Вінниччина без бар’єрів: у вінницькій ОДА державним службовцем стала дівчина на візку

Новини Вінниці / Вінниччина без бар’єрів: у вінницькій ОДА державним службовцем стала дівчина на візку

На Вінниччині продовжують активно працевлаштовувати людей з інвалідністю. Так, сьогодні 25 березня Ольга Скульська, яка прикута до інвалідного візка - склала Присягу державного службовця. Дівчина родом із Козятина, відтепер працюватиме головним спеціалістом відділу електронного документообігу управління молодіжної політики та електронного врядування Департаменту соціальної та молодіжної політики ОДА. Її робоче місце буде знаходитися в адмінбудівлі «Книжка», яке є доступним для людей з особливими потребами.

На Вінниччині продовжують активно працевлаштовувати людей з інвалідністю. Так, сьогодні 25 березня Ольга Скульська, яка прикута до інвалідного візка-  склала Присягу державного службовця. Дівчина родом із Козятина, відтепер працюватиме головним спеціалістом відділу електронного документообігу управління молодіжної політики та електронного врядування Департаменту соціальної та молодіжної політики ОДА. Її робоче місце буде знаходитися в адмінбудівлі «Книжка», яке є доступним для людей з особливими потребами.

У Вінницькому регіоні це перший випадок, коли на державну службу в органи виконавчої влади працевлаштовується людина на візку.

За словами директора департаменту, де працюватиме Ольга Скульська - Наталі Заболотної, облдержадміністрація послідовно працює над створенням доступних умов для роботи людей з інвалідністю.

«Ми зробили департамент доступним для людей з інвалідністю не тільки архітектурно. Я закликаю інші органи влади працевлаштовувати у себе людей з інвалідністю, не боятися цього. Доступність не на картинці, для картинки, чи похизуватися перед високопосадовцями, а доступність для людей, які її потребують» – зазначила Наталя Заболотна.

У пошуку роботи 24-річна Ольга, яка навчалися у Національній академії внутрішніх справ України, де здобула професію юриста, була тривалий час. Щоправда, здобула лише освітню ступінь бакалавра. Без робити не бачила сенсу вчитися на магістратурі. Дівчина, перед тим як подати документи на конкурс, пройшла стажування у Департаменті.

«Раніше я подавала на резюме, але вдавалася до маленької хитрості, не вказувала, що в мене є інвалідність. І коли роботодавці підтверджували, що в них є робота й запрошували на співбесіду, я запитувала чи приміщення доступне, бо я на візку. На цьому наша співпраця призупинялася. Інколи мені відповідали «в нас немає сидячої роботи»,  - розповідає Ольга Скульська.

Директор Центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Поділля» Роман Штогрин повідомив, що даною державною реабілітаційною установою за підтримки Міністерства соціальної політики України, ПРООН та Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації завершено апробацію нової для України послуги – соціального супроводу людей з інвалідністю при працевлаштуванні та на робочому місці.

Послуга спрямована на успішне працевлаштування людини з інвалідністю, її адаптацію на робочому місці та в трудовому колективі. Вона є надзвичайно важливою, оскільки 72,4% людей з інвалідністю безробітні. При пошуку роботи та на робочому місці люди з інвалідністю стикаються з численними бар’єрами та дискримінацією. Протягом півторарічного терміну, за новим підходом, реабілітаційною установою працевлаштовані на відкритому ринку праці 56 осіб з різними формами інвалідності, 48 з них – досі стабільно працюють за місцем працевлаштування. Не всі можуть втриматися на роботі.

Двадцять працевлаштованих осіб супроводжувались безпосередньо на робочому місці протягом семи місяців. Більшість підпадають під стереотип непрацездатності. Центром розроблено методичні рекомендації з надання послуги соціального супроводу, підготовлено п’ять фахівців, які вміють її надавати, надано пропозиції Міністерству соціальної політики України щодо удосконалення державного стандарту соціальної послуги соцсупроводу при працевлаштуванні та на робочому місці.

«В суспільстві склався негативний стереотип щодо трудового потенціалу людей з інвалідністю. Ми хочемо довести, що за умови раціональної організації роботи. тисячі спроможних людей з інвалідністю зможуть успішно знайти роботу і працювати», - зазначив директор центру реабілітації «Поділля» Роман Штогрин.

 

Новини Вінниці / Вінниччина без бар’єрів: у вінницькій ОДА державним службовцем стала дівчина на візкуНовини Вінниці / Вінниччина без бар’єрів: у вінницькій ОДА державним службовцем стала дівчина на візкуНовини Вінниці / Вінниччина без бар’єрів: у вінницькій ОДА державним службовцем стала дівчина на візкуНовини Вінниці / Вінниччина без бар’єрів: у вінницькій ОДА державним службовцем стала дівчина на візкуНовини Вінниці / Вінниччина без бар’єрів: у вінницькій ОДА державним службовцем стала дівчина на візкуНовини Вінниці / Вінниччина без бар’єрів: у вінницькій ОДА державним службовцем стала дівчина на візку