні Світлана Дубина прокоментувала своє бачення.

Активна частина спільноти Вінниці неоднозначно сприйняла підтримане депутатським корпусом звернення до президента та уряду, у якому виказана негативна оцінка можливих змін у законодавство стосовно того, хто має укладати шлюб. На прохання NaПарижі вінницька правозахисниця, голова ГО «Вісь», експертка коаліції з протидії дискримінації в Україні Світлана Дубина прокоментувала своє бачення.

«На жаль, не бачу  офіційної версії даного «документу» , та  маючи велику довіру до джерела, де то прочитала, прокоментую, звісно не претендуючи на істину.

Беручись говорити про сучасну європейську ситуацію щодо одностатевих партнерств, то варто було б знати і зважати на рішення Європейського суду з прав людини, що апріорі обов’язково для України.

Європейський суд з прав людини вимагає можливості офіційного визнання одностатевих стосунків. Якщо держава не хоче визнавати одностатеві шлюби, то повинна щонайменше уможливити узаконення цивільні партнерства між особами однієї статі, йдеться в рішенні суду за скаргами проти Італії, ухваленому  ще у 2015 р.

Європейський суд констатував, що багаторічне одностатеве партнерство підпадає під термін "сімейне життя", яке захищається статтею 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Щоб забезпечити захист такого права, європейські держави повинні юридично визнавати одностатеві партнерства, вирішив суд. Нині вони визнаються у 24 із 47 держав-членів Ради Європи.

Вже є аналогічні справи проти України, і зовсім скоро вона буде зобов'язана вирішити це питання. Вирішити, або…вирушати в «руський мир», маршрут туди якраз і прокладають нині у Вінниці.

А по тексту  звернення Вінницької міської ради, висловлю наступне.  

Перше враження - це просто шедевральне маніпулювання авторами/ками міжнародними  документами. Безсоромне виривання з контексту та  сподівання на невігластво тих, хто має обурюватись, лякатись, хто є для тих «писателів» безальтернативно тупими об’єктами , а не суб’єктами, тим паче не рівноцінними в партнерстві та діалозі, а така собі «електоратна маса».

По суті тексту, автори  пишуть «відповідно до статті 16 Загальної декларації прав людини сім’я є природним і основним осередком суспільства і має право на захист з боку суспільства та держави», що маємо в оригіналі?

«1. Чоловiки i жiнки, якi досягли повнолiття, мають право без будь-яких обмежень за ознакою раси, нацiональностi або релiгiї одружуватися i засновувати сiм'ю. Вони користуються однаковими правами щодо одруження пiд час шлюбу та пiд час його розiрвання.

2. Шлюб може укладатися тiльки при вiльнiй i повнiй згодi сторiн, що одружуються.

3. Сiм'я є природним i основним осередком суспiльства i має право на захист з боку суспiльства та держави.»

Отже, мова ніяким чином не йде про «союз чоловіків та жінок», а по тексту – «без обмежень, та повній згоді сторін, що одружуються» - це якщо про Декларацію яка була прийнята як рамковий документ у 1948 році.

Так само «згвалтовано» і текст Міжнародного пакту про громадські та політичні права, автори взявши лиш перший пункт статті 23, раптом «не побачили» ще трьох…  де чітко написано, зокрема, «За чоловіками і жінками, які досягли шлюбного віку, визнається право на одруження і право заснувати сім'ю».

     3. Жоден шлюб не може бути укладений без вільної і цілковитої згоди тих, що одружуються.

     4. Держави, які беруть участь у цьому Пакті, повинні вжити належних заходів для забезпечення рівності прав і обов'язків обох  з подружжя щодо одруження, під час перебування в шлюбі і при його розірванні».

Відчуваєте різницю? Я однозначно так. Отже, вся ота підкріплююча міжнародна  «нормативна база» авторами викладена фейково і з метою ввести в оману суспільство, в даному випадку вінницьку громаду.

Маю велику надію, що ті, на кого направлено звернення, вміють читати міжнародні документи, просто знають грамоту.

Що стосується Конституції України, то запропоновані зміни якраз і мають привести її у відповідність до норм міжнародного законодавства, до речі, відповідно до ст. 9.

І,  як дивно, що ініціатори звернення не знають хоча б статтю 24 Конституції, де чітко зазначено: «Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом».

Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками…».

Вражена тим, що депутат або депутати міської ради міста, яке всюди асоціює себе з означенням «європейське», транслюють гомофобію, дискримінаційні підходи і невігластво в теорії прав людини.

Розумію, що всі мають різні цінності, моляться різним богам, або не моляться…бо право мають. Але! Виходячи до людей, релігія, як на мене, одна – права людини.

Продовжую наводити цитати з того ж документу (Загальна декларацiя прав людини), до якого апелюють вінницькі «цнотливці»:

«Стаття 2

Кожна людина повинна мати всi права i всi свободи, проголошенi цiєю Декларацiєю, незалежно вiд раси, кольору шкiри, статi, мови, релiгiї, полiтичних або iнших переконань, нацiонального чи соцiального походження, майнового, станового або iншого становища.

Крiм того, не повинно проводитися нiякого розрiзнення на основi полiтичного, правового або мiжнародного статусу країни або територiї, до якої людина належить, незалежно вiд того, чи є ця територiя незалежною, пiдопiчною, несамоврядованою або як-небудь iнакше обмеженою у своєму суверенiтетi.

Стаття 12

Нiхто не може зазнавати безпiдставного втручання у його особисте i сiмейне життя, безпiдставного посягання на недоторканнiсть його житла, тайну його кореспонденцiї або на його честь i репутацiю. Кожна людина має право на захист закону вiд такого втручання або таких посягань.»

Визнаючи право на свободу слова всіх, дивуюся позиціонуванню панів/пань, хоча  достеменно не знаю, хто той текст підписали.

Стурбована гомофобними підходами та ініціативами тих, хто позиціонує себе як представники партії «Європейська стратегія».

Відчуваю загрозу європейському вектору розвитку як країни так і зокрема, і вже особливо міста Вінниці.

Для того аби ґрунтовно реагувати - готую запит до керівництва партії «Європейська стратегія», щоб зрозуміти чи то їх офіційна позиція.

Одночасно пишу звернення до Європарламенту, аби вони розуміли, з якими «європейськими» партіями в Україні мають справу і розуміли, що для цих «товаріщєй»  вектор тяжіння десь в стороні Московщини.

Перепрошую за лікбез у тих, хто не об’єкти і без мене уміють читати.

Як от вперше побачила, то зашкалили емоції, хотілося не вірити, що то про Вінницю, зажмуритись і прокинутися зі словами «хух, сон». Та  ні морок реальний.

Але…вдих…видих і…. лише процитую свою покійну бабусю «А постидалися б!».

І, якщо пошукати, кому то вигідно і кому відробляють подібні пріоритети, то варіантів небагато»…

Зазначимо, такою є позиція пані Світлани.