Вінниччина визнана найкомфортнішим регіоном для ведення бізнесу

Новини Вінниці / Вінниччина визнана найкомфортнішим регіоном для ведення бізнесу

Офіс ефективного регулювання BRDO та Спілка українських підприємців склали рейтинг «Regional Doing Business 2018» за легкістю ведення підприємницької діяльності. Його очолив Вінницька область набравши 334 бали із 600 можливих.

Офіс ефективного регулювання BRDO та Спілка українських підприємців склали рейтинг «Regional Doing Business 2018» за легкістю ведення підприємницької діяльності. Його очолив Вінницька область набравши 334 бали із 600 можливих.

До трійки лідерів також увійшли Івано-Франківська та Житомирська області. У регіонах експерти опитали до двох тисяч підприємців. Оцінювання проводилось за адаптованою методологією Світового банку на основі опитування представників вітчизняного бізнесу. У фокусі дослідження 6 напрямків взаємодії підприємців із владою, а саме: створення підприємства, сплата місцевих податків; одержання дозволів на будівництво; оформлення земельної ділянки під об’єкт нерухомості; приєднання до електромережі, якість електронних сервісів.

Методика та організації, які проводили дослідження, викликають повагу. Це не незрозумілі ГО, які періодично працюють за закордонні гранти чи на замовлення певних політсил. Саме тому найбільший бал для регіону - ознака реальних кроків влади, як обласної, так і районних, міських, селищних та сільських. Успіх спільний... 

Про те, що Вінниччина – область сприятлива для ведення підприємницької діяльності свідчить і кількість підприємств з вітчизняними та іноземними інвестиціями, які останнім часом або вже розпочали роботу в регіоні, або заявили про наміри працювати. Зокрема, у Вінниці 4 травня, австрійська компанія Head International Holding GmbH підписала з представниками місцевої влади меморандум про порозуміння. Згідно з домовленостями, планується інвестування протягом кількох років біля €80 млн у новий завод по виробництву товарів для зимових видів спорту. Під будівництво відводиться майданчик у промзоні мікрорайону «Східний» (біля старого аеропорту).

У вересні в обласному центрі офіційно відкрили завод холодильного обладнання компанії UBC Group. Не перший рік у Вінниці на підприємстві «Електричні Системи», яке розташовано на території «45 експериментального заводу», випускають електричні джгути для всесвітньо відомої німецької автомобільної компанії «Mercedes-Benz».

Крім того, у Гнівані неподалік Вінниці з’явиться сучасний завод по переробці кукурудзи. Інвестори планують вкласти у проект $600 млн. У Немирові розпочала роботу компанія Fujikura. Другий рік реалізовується проект у Могилів –Подільському районі, де на території Яришівської та Кремінської сільських рад на площі понад 700 га  висаджено каліфорнійські саджанці горіха волоського.

В наступному році неподалік села Лядова, що у Могилів-Подільському районі ТОВ «Український волоський горіх» почне будувати першу (з трьох) чергу заводу, на якому після здачі в експлуатацію буде «безвідходне» виробництво. Випуск декількох видів продукції з горіхів має орієнтуватися як на внутрішній, так і зовнішній ринки збуту.

У селі Махаринці Козятинського району почали зводити потужний елеваторний комплекс.На початку місяця тут офіційно дали старт будівництву – забили першу палю (сваю). Елеватор, який належатиме компанії ТОВ «ВІНН-АГРО-Експорт» коштуватиме 12 мільйонів доларів, принаймні стільки планують інвестувати його власники. І це далеко не повний перелік виробництв, які розвивають свою пристуність у регіоні.