Вінницька Бригантина, Хорошковський і офшори Кіпру: ніжні точки дотику

Новини Вінниці / Вінницька Бригантина, Хорошковський і офшори Кіпру: ніжні точки дотику

Колишній власник «95 кварталу» Валерій Хорошковський, схоже, добре вклався у передвиборчу кампанію – і тепер бажає отримати гешефт.

Майбутнє будівництво гігантського ТРЦ у Вінниці, як виявилося, має під собою офшорно-олігархічне підґрунтя. Гектари землі у центрі міста над річкою Південний Буг виділили досить непростим інвесторам.

Про це пише видання VinMedia.

Голова ОПУ Андрій Богдан наприкінці жовтня заявив, що голову митниці Максима Нефьодова консультує донедавна олігарх-втікач Валерій Хорошковський. Одразу після цього з'ясувалось, що колишній віцепрем’єр-міністр часів президентства Януковича та ексголова СБУ Валерій Хорошковський консультує взагалі чимало кого з «нової» чинної влади. «На безоплатній основі», - як стверджує Богдан. До чого тут Вінниця, тим паче, до Хорошковського, інтереси якого – на перший погляд – ніяк не дотичні до нашого міста? Але зачекайте,

Колишній власник «95 кварталу» Валерій Хорошковський, схоже, добре вклався у передвиборчу кампанію – і тепер бажає отримати гешефт.

Телеграм-канал “Шаурма Зеленського” пише ось що:  «Ми знайшли, де зберігає основні гроші друг Богдана Хорошковський. Це Кіпр. Там зареєстрована фірма Хорошковського «K.H. Management Limited », яка дозволяє йому контролювати весь медіа-холдинг групи «Інтер». Власне, Володимира Зеленського з Хорошковським пов’язують роки партнерства ще по "Інтеру". Де Зеленський був генеральним продюсером у ті роки, коли Хорошковський володів цим медіа-активом.

А у Вінниці є ТОВ «Бригантина-В», засновником якої до кінця минулого року був Васіліадіс Хрістодоулос з Кіпру. Саме цій ТОВці належить ідея збудувати великий ТРЦ на Бригантині. Саме цій ТОВці міська рада раніше виділила землю під забудову, як свідчить YouControl:

Нагадаємо, що у 2007 році Вінницька міськрада через аукціон виявила переможця чи не найбільшого лоту за історії міста. Переможцю торгів надали 1 га землі у приватну власність і більше 1,1 га в оренду на півострові Бригантина. Тоді коріння власника були московські, а планував він збудувати потужний аквапарк. Для цієї ділянки спеціально створили ТОВ «Бригантина-В», фірму, яка мала б займатися будівництвом. Потім не тільки власник, а й плани змінилися. Залишилася тільки назва фірми.

Хоча, якщо вірити кадастровій карті, одна з ділянок досі «комунальна».

Більше того, сукупна площа ділянок – ледь більше 2 га, а плани збудувати ТРЦ, якщо вірити вінницьким журналістам – більше 7,5 га.

Але цікаво нам не це.

 

Згадаємо вже давно забуту історію 2011 року. У ніч на 30 грудня 2010 року в Києві знесли старовинну садибу архітектора Казанського. Офіційно власником знесеної архітектурної пам'ятки було ТОВ «Сітко-Поділ-Київ». 99% акцій цієї фірми належить кіпрській компанії "Дарсен Сервісез Лімітед".

Адреса цієї фірми на Кіпрі, як вияснили журналісти – також і адреса посольства Республіки Беліз на Кіпрі, а також  фірми "Арт Фокс Студіос Лімітед". Остання - це ще одна кіпрська фірма, яка влітку 2010 року від імені Валерія Хорошковського придбала компанію-виробника розважального шоу "Студія Квартал-95".

Так ось, тогочасний власник будинку, де зареєстровані київські рейдери, телегумористи, а нині «команда президента» та посольство Белізу - Христодулос Васіліадіс. Той самий, що є засновником ТОВ «Бригантина-В». Точніше, був. До кінця минулого року. Тепер фірмою керує Наталя Раац. Васіліадіс станом на 2011 рік був почесним консулом Белізу на Кіпрі. Як відомо, Беліз (в минулому - Британський Гондурас) – це ще один офшор, в якому люблять ховати свої статки українські можновладці. І, між іншим, саме на Белізі зареєстровано фірму Хорошковського "K.H. Management Limited", яка дозволяла йому контролювати весь медіа-холдинг групи "Інтер".

Власне, з біографією та регаліями Христодулоса Васіліадіса можете ознайомитись на його сайті. Цікаво, що «офіційного» представництва контора Васіліадіса в Україні не має, проте має представництво у Росії. Власне, на тому ж сайті можна знайти банер «Российско-Греческой Торговой Палаты».

Процитаємо російську газету [“Ведомости”, 29.04.2013, “Почетный консул Белиза стал посредником по выводу денег с Кипра”: Согласованием крупных переводов из кипрских банков занимается адвокат и управляющий директор Christodoulos G. Vassiliades & Co Христодулос Василиадес, который также занимает пост почетного консула Белиза. Для согласования перевода от 20 тысяч евро необходимо обращаться в комитет при кипрском центральном банке. Представители Paragon Advice Group связались с сотрудником отделения по обслуживанию международных клиентов Bank of Cyprus, но тот вместо комитета ЦБ направил их к Христодулосу Василиадесу(…)

Неназванный финансист, работавший с Bank of Cyprus, рассказал газете, что Василиадес лично встречался со многими российскими клиентами, которые переводили средства на счета в кипрских банках. При этом он выступал своего рода гарантом безопасности капитала, а также помогал россиянам пройти процедуры соответствия и оформлял структуру владения активами.

В Центробанке Кипра изданию ответили, что право согласовывать переводы из банков никому не передавалось. Сам Василиадес также отрицает роль частного посредника, но подтверждает, что его компания консультирует частных клиентов по вопросам использования средств на счетах в банках Кипра.]

Власне, і сам Хорошковський добряче знайомий із країною-агресором. Хорошковський був серед топ-менеджерів "Євраз Груп" - потужної російської компанії у галузі металургії. У якої були серйозні активи і в Україні. Участь у російському бізнесі дала Хорошковському можливість обзавестися потрібними зв’язками, які стали його нематеріальним активом. Подейкували, що серед знайомців Валерія Івановича є люди, які вхожі в головний кремлівський кабінет. Називали навіть прізвище Юрія Ушакова, помічника Путіна.

Що у підсумку? Так, будувати ТРЦ має українська фірма, якій належить ділянка, але особи, які пов'язані з нею, токсичні через контакти з Росією.  

admin

13 листопада, 2019