Вінничани вимагають від мерії заборонити паління через 6 років після прийняття відповідного закону

Новини Вінниці / Вінничани вимагають від мерії заборонити паління через 6 років після прийняття відповідного закону

За 8 днів петиція до мерії Вінниці про заборону паління в громадських місцях «зібрала» 353 електронні підписи, що більш ніж достатньо для того, щоб владі відповісти громадянам. Втім ймовірно підписантам пояснять, що заборона на місцевому рівні – це ніщо у порівнянні із законом, який дії 6 років. Немає сенсу приймати рішення на місцевому рівні.

За 8 днів петиція до мерії Вінниці про заборону паління в громадських місцях «зібрала» 353 електронні підписи, що більш ніж достатньо для того, щоб владі відповісти громадянам. Втім ймовірно підписантам пояснять, що заборона на місцевому рівні – це ніщо у порівнянні із законом, який дії 6 років. Немає сенсу приймати рішення на місцевому рівні.

Лілія Полозкова 28 серпня опублікувала петицію, в якій зазначила про «тенденцію серед населення міст, а ніхто та ніде не обмежує паління ні на вулицях, ні на зупинках, та і в інших місцях багатого скупчення людей». Оскільки некурці змушені дихати димом, вона звертається з пропозицією заборонити це.

Станом на 5 вересня петицію підписали 352 особи з 350 необхідних. Якщо звернутися до статистичних даних, то в середньому курцями є близько 30% громадян.

Нагадаємо, що починаючи ще із 2012 року в Україні введена заборона на паління в громадських місцях. Така норма діє від початку набрання сили Закону України "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення".

Документом встановлена заборона на використання тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кал’янів в громадських та інших місцях, а саме:

- у ліфтах і таксофонах;

- у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я;

- у приміщеннях та на території навчальних закладів;

- на дитячих майданчиках;

- у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту;

- у під’їздах житлових будинків;

- у підземних переходах;

- у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів;

- у приміщеннях закладів ресторанного господарства;

- у приміщеннях об’єктів культурного призначення;

- у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ;

- на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів.

Додатково встановлена заборона:

- у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності;

- у приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян;

- у приміщеннях гуртожитків;

- в аеропортах та на вокзалах.

Власник зазначених місць зобов’язаний сповістити інших людей про заборону куріння в громадських місцях цигарок шляхом розміщення таблички або графічного знака про заборону куріння. А для курців, власники або орендарі відповідних споруд чи окремих приміщень зобов’язаний відвести спеціальне місце для можливості курити та сповістити відвідувачів графічною позначкою.

На жаль, виконати усі вимоги закону нереально у сучасній забудові міста.

Щодо відповідальності за порушення законодавства про заборону тютюнопаління, то статтею 175-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення визначено, що паління тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради, - тягне за собою попередження або накладення штрафу від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною 1 статті 175-1, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, - тягне за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто, в першому випадку курець, якого представники правоохоронних органів застали за палінням в забороненому місці, повинен сплатити від 51 до 170 гривень. А в другому випадку- від 170 до 340 гривень.

Олег Верлан

5 вересня, 2018