Вінничани показали, як з висоти пташиного польоту виглядає найвідоміша твердиня на Дністрі (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Вінничани показали, як з висоти пташиного польоту виглядає найвідоміша твердиня на Дністрі (ВІДЕО)

Неподалік Вінниччини розташована знаменита Хотинська фортеця – одна з семи чудес України. З набуттям статусу Державного історико-архітектурного заповідника, твердиня стала популярною у туристів.

Неподалік Вінниччини розташована знаменита Хотинська фортеця – одна з семи чудес України. З набуттям статусу Державного історико-архітектурного заповідника, твердиня стала популярною у туристів.  

Як вважають історики, Хотинська фортеця веде свій початок від дерев’яного форту, що був створений у X столітті князем Володимиром Святославичем як одне із порубіжних укріплень південного заходу Русі після приєднання до неї буковинських земель.

Згодом форт перебудували на фортецю, біля якої перетиналися важливі транспортні шляхи, що з'єднували Київ із Пониззям (нинішнім Поділлям) і Придунав'ям. Починаючи з XIV сторіччя угорські, молдовські, польські та турецькі правителі руйнували та укріплювали фортецю.

Кажуть, свого часу в одній із споруд замкового комплексу були навіть знамениті турецькі бані з басейном. І що ще цікавіше – тут розміщався справжній турецький гарем, де за легендою, тримали 30 дівчат.

Цікаво, що ще від часів, коли фортецю добудовували християни, на височенних стінах збереглись незвичайні символи. Вони добре помітні навіть зараз. Візерунки є різних видів – так звані вавілони (символи зодчої мудрості) та голгофи (символи святої гори). Ці символи були священними для християн, та турецька культура не змогла стерти їх з лиця будівлі. Для цього треба б було хіба руйнувати стіни. Вважалось, що так древні символи справді захищали Хотинську фортецю, надаючи їй сили від Всевишнього.

Привертає увагу і незвичайна пляма на одній із фортечних стін. Кажуть, її було помітно ще з XVIII століття. Про її походження вже складено багато легенд: і про те, що це сльози загиблої дівчини, і що саме у цьому місці була замурована людина під час будівництва. Насправді вологу пляму утворила олифа (такого висновку дійшли після експертизи). Більш раціональні дослідники схильні вважати, що дуже цікаве утворення виникло через селітру – складову пороху, який зберігався у замку.

У 1890 році поблизу Хотинської фортеці несподівано знайшли скарб. Це були різні монети із Саксонії, Тюрінгії, Чехії, Угорщини та інших країн. Більше тисячі старовинних монет, знайдених на українських землях, як це дивно, зараз зберігаються у Санкт-Петербурзі.

Наразі біля Дністра найкраще зберігся саме Хотинський замок. На YоuTube-каналі Birdie вінничани показали, як з висоти пташиного польоту на початку жовтня він виглядає.

Макс Мельник

8 жовтня, 2019