Вінничани вдесятеро менше стали шукати своє польське походження

Новини Вінниці / Вінничани вдесятеро менше стали шукати своє польське походження

Жителі Вінниччині вже не такі активні у пошуках свого польського коріння, як приміром ще три роки тому. Ажіотаж відчутно зменшився.

Жителі Вінниччині вже не такі активні у пошуках свого польського коріння, як, приміром, ще три роки тому. Ажіотаж відчутно зменшився. І на це є кілька причин, повідомляє Depo.Вінниця з посиланням на керівника Центру вивчення генеалогії «Пращур» Віктора Долецького.

За його словами, чимало вінничан бажали знайти своє польське коріння, цікавість пожвавила війна, але пік тренду припав на 2015 рік, коли гривня знецінилися, а долар невпинно «ріс».

«Багато дітей у той час вчилися у польських вишах, і вчилися платно. І для багатьох родин тисяча доларів за курсом вісім гривень була підйомною сумою, але коли курс підскочив, це стало проблемою. І люди згадали, що в них були дідусь чи бабуся польського походження. Це походження потрібно було підтвердити, щоб отримати "Карту поляка" і право на безкоштовне навчання», - зазначив Долецький.

Вже 2016 року ажіотаж щодо встановлення польського коріння пішов на спад.

«У 2017 році процес пішов на спад, а безвіз сильно підкосив цей тренд. І зараз кількість замовлень удесятеро менша», - наголосив генеалог.