Вінничани пропонують ігнорувати «скляний» ресторан, який затулив історичну будівлю у центрі міста, але виявився «законним»

Новини Вінниці / Вінничани пропонують ігнорувати «скляний» ресторан, який затулив історичну будівлю у центрі міста, але виявився «законним»

Попри численні скарги вінничан і завіряння міськради, що реконструкція ресторану «Rich» відбувається без погоджень, з 21 листопада заклад запрацював. Активна спільнота Вінниці обурена. Скляний каркас затулив історичну будівлю в самому серці міста – на вулиці Грушевського і площі Європейській. Серед іншого вінничани у Facebook пропонують ігнорувати ресторан та «обвалити» його рейтинг у соцмережі. Нажаль, інших важелів впливу на власника у законний спосіб вінничани не мають. У мерії ж пояснюють, що заклад отримав дозвіл на добудову.

Попри численні скарги вінничан і завіряння міськради, що реконструкція ресторану «Rich» відбувається без погоджень, з 21 листопада заклад запрацював. Активна спільнота Вінниці обурена. Скляний каркас затулив історичну будівлю в самому серці міста – на вулиці Грушевського і площі Європейській. Серед іншого вінничани у Facebook пропонують ігнорувати ресторан та «обвалити» його рейтинг у соцмережі. Нажаль, інших важелів впливу на власника у законний спосіб вінничани не мають. У мерії ж пояснюють, що заклад отримав дозвіл на добудову, тобто встановлення збірно-розбірної споруди.

Влітку 2018 року на площі Європейській розпочалася «реконструкція», а фактично будівництво критого павільйону перед сторічним «особняком лікаря Вілінського», пам’ятником архітектури місцевого значення.  

Будинок за адресою вул. Грушевського, 30, відомий вінничанам тим, що саме там у травні 1919 року розмістилась перша експозиція краєзнавчого музею. Поруч знаходиться пам’ятник архітектору Артинову, якого називають автором багатьох споруд, що створили історичне обличчя міста. Зокрема і площі Європейської.

Поява огорожі перед будинком спонукала містян діяти. Крім критики у соцмережі, в серпні до міськради була подана петиція, яка швидко зібрала 368 електронних підписів при потребі у 350.

Підписанти запропонували зупинити будівництво, а надалі погоджувати «радикальні» реконструкції історичних будівель з громадськістю. Зважаючи на те, що у центрі Вінниці залишилося близько 120 будівель, яким понад 100 років, саме вони створюють окрасу міста, а обласний центр намагається позиціонувати себе як перспективне туристичне місто, пропозиції виглядали доречними.

В вересні у міськраді відповіли, що реконструкція відбувається без необхідних погоджень.

Згідно з відповіддю, були всі підстави приписами зупинити створення «літнього критого майданчику». Втім, попри позицію міськради його добудували і 21 листопада урочисто відкрили.

Звісно, що відкриття обурило вінничан. І дорікання адресувалися у бік міськради.

Як пояснив заступник міського голови Вінниці Сергій Матусяк, 22 листопада виконком міськради надав дозвіл на встановлення тимчасових споруд власнику, а це рішення базується на погодженні, яке надійшло від органу охорони культурної спадщини управління культури Вінницької ОДА.

«Таким чином, все відбулося в межах правового поля», - зазначив Сергій Володимирович.

Що пропонують вінничани, яким не байдужий зовнішній вигляд історичного ядра міста? Ігнорувати ресторан, висловлювати негативні рецензії закладу…

Олег Верлан

23 листопада, 2018