Вінниччина отримала майже 46 мільйонів з держбюджету на створення освітнього простору нової початкової школи

Новини Вінниці / Вінниччина отримала майже 46 мільйонів з держбюджету на створення освітнього простору нової початкової школи

У навчальному 2019-2020 році на Вінниччині буде створено 1079 перших класів. У них школярі навчатимуться за новим стандартом. Для створення до 1 вересня освітнього простору у початковій школі Вінницькій області держава виділила 45 мільойнів 847 тисяч гривень субвенції. Найближчим часом кошти будуть на місцях. Голова облдержадміністрації Валерій Коровій підписав відповідне розпорядження. Принаймні так пообіцяв губернатор під час наради із головами РДА, лідерами ОТГ та очільниками міст обласного значення, яка відбулася 11 травня.

У навчальному 2019-2020-му році на Вінниччині буде створено 1079 перших класів. У них школярі навчатимуться за новим стандартом. Для створення до 1 вересня освітнього простору у початковій школі Вінницькій області держава виділила 45 мільойнів 847 тисяч гривень субвенції. Найближчим часом кошти будуть на місцях. Голова облдержадміністрації Валерій Коровій підписав відповідне розпорядження. Принаймні так пообіцяв губернатор під час наради із головами РДА, лідерами ОТГ та очільниками міст обласного значення, яка відбулася 11 травня.

Кошти розподіленні по районам відповідно до кількості перших класів. Так, 40% цієї суми піде на закупівлю дидактичних матеріалів для 1 класу. Ще 40% коштів буде спрямовано на закупівлю сучасних меблів для початкових класів Нової української школи (НУШ). Та 20% субвенції має бути використано на закупівлю комп'ютерного обладнання для початкових класів. Водночас голова ОДА наголосив, що гроші можна буде використати лише на засадах співфінансування з місцевими бюджетами. Зокрема для шкіл в містах обласного значення органи влади мають дофінансувати 30%, а для навчальних закладів в районах та ОТГ - розмір обмежиться 10%.

За кожну гривню, а також виконану роботу по підготовці 1 класів до НУШ, місцеві органи влади звітуватимуть департаменту освіти облдержадмністрації, а то й дальше перед Міністерством освіти і науки.

"Міністерство  освіти і науки розробило методичні рекомендації, яким чином має бути влаштований освітній простір у Новій українській школі. Зокрема, має бути 8 навчальних осередків: навчально-пізнавальної діяльності (з партами/столами); змінні тематичні осередки (дошки/фліп-чарти/стенди для діаграм з ключовими ідеями); гри (настільні ігри, інвентар для рухливих ігор); художньо-творчої діяльності (полички для зберігання приладдя та стенд для змінної виставки дитячих робіт); куточок живої природи для проведення дослідів (пророщування зерна, спостереження та догляд за рослинами, акваріум); відпочинку (з килимом для сидіння та гри, стільцями, кріслами-пуфами, подушками з м'яким покриттям); дитяча класна бібліотечка; осередок вчителя (стіл, стілець, комп’ютер, полиці/ящики, шафи для зберігання дидактичного матеріалу тощо)», - розповів директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Володимир Буняк.

Вчителі Нової української школи мають пройти обов’язково курси з підвищення кваліфікації, до того, як наберуть перші класи. Навчатися можна в обласному інституті післядипломної освіти педагогічних працівниківяк так і дистанційно на спеціальних онлан-курсах.

«Завдання перед головами райдержадміністрацій , лідерами територіальних громад, міськими головами  - у кожен перший клас має зайти вчитель, який пройшов начання і отримав сертифікат. Тим більше, що держава на їх підготовку виділила майже 18 мільйонів гривень», - наголосив голова облдержадміністрації Валерій Коровій.