Вінниччина просить МОЗ розширити Нацперелік, деякі пацієнти залишилися без життєво необхідних ліків

Новини Вінниці / Вінниччина просить МОЗ розширити Нацперелік, деякі пацієнти залишилися без життєво необхідних ліків

З початку року в Україні почав діяти новий Національний перелік лікарських засобів, куди не потрапили чимало життєво необхідних препаратів для пацієнтів. Зокрема із вказаного переліку зникли таргетні препарати для онкохворих, що на сьогодні вважаються одними з найперспективніших у лікуванні пацієнтів з раком, а також ліки для хворих на серцево-судинні захворювання. Лікарні не можуть купувати медикаменти поза цим списком, однак при умові як буде забезпечена вся потреба в ліках за Національним переліком. А при «хронічному дефіциті коштів» це нереально. Тому регіони, в тому числі і Вінниччина звернулася до МОЗ, з проханням його розширити. Про це на прес-конференції повідомила заступник директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Надія Марусяк.

З початку року в Україні почав діяти новий Національний перелік лікарських засобів, куди не потрапили чимало життєво необхідних препаратів для пацієнтів. Зокрема із вказаного переліку зникли таргетні препарати для онкохворих, що на сьогодні вважаються одними з найперспективніших у лікуванні пацієнтів з раком, а також ліки для хворих на серцево-судинні захворювання. Лікарні не можуть купувати медикаменти поза цим списком, однак при умові як буде забезпечена вся потреба в ліках за Національним переліком. А при «хронічному дефіциті коштів» це нереально. Тому регіони, в тому числі і Вінниччина звернулася до МОЗ, з проханням його розширити. Про це на прес-конференції повідомила заступник директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Надія Марусяк.

«До нас із  Міністерства охорони здоров’я приїздили експерти, які працювали два дні, дивилися роботу міста і районів, також вивчали питання щодо розширення національного переліку. До нього ввійшли частина препаратів, які не працюють, лікар бачить, що ліки не дають результату. Є частина препаратів в Нацпереліку, які дійсно дієві, задоволені і пацієнт, і лікар. Але в той же час частина ліків, які життєво необхідні, особливо для надання стаціонарної допомоги, відсутня в даному переліку, і вони не мають аналогів. І це біда. Це і кардіопрепарати, і препарати, які використовуються для анестезії, останніх спектор звужений. У тих, що залишилися в Нацпереліку є протипокази, зокрема алергічні стани.

Ми зверталися уже не один раз до МОЗ, і не тільки Вінницька область, а й інші регіони, щодо його розширення. Ніби нас уже чують. Працюють експерти і ми дуже сподіваємося, що даний перелік буде розширений і повернуть ті дієві препарати, які потрібні хворим. Так, вони дороговартісні, але не кожний пацієнт може закупити ці ліки, а вони життєво необхідні», - зазначила Надія Марусяк.

Нагадаємо, через брак грошей у Вінниці перестали давати безкоштовні ліки від епілепсії.