Вінничина перетворюється у основного постачальника м’яса на державному рівні

Новини Вінниці / Вінничина перетворюється у основного постачальника м’яса на державному рівні

Дрібні ферми давно поступаються у загальному підсумку виробників потужним компаніям. Саме вони забезпечують продовольчу безпеку держави та задовольняють потребу у харчах, яка майже у два рази перевищує внутрішнє споживання. І лідером за показником виробництва традиційно вважається Вінниччина.

Офіційне видання ДФС «Вісник» оприлюднив інформацію щодо продуктового забезпечення українців, а саме, скільки і чого у нас виробляється у розрізі областей. До ТОП-5 регіонів з найбільшою питомою вагою у валовій аграрній продукції входять Вінницька (8,4 %), Полтавська (6,8), Київська (6,1), Харківська (6,1) і Дніпропетровська (6 %) області.

Якщо раніше Вінниччина відзначалася врожаями зернових, то тепер область лідирує за обсягами виробництва також у тваринницькій галузі. За аналітикою ДФС, на перше місце регіон вивів виробник курятини «Миронівський хлібопродукт». На другому місці - Черкаська область. Окрім МХП на ї теренах працює холдинг «Золотоніський бекон».

Молочною продукцією найбільше Україну забезпечують Вінницька, Полтавська, Житомирська, Хмельницька і Львівська області. У рейтингу найбільш «солодких» регіонів знову ж лідирує Вінниччина. Їй поступаються за збором та переробкою цукрового буряку Полтавська та Хмельницька області. Основна кількість цукрових заводів у країні розташована у вінницькому регіоні.

Трудова структура галузі здебільшого відповідає регіональній концентрації АПК. З майже 3 мільйонів осіб, що зайняті у сільському господарстві, у розрізі регіонів «першість» Вінницькій області (205,8 тис. працівників). На другому місці Харківщина (167,5 тис.), третя — Черкащина (147,2 тис. осіб).

За словами першого заступника міністра аграрної політики і продовольства Максима Мартинюка, «Україна одна з небагатьох країн у світі, яка може експортувати понад половину зібраного врожаю». За даними Держстату і ДФС, у середньому на одного українця припадає 1 549 кг зерна, 54,5 кг м’яса, 243,3 кг молока на рік.

Інша справа, чи споживають люди продукти у такій кількості, і чи можуть вони собі дозволити купувати навіть той асортимент, який вважається необхідним по дієтичним нормам…

Олег ВЕРЛАН

Олег Верлан

23 січня, 2018