Вінницька поліція відкрила низку проваджень через забруднення гербіцидами річки Рось

Новини Вінниці / Вінницька поліція відкрила низку проваджень через забруднення гербіцидами річки Рось

Слідчим відділом Погребищенського відділення поліції відкрито кримінальне провадження за фактом забруднення водойми у селі Збаржівка Погребищенського району басейну річки Рось. Також правоохоронці встановили, що гербіциди були викрадені з сільгосппідриємств Вінниччини.

Слідчим відділом Погребищенського відділення поліції відкрито кримінальне провадження за фактом забруднення  водойми у селі Збаржівка Погребищенського району басейну річки Рось. Також правоохоронці встановили, що гербіциди були викрадені з сільгосппідриємств Вінниччини.

Нагадаємо, що 9 травня на Вінниччині у річку Рось потрапила тонна інсектициду.

Як зазначають у відділі комунікацій ГУНП у Вінницькій області, ДТП сталася близько 9 години. На заокругленій ділянці дороги водій автомобіля «Мерседес Спринтер» не впорався з кермуванням. Бус з’їхав з проїзної частини та перекинувся у водойму. Сталося загоряння автомобіля, яке було в подальшому локалізоване рятувальниками.

Далі цікавіше. Автомобіль був без номерних знаків. Рятувальники підняли його на поверхню, а також знайшли каністри з хімічними речовинами.

Встановлено, що хімікати були викрадені з фермерських господарств Козятинського та Липовецького районів. Ймовірно везли їх на Київщину. Внаслідок загоряння автомобіля сталася розгерметизація частини ємкостей з хімічними речовинами, через що певна кількість речовини вигоріла та  потрапила в водойму.

Поліцейські повідомили про подію органи влади та відповідні екологічні служби, які мають оцінити стан забруднення водойми. У сусідній Київській області вже застерегли людей від купання та риболовні на час усунення наслідків забруднення.

Слідчий відділ Погребищенського відділення поліції відкрив кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.242 КК України (Порушення правил охорони вод), що передбачає до 5 років  обмеження волі.

Крім того, за фактами крадіжок гербіцидів у Козятинському та Липовецькому районах відкриті кримінальні провадження за ч.3 та ч.5 ст.185 КК України (крадіжка). Максимальне покарання за такі злочини, передбачене законодавством – від 7 до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Правоохоронцями проводяться оперативні та розшукові заходи для встановлення та притягнення до відповідальності винних осіб. 

Макс Мельник

9 червня, 2019