«Вінницька поліція відкрито стала на бік московського патріархату», - переконані віруючі ПЦУ. Чи розпочнеться на Вінниччині «церковний майдан»? (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / «Вінницька поліція відкрито стала на бік московського патріархату», - переконані віруючі ПЦУ. Чи розпочнеться на Вінниччині «церковний майдан»? (ФОТО, ВІДЕО)

Сьогодні Вінницький міський суд обрав запобіжний захід начальнику управління у справах національностей та релігій ОДА Ігорю Салецькому: посадовцю тепер не можна залишати міста без дозволу слідчого або прокурора. Рішення суд ухвалив за клопотанням ГУ Нацполіції у Вінницькій області, слідчі якого разом із представниками Московського патріархату переконують, що Ігор Салецький не мав права реєструвати громади ПЦУ у Луці-Мелешківській Вінницького та Великій Кісниці Ямпільского районів.

Сьогодні Вінницький міський суд обрав запобіжний захід начальнику управління у справах національностей та релігій ОДА Ігорю Салецькому: посадовцю тепер не можна залишати місто без дозволу слідчого або прокурора. Рішення суд ухвалив за клопотанням ГУ Нацполіції у Вінницькій області, слідчі якого разом із представниками Московського патріархату переконують, що Ігор Салецький не мав права реєструвати громади ПЦУ у Луці-Мелешківській Вінницького та Великій Кісниці Ямпільского районів.

Ще перед судовим засіданням до Вінниці приїхали представники релігійних громад ПЦУ із Пеньківки Літинського та Луки-Мелешківської і Хижинець Вінницького районів. Люди переконані: поліція відкрито стала на бік "російської" церкви і позовами проти Ігоря Салецького фактично блокує реєстрацію громад ПЦУ на Вінниччині. Свої нарікання, викладені на папері, віряни віднесли до керівництва Вінницької ОДА, потім вирушили під стіни міського суду, де якраз розпочалось засідання у справі проти Ігоря Салецького.

Начальнику управління у справах національностей та релігій Вінницької ОДА слідчі ГУ Нацполіції інкримінують статтю 356 Кримінального кодексу України – «Самоправство». Повідомлення про підозру йому вручили 2 жовтня. Санкція цієї статті передбачає до 3 місяців арешту. У суді прокурор та слідча просили обрати І.Салецькому запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання до завершення досудового розслідування.      

Звинувачення поліції зводяться до того, що «справжніми» релігійними громадами є громади московського патріархату і тільки проведені ними збори є законними. Тобто, поліція фактично повторює тези представників "російської" церкви про те, що питання переходів до ПЦУ нібито вирішувалось на зборах територіальних, а не релігійних громад.

Потребу у запобіжному заході у вінницькій поліції мотивували тим, що Ігор Салецький може знищити документи у цих справах та впливати на свідків, або ж переховуватись від слідства.

«Може продовжувати свою злочинну діяльність та переховуватись від органів досудового розслідування та суду, крім того, може безпосередньо впливати на свідків у даному кримінальному провадженні з метою затягування розслідування справи і уникнення від кримінальної відповідальності. Крім того підставою так вважати є те, що Салецький 2 жовтня 2019 року на 10 годину повісткою викликався на слідчі дії до слідчого у даному кримінальному провадженні, однак у зазначений час не з’явився. Також до СУ ГУНП у Вінницькій області надійшла заява від єпархіального архієрея Варсонофія, у якій зазначено, що Салецький в приватній розмові повідомив останнього, що, незважаючи ні на що, ним буде проведена перереєстрація ще 36 релігійних громад», - розповіла на судовому засідання прокурор.

Натомість Ігор Салецький та його захисник стверджували: досі жодного звернення чи свідчення про тиск з боку начальника на працівників управління не було, документи не можуть бути знищені, бо вони вже давно є у слідчого та у вільному доступі у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб.

«Дивує те, що у клопотання, яке надане слідчою, йдеться, що начальник управління не давав свідчення. Насправді в матеріалах справи повинно бути три протоколи допитів начальника управління. Що стосується неявки 2 жовтня на допит: у цей час відбувалася робоча нарада у голови ОДА і саме начальник ГУ НП у Вінницькій області, який був присутній на цій нараді, затримав мене, тому я своєчасно не прийшов до слідчого. Тому у клопотанні просимо відмовити, оскільки управління не зволікає з наданням показів, начальник управління був присутній на допитах у слідчого, однак, у клопотанні протоколів цих допитів немає», - зазначив Ігор Салецький.

Зрештою, суддя Сергій Клапоущак ухвалив рішення: задовольнити клопотання слідчого та прокурора і застосувати особисте зобов’язання до Ігоря Салецького терміном до 2 грудня. Тепер посадовець має «прибувати до слідчого із встановленою періодичністю, не відлучатися із населеного пункту, у якому він зареєстрований, проживає чи перебуває, без дозволу слідчого, прокурора або суду».  

Під судом на вулиці люди зустріли таке рішення вигуками «Ганьба!» на адресу поліції та суду.  

Уже вийшовши із зали суду Ігор Салецький розповів, що рішення громад, за реєстрацію яких його й тягає до суду поліція, були прийняті у відповідності до вимог законодавства: вони провели відповідні збори та затвердили належні документи.

«Голови парафіяльних рад вважають, що ці рішення були прийняті не членами релігійних, а територіальних громад і звернулись до поліції, там погодились з позицією МП і відкрили два кримінальні провадження», - говорить Ігор Салецький.    

Він також нагадує, що вже були позовні заяви до Вінницького окружного адмінсуду щодо визнання протиправними дій управління у цих випадках, але суд вирішив, що там немає спору з управлінням, яке все зробило законно, є спір через членів релігійної громади. Тому в адмінсуді рекомендували позивачам захищати свої права у судах загальної юрисдикції.

«Чому така позиція ГУ Нацполіції у Вінницькій області, мені невідомо», - каже І.Салецький.

Зате сьогоднішнє рішення суду, за його словами, цілком може заблокувати подальший процес зміни підлеглості релігійними громадами.

«Справи багатьох громад, які подали документи про зміну підлеглості, зараз перебувають у районних судах і виникає питання – чи зможу я бути присутнім на цих судах, оскільки мене там залучають як третю особу і суди очікують моїх пояснень тих чи інших дій. Чи зможу я брати участь в цих судах – це велике питання», - зазначив Ігор Салецький.   

Не впадати у відчай закликає тим часом віруючих прес-секретар Вінницько-Барської єпархії ПЦУ ієромонах Софроній. Каже: це ще не поразка, це певний етап історії, а життя продовжується:

«Я тимчасово опікуюся релігійною громадою Свято-Миколаївського храму села Пеньківки і коли я приїжджаю звершувати богослужіння, я бачу, як плачуть люди: і коли дощ іде, і коли сонце ми збираємось на вулиці… Мені шкода цих людей. Те, що відбулося сьогодні і відбувається загалом в нашій області, дії представників правоохоронних органів – це відкрита підтримка Московського патріархату. Мені прикро за людей, які будували церкви, роками ходили в них, а тепер вимушені молитися на вулиці. Ми віримо, що з нами правда, з нами Бог. І це не поразка, це той етап, який навпаки згуртує людей і дасть сили продовжувати цю в першу чергу духовну боротьбу».

Після судового засідання парафіяни ПЦУ вирішили висловити свої претензії керівнику обласної поліції Юрію Педосу. Вони разом прийшли до Головного управління Нацполіції у Вінницькій області, але оскільки головний поліцейський Вінниччини був надто зайнятим, звернення до генерала передали через його підлеглих. Ті ж запевнили людей, що поліція діє винятково в межах закону…    

На цьому акції протесу вірян ПЦУ проти втручання поліції у міжконфесійні справи на Вінниччині на боці однієї зі сторін не припиняться, - запевняють віруючі із навколишніх сіл. Підтримати Ігоря Салецького вони збираються і в четвер, 10 жовтня, коли Вінницький міський суд розглядатиме питання позову про його відсторонення від посади. Більше того, уже заговорили про організаційне оформлення руху проти утисків української церкви на всій території Вінниччини. Чи не початок це «церковного майдану»?

Новини Вінниці / «Вінницька поліція відкрито стала на бік московського патріархату», - переконані віруючі ПЦУ. Чи розпочнеться на Вінниччині «церковний майдан»? (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / «Вінницька поліція відкрито стала на бік московського патріархату», - переконані віруючі ПЦУ. Чи розпочнеться на Вінниччині «церковний майдан»? (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / «Вінницька поліція відкрито стала на бік московського патріархату», - переконані віруючі ПЦУ. Чи розпочнеться на Вінниччині «церковний майдан»? (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / «Вінницька поліція відкрито стала на бік московського патріархату», - переконані віруючі ПЦУ. Чи розпочнеться на Вінниччині «церковний майдан»? (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / «Вінницька поліція відкрито стала на бік московського патріархату», - переконані віруючі ПЦУ. Чи розпочнеться на Вінниччині «церковний майдан»? (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / «Вінницька поліція відкрито стала на бік московського патріархату», - переконані віруючі ПЦУ. Чи розпочнеться на Вінниччині «церковний майдан»? (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / «Вінницька поліція відкрито стала на бік московського патріархату», - переконані віруючі ПЦУ. Чи розпочнеться на Вінниччині «церковний майдан»? (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / «Вінницька поліція відкрито стала на бік московського патріархату», - переконані віруючі ПЦУ. Чи розпочнеться на Вінниччині «церковний майдан»? (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / «Вінницька поліція відкрито стала на бік московського патріархату», - переконані віруючі ПЦУ. Чи розпочнеться на Вінниччині «церковний майдан»? (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / «Вінницька поліція відкрито стала на бік московського патріархату», - переконані віруючі ПЦУ. Чи розпочнеться на Вінниччині «церковний майдан»? (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / «Вінницька поліція відкрито стала на бік московського патріархату», - переконані віруючі ПЦУ. Чи розпочнеться на Вінниччині «церковний майдан»? (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / «Вінницька поліція відкрито стала на бік московського патріархату», - переконані віруючі ПЦУ. Чи розпочнеться на Вінниччині «церковний майдан»? (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / «Вінницька поліція відкрито стала на бік московського патріархату», - переконані віруючі ПЦУ. Чи розпочнеться на Вінниччині «церковний майдан»? (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / «Вінницька поліція відкрито стала на бік московського патріархату», - переконані віруючі ПЦУ. Чи розпочнеться на Вінниччині «церковний майдан»? (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / «Вінницька поліція відкрито стала на бік московського патріархату», - переконані віруючі ПЦУ. Чи розпочнеться на Вінниччині «церковний майдан»? (ФОТО, ВІДЕО)