Вінниччина стала першою по будівництву, а за тендерами через ProZorro третя в державі

Новини Вінниці / Вінниччина стала першою по будівництву, а за тендерами через ProZorro третя в державі

Вінницька область утримує лідируючи позиції за багатьма показниками економічного розвитку – від будівництва до аграрної галузі. Про це 17 липня, під час засідання колегії обласної державної адміністрації доповів директор департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Володимир Мережко, проаналізувавши соціально-економічний розвиток області за І півріччя 2019 року.

Вінницька область утримує лідируючи позиції за багатьма показниками економічного розвитку – від будівництва до аграрної галузі. Про це 17 липня, під час засідання колегії обласної державної адміністрації доповів директор департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Володимир Мережко, проаналізувавши соціально-економічний розвиток області за І півріччя 2019 року.

До високих місць у рейтингах вінничани звикли. Це показник того, що регіон рухається у вірному напрямку.

«У результаті залучення інвестицій, модернізації промислового виробництва та розширення ринків збуту відбулась активізація роботи промислових підприємств. Так, відповідно до індексу промислового виробництва, за 5 місяців поточного року область посіла друге місце серед регіонів України. За попередніми даними, за 6 місяців 2019 року індекс становить 120%, що, у свою чергу, дозволило наростити експортний потенціал майже до 14%», - зазначив директор профільного департаменту.

Володимир Мережко також акцентував увагу на динаміці зростання капітальних інвестицій, які безпосередньо впливають на розвиток промислового сектору економіки. За словами посадовця, активізація інвестиційної діяльності обумовила зростання обсягів будівельних робіт.

Зокрема, за січень-травень поточного року обсяг виконаних будівельних робіт склав понад 3 млрд грн та зріс у 2,6 рази, порівняно із відповідним періодом 2018 року. За індексом будівельної продукції Вінниччина посіла перше місце в Україні. Вінниччина також займає провідні позиції за обсягами виробництва валової продукції сільського господарства, а також за показниками обороту роздрібної торгівлі.

«Традиційно Вінниччина займає лідируючі позиції за основними показниками в аграрному секторі. Саме тут відбувається концентрація капіталу, що дозволило збільшити обсяги сільськогосподарського виробництва, рівень якого за 5 місяців поточного року становить 114,8% За результатами моніторингу соціально-економічного розвитку регіонів за І квартал 2019 року, Вінниччина посіла перше місце на всеукраїнському рівні за напрямком «економічна ефективність», - підкреслив Володимир Мережко. 

Директор департаменту зазначив також і приріст середньомісячної заробітної плати. За січні-травні 2019 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року він склав 21%.

Посадовець окремо зупинився на розвитку промисловості, створенні нових виробництв з високою доданою вартістю. Зокрема, вдалося забезпечити приріст виробництва підприємств переробної промисловості на 25%.

Також значна увага була приділена обсягу інвестицій. Так, за І квартал 2019 року обсяги капітальних інвестицій, порівняно із відповідним періодом 2018 року, збільшились на понад 27% і склали більше 2,8 млрд грн.

Під час колегії Володимир Мережко акцентував увагу на реалізації низки інвестиційних проєктів. За словами посадовця, у промисловому секторі економіки протягом січня-червня 2019 року реалізовано 15 інвестиційних проєктів на загальну суму майже 1 млрд грн., створено близько 430 нових робочих місць.

Посадовець підкреслив, що цьогоріч також планується реалізувати ще 47 інвестиційних проєктів на загальну суму майже 2,5 млрд грн. Заплановано створити майже 1300 нових робочих місць.

Ще одним показником, який відображає потенціал розвитку та конкурентоспроможність регіону, є обсяг експорту продукції. За словами Володимира Мережка, за 5 місяців поточного року виробники експортували товарів на 636 млн. дол., що на 13% більше показників відповідного періоду минулого року. До ЄС 37% всього експорту.

Окремо Мережко зупинився на реалізацію проєктів соціального спрямування та інфраструктури за 8-ма бюджетними програмами з держбюджету, де для регіону передбачено понад 1 млрд 430 млн грн.

Щодо ресурсів Державного фонду регіонального розвитку, то у 2019 році на реалізацію інвестиційних проєктів у Вінницькій області передбачено  227 млн грн, з яких 212 млн грн спрямовано на реалізацію 22 інвестиційних проєктів, зокрема, у спортивній галузі, галузі освіти, охорони здоров'я, культури, розвитку інфраструктури та центрів безпеки.

Щодо екологічного напрямку, то на сьогодні погоджено реалізацію 30 проєктів, що реалізуються за рахунок коштів обласного екологічного фонду. Вони стосуються техногенної безпеки, відповідної утилізації ТПВ, збереження водойм, охорони атмосферного повітря тощо.

Посадовець також торкнувся питання проведення електронних закупівель. Так, Вінницька ОДА посідає третє місце у всеукраїнському рейтингу за кількістю проведених процедур електронних закупівель в системі ProZorro.