Вінниця продовжує шлях до звання європейського міста. Запровадили оплату за проїзд у громадському транспорті електронною карткою

Новини Вінниці / Вінниця продовжує шлях до звання європейського міста. Запровадили оплату за проїзд у громадському транспорті електронною карткою

У Вінницькому громадському транспорті офіційно запрацювали валідатори, за допомогою яких вінничани можуть розраховуватись самостійно, необхідна лише електронна картка, або телефон з NFC для оплатити через IPay, Google Pay.

У Вінницькому громадському транспорті офіційно запрацювали валідатори, за допомогою яких вінничани можуть розраховуватись самостійно, необхідна лише електронна картка, або телефон з NFC для оплатити через IPay, Google Pay.

Як повідомили на сайті Вінницької міської ради, 2 грудня 2019 року у Вінниці спільно з компанією VISA, за фінансової підтримки кредитних коштів ЄБРР (Європейський банк реконструкції і розвитку), у місті розпочався запуск системи оплати проїзду в громадському транспорті за допомогою електронного квитка та безконтактних банківських карток.

Відтепер, для здійснення безготівкової оплати проїзду, працюють стаціонарні валідатори, встановлені в усіх трамваях, що курсують містом. Прийом оплати платіжною карткою здійснюється на усіх стаціонарних валідаторах на кожних дверях, але друкуються білети лише на середніх.

До кінця 2019 року, за допомогою Муніципальної картки та безконтактних банківських карт і смартфонів, можна буде розраховуватись за проїзд у тролейбусах та муніципальних автобусах. Що ж стосується маршрутних таксі – тестування системи на їх бортах розпочнеться з 1 січня 2020.

Як зазначив Вінницький міський голова Сергій Моргунов:

«Сьогодні початок першого практичного етапу довгої роботи, яку ми розпочали ще у 2014 році. Фактично сьогодні ми починаємо впроваджувати е-квиток у громадському транспорті. Поки що у трамваях. Згодом система запрацює у тролейбусах, автобусах та маршрутних таксі.

Це серйозний етап запровадження електронного сервісу в громадському транспорті. Але головне, що це один із перших елементів Муніципальної карти вінничанина – електронного сервісу, який буде з роками наповнюватися новими цікавими напрямками.

Маю надію, що це буде зручний сервіс в першу чергу для вінничан і гостей нашого міста. І він є прикладом для всієї України, як потрібно комплексно впроваджувати електронні сервіси, в тому числі в громадському транспорті».

Директор КП «Вінницякартсервіс» Катерина Бабіна розповіла, що на першому етапі реалізації проекту уже є можливість замовити картку і поповнити її на сайті https://et.vn.ua/. Також було встановлено і підключено все обладнання у трамваях, налаштована служба контролю, організовано торгову мережу, де можна придбати неперсоніфіковану картку. 

«На другому етапі у нас з’являться мобільні додатки на Андроїд і ІОС, підключиться увесь громадський транспорт і буде розвиватися мережа поповнення. Поповнити картку також можливо буде і через автомати самообслуговування, які будуть приєднуватися. Третій етап – ми підключаємо приватних перевізників маршрутних таксі. І, звичайно, будуть додаткові мобільні додатки для планування графіку руху та своїх поїздок, спостереження за рухом транспорту онлайн», - додає Катерина Бабіна.

Раніше оплату безконтактними банківськими картками було запроваджено у наземному муніципальному транспорті декількох міст України: Житомира, Тернополя, Чернігова, Чернівців, Івано-Франківська, Дрогобича та Києва. Але транспортне рішення такого масштабу, яке реалізовується у Вінниці, досі не працює у жодному з міст України. 

Зазначимо:

- Муніципальна картка вінничанина є носієм електронного квитка й відповідає міжнародному стандарту захисту ISO 14443, що забезпечує найвищий ступінь захисту даних.

- Стаціонарний валідатор підтримує технологію NFC, що забезпечує можливість оплати через IPay, Google Pay та має сертифікований рідер, який відповідає стандарту PCI DSS й програмне забезпечення для роботи з банківськими картками.

 

Новини Вінниці / Вінниця продовжує шлях до звання європейського міста. Запровадили оплату за проїзд у громадському транспорті електронною карткоюНовини Вінниці / Вінниця продовжує шлях до звання європейського міста. Запровадили оплату за проїзд у громадському транспорті електронною карткоюНовини Вінниці / Вінниця продовжує шлях до звання європейського міста. Запровадили оплату за проїзд у громадському транспорті електронною карткоюНовини Вінниці / Вінниця продовжує шлях до звання європейського міста. Запровадили оплату за проїзд у громадському транспорті електронною карткоюНовини Вінниці / Вінниця продовжує шлях до звання європейського міста. Запровадили оплату за проїзд у громадському транспорті електронною карткоюНовини Вінниці / Вінниця продовжує шлях до звання європейського міста. Запровадили оплату за проїзд у громадському транспорті електронною карткоюНовини Вінниці / Вінниця продовжує шлях до звання європейського міста. Запровадили оплату за проїзд у громадському транспорті електронною карткою