Вінничани не мають чим "озброїтися" проти грипу , вакцини аптеки досі не продають

Новини Вінниці / Вінничани не мають чим  "озброїтися" проти грипу , вакцини аптеки досі не продають

Жодна з аптек Вінниччини не продає вакцини проти грипу

Як розповів «NaПарижі» завідуючий  відділом епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Державної установи «Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Степан Томин, стартувало сезонне захворювання на ГРВІ. За минулий тиждень на Вінниччині  вірус  «підхопили»  більше семи тисяч вінничан.
Посадовець зауважує, що кількість хворих порівняно з минулим тижнем зросла майже на 10% . 
Поки сплеску епідемії нема, однак в області відсутня і вакцина, тож вінничани не можуть убезпечитися від грипу шляхом щеплення. 
«Одним із основних засобів профілактики є вакцинація. На жаль, в аптечній мережі міста Вінниці і Вінницької області вакцини проти грипу немає. Сподіваємося, що до кінця жовтня вона з'явиться в аптеках. Щепитися буде не пізно, адже за прогнозами інтенсивне поширення вірусів грипу буде наприкінці грудня. А після введення вакцини антитіла до збудника виробляються через 10-14 днів», - наголосив Степан Томин.
Цьогоріч пік епідемії грипу очікується нарикінці грудня, друга хвиля недуги "штормитиме" вінничан у лютому. В новому епідсезоні 2017-2018 років очікується три штами грипу А/ Н3N2 «Гонконг», В «Брісбен» та А/H1N1 «Мічиган». Саме останній являється новим і досі, як кажуть епідеміологи, досі не "косив" вінничан. 
«В минулі сезони не циркулював на території нашої області "Мічиган", ймовірніше саме з ним буде пов’язане епідемічне поширення інфекції. Не можна  сказати, що «Мічиган» досить сильно відрізняється від інших вірусів, він подібний до «свинячого» грипу . Як і всі віруси грипу типу А, він відмічається важким перебігом із великою ймовірністю виникнення ускладнень та пневмонією. Не виключається інтенсивна циркуляція А/ Н3N2 «Гонконг», який переважно спостергвася у минулому сезоні, та з яким були пов’язані ускладнення та важкий перебіг захворювання», - розповів  Степан  Томин. 
За його словами, підступний штам грипу «Брісбен». Як правило, пік захворюваності припадає на весну...
«Небезпека штаму грипу «Брісбен»  полягає в тому,  що він з'являється в кінці сезону, коли організм людей ослаблений та страждає на авітаміноз.  До того ж вінничани вже "розслабляються" й відкидають таку можливість, що у квітні місяці  можна захворіти на грип», - нагадав  Степан Томин.
Чиновник зауважив, що грип це не банальна інфекція, чаєм з медом та лимоном її не вилікувати. Якщо "підхопили вірус", потрібно звертатися  до медиків. 


Саша Григоровська

Олег Верлан

18 жовтня, 2017