Вінницька пенсіонерка виграла суд у військової прокуратури: жінка намагається довести, що розподіл житла відбувався «не прозоро»

Новини Вінниці / Вінницька пенсіонерка виграла суд у військової прокуратури: жінка намагається довести, що розподіл житла відбувався «не прозоро»

Вінницька пенсіонерка Лідія Краєвська намагається через суд змусити військову прокуратуру внести в ЄРДР відомості щодо порушення кримінального провадження відносно командира військової частини. Вивчивши матеріали справи, Вінницький міськсуд виніс ухвалу, якою підтримав вимоги 68-річної жінки, що стосуються багаторічного ігнорування її черги на житло.

Вінницька пенсіонерка Лідія Краєвська намагається через суд змусити військову прокуратуру внести в ЄРДР відомості щодо порушення кримінального провадження відносно командира військової частини. Вивчивши матеріали справи, Вінницький міськсуд виніс ухвалу, якою підтримав вимоги 68-річної жінки, що стосуються багаторічного ігнорування її черги на житло.

За словами вінничанки, вона з 1988 по 2001 рік проходила військову службу у Повітряних силах України, а останні роки служила в А-3848 (А-1231) - частині, що розташована у приміській Гавришівці. З 1994-го жінка стояла на черзі для отримання однокімнатної квартири. Навіть звільнившись у зв’язку з виходом на пенсію, жінка залишалася «черговиком». Однак, за її словами, при розформуванні військової частини наприкінці 2003-го, «житлова» служба сформувала нові списки «черговиків», і її «загубили»…

«З чергою постійно відбувалися різні маніпуляції. Станом на 2008 рік я вже була 12-ою у черзі на квартиру, але тоді про списки нібито забули. Люди отримували житло, я зверталася до житлової комісії із запитаннями. Мені натякали, що маю віддячити спочатку, аби отримати ордер. Грошей я не мала… Тоді дізналася, що вже стала 135-ою у черзі. І шансів на квартиру практично не маю. Така наразі вдячність за багаторічну працю зв’язківцем у складних умовах. Потім  я ще роками пробувала якось отримати зрозумілі відповіді та з’ясувати, коли настане моя черга», - пояснює Лідія Петрівна.

Жінка втомилася ходити по кабінетам і «заважати» роботі військових. Через вік та хвороби, які пов’язані саме зі службою, її визнано інвалідом ІІІ групи. Втомившись від очікування справедливості, жінка звернулася до військової прокуратури Вінницького гарнізону Центрального регіону із заявою на порушення кримінального провадження щодо командира А-1231 О. Нечипорука через те, що попри 25 років служби її «викинули» з черги на житло.

«Внаслідок зловживання службовим становищем командир надав квартири іншим особам поза черги. Можливо, через хабарі», - зазначає Л. Краєвська.

Звісно, щодо хабарів жінка висказує свої припущення, підставою для яких є незрозуміле розподілення житла та «обирання» кандидатів, не зважаючи на чергу. Так чи інакше, а такі факти мають дослідити відповідні органи. Але на подану вінничанкою заяву до військової прокуратури їй у листопаді 2019-го відповіли відмовою. Чому? Орган, який має контролювати зловживання, маю іншу думку. Тому пенсіонерка звернулася до суду.

Ухвалою Вінницького міськсуду від 5 грудня 2019-го скаргу Лідії Краєвської задоволено. Причому в повному обсязі. Суд зобов’язав посадову особу військової прокуратури Вінницького гарнізону внести відомості до ЄРДР за заявою жінки про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 364 КК України, а також зобов’язав слідчого, який проводитиме розслідування, через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявниці витяг з ЄРДР. Ухвала є остаточною та оскарженню не підлягає…

За словами голови правозахисної громадської організації «Адвокасі» Валерія Душка, це чи не перший випадок позитивного рішення суду після скарги на військову прокуратуру, який матиме, на його думку,  серйозні наслідки.

«Розумію, що чинитиметься опір. Проте у разі невиконання ухвали суду посадовими особами військової прокуратури Вінницької прокуратури, я подам скаргу до військової прокуратури України. Більш того, у заяві попереджу, що у разі ігнорування рішення суду, Лідія Краєвська звернеться до нашої Феміди вдруге, але цього разу - за відшкодуванням військової прокуратури моральних збитків. Я переконаний, що схеми розподілу житла, можливо, що й корупційні, потрібно розслідувати, а винних покарати», - вказує правозахисник.

Він сподівається, що саме розслідування допоможе відновити довіру до «системи», а людям, які заслужили на житло, його отримати.

Редакція готова опублікувати позицію представників військової прокуратури.

Новини Вінниці / Вінницька пенсіонерка виграла суд у військової прокуратури: жінка намагається довести, що розподіл житла відбувався «не прозоро»Новини Вінниці / Вінницька пенсіонерка виграла суд у військової прокуратури: жінка намагається довести, що розподіл житла відбувався «не прозоро»Новини Вінниці / Вінницька пенсіонерка виграла суд у військової прокуратури: жінка намагається довести, що розподіл житла відбувався «не прозоро»Новини Вінниці / Вінницька пенсіонерка виграла суд у військової прокуратури: жінка намагається довести, що розподіл житла відбувався «не прозоро»