Вінницька поліція вилучила понад 9 тисяч рослин маку і конопель. Аграрії можуть заздрити таким урожаям

Новини Вінниці / Вінницька поліція вилучила понад 9 тисяч рослин маку і конопель. Аграрії можуть заздрити таким урожаям

На присадибній ділянці у 56-річної жительки села Ріжок Літинського району 10 серпня поліція вилучила майже 300 рослин маку, яка жінка вирощувала для власних потреб. І вона не єдина. Загалом, за три місяця, протягом яких ді\ операція «Мак», правоохоронці «назбирали» по городам селян Вінниччини 9 300 незаконно посіяних рослин маку та конопель.

На присадибній ділянці у 56-річної жительки села Ріжок Літинського району Вінниччини 10 серпня поліція вилучила майже 300 рослин маку, яка жінка вирощувала для власних потреб. І вона не єдина. Загалом, за три місяця, протягом яких ді\ операція «Мак», правоохоронці «назбирали» по городам селян Вінниччини 9 300 незаконно посіяних рослин маку та конопель.

За словами жінки з Літинського району, про кримінальну відповідальність за вирощування заборонених рослин вона знала, але сподівалась, що про це ніхто не дізнається. Але сусіди чи то позаздрили, чи то вирішили боротьбі з наркотиками, і повідомили «куди слід».

Інформацію у поліції перевірили і відкрили кримінальне провадження за ч.1 ст. 310 КК України (незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку чи конопель), що карається штрафом від 1700 грн.

Це не перший випадок у сезоні. Як повідомляють у відділі комунікацій ГУНП у Вінницькій області, з 17 травня під час оперативно-профілактичного відпрацювання «Мак» на території області працівники поліції зареєстрували 64 кримінальних проваджень за ст. 310 КК України, а 20 особам оголосили про підозру. До адміністративної відповідальності за не законний посів або незаконне вирощування снотворного маку чи конопель працівниками поліції притягнуто до адміністративної відповідальності 8 осіб.  

Частіше правоохоронці знаходять мак. Це і зрозуміло, маючи город, люди намагаються власноруч забезпечити себе начинкою для пиріжків, а не купувати «сировину». Отже за період «збору врожаю» вилучено 5 389 рослин маку і понад 3 911 рослин конопель. Аграрія, тобто спеціалізовані підприємства, які отримали ліцензії на здійснення відповідних видів діяльності, можуть лише позаздрити таким обсягам.

До речі, одне кримінальне провадження відкрито і за ст. 320 (порушення встановлених правил обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів) відносно суб’єкта підприємницької діяльності, який отримав дозвіл на культивування снотворного маку.

Макс Мельник

13 серпня, 2019