Вінниччину накрила хвиля «автозлочинів». «Крутих» підозрюваних суд відпустив додому

Новини Вінниці / Вінниччину накрила хвиля «автозлочинів». «Крутих» підозрюваних суд відпустив додому

Четверо підозрюваних, які 16 травня пограбували власника автомобіля Lexus у Оратівському районі та згодом були затримані по дорозі на Липовець, перебувають на волі. Місцевий суд в цьому випадку не вбачає необхідності тримати під вартою людей, які до того ж пересувалися Вінниччиною на Infiniti.

Четверо підозрюваних, які 16 травня пограбували власника автомобіля Lexus у Оратівському районі та згодом були затримані по дорозі на Липовець, перебувають на волі. Місцевий суд в цьому випадку не вбачає необхідності тримати під вартою людей, які до того ж пересувалися Вінниччиною на Infiniti.

Протягом 7 днів у поліції постійно звітують про затримання певних груп, які причетні до викрадення, крадіжок або пограбувань автівок. Складається враження, що хвиля «автозлочинів» має навіть штучне походження. Принаймні, хтось надсилає у регіон або місцевих «гастролерів», або грузинських «заробітчан». Це лише припущення.  

Згадаємо лише випадки, які вказувалися на офіційному сайті ГУНП у Вінницькій області, коли зловмисників затримували. Хронологію подамо у зворотному напрямку з додаванням місця, де зараз перебувають затримані. Чому це важливо? Можна припустити, що відпустивши на волю крадія, суспільство наражається на небезпеку повторення злочину. Принаймні, теоретично.

23 травня близько 15.00 у Вінниці  відразу після вчинення крадіжки з автомобіля Daewoo Lanos оперативники управління карного розшуку затримали трьох громадян Грузії немолодого віку – від 50 років. Вони з салону викрали відео- і фототехніку, а також 500 грн.

Іноземці затримані по ст. 208 КПК України. Суд поки що не обрав їм міру запобіжного заходу.  

22 травня патрульна поліція Барського відділення на трасі зупинила автомобіль «Аudi А4», який за півгодини до того викрала трійця – двоє жителів Жмеринського району и вінничанин. Сам злочин відбувся у Барі. Затримані викрали авто чоловіка, який хотів його продати та показував людям, яких вважав за потенційних покупців. Кримінальне провадження відкрито за ст. 289 КК України. За рішенням суді підозрювані заарештовані. 

17 травня у Вінниці оперативники управління карного розшуку затримали злочинну групу з двох громадян Грузії, які викрали з автомобіля Mitsubischi Pajero Sport, що перебував на стоянці 100 євро, 400 доларів США та 5 тисяч гривень. Як і 23-го зловмисники користувалися сканером. Власник автівки помітив їх, намагався наздогнати, але це вдалося лише поліції. Іноземців за рішенням суду взято під варту, їм інкримінують «грабіж».

16 травня – випадок особливий. Розбивши на АЗС скло Lexus та заволодівши барсеткою власника, четверо чоловіків уїхали на Infiniti. Правоохоронці затримали примітну автівку в Іллінецькому районі. «Крутих» пасажирів та водія доставили до відділення поліції. Чому крутих? Через вартість авто... Про них відомо лише те, що троє з них мешкають на Київщині, а четвертий – у Ніжині Чернігівської області. Двоє із затриманих  вже перебувають під слідством за майнові злочини, вчинені на території Київської області.

Далі найцікавіше. За словами керівника відділу комунікацій ГУНП у Вінницькій області, двом підозрюваним у пограбуванні суд обрав запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, а щодо інших клопотання ще не направлено до суду. Вони перебувають на волі.

Нагадаємо, що мова йде лише про статистику «розкритих» злочинів. Нерозкритих не менше. Так от, складається враження, що громадяни Грузії періодично направляються в Україну за легкими грошима на «сезонні заробітки» з власним «інструментом» у вигляді скандувальної техніки.

Із «заробітчанами» нібито все ясно. Інша справа з «індивідуальним» підходом до «крутих» підозрюваних. Здається, що дуже скоро кримінальну «справу» щодо них закриють за відсутністю складу злочину. Варто поважати людей, які їздять на Infiniti.

Олег Верлан

24 травня, 2018