Вінничанам пропонують екскурсію до таємниць давніх курганів

Новини Вінниці / Вінничанам пропонують екскурсію до таємниць давніх курганів

Вінницький обласний краєзнавчий музей щотижня по вихідним пропонує тематичні екскурсії. У неділю, 14 квітня, вінничани і гості міста ознайомитися із унікальними знахідками курганів південної частини регіону. Екскурсія «Коштовніше золота. Таємниці давніх курганів» розкриє цікавинки побуту жителів Поділля дохристиянської доби.

Вінницький обласний краєзнавчий музей щотижня по вихідним пропонує тематичні екскурсії. У неділю, 14 квітня, вінничани і гості міста можуть ознайомитися із унікальними знахідками курганів південної частини регіону. Екскурсія «Коштовніше золота. Таємниці давніх курганів» розкриє цікавинки побуту жителів Поділля дохристиянської доби.

Як зазначається на сторінці музею, мова піде про знахідки у Горіївському кургані, що у Тростянецькому районі, та біля села Пороги Ямпільського району.

Так, у 80-х рр. ХХ ст. поблизу с. Гордіївка археологи відкрили надзвичайно багатий курганний могильник ІІ тис. до н. е. З часу його відкриття пройшло вже більше 30 років, але він і досі залишається одним із найзагадковіших могильників доби пізньої бронзи Центральної і Східної Європи. Відвідувачам запропонують побачити золоті, бронзові та бурштинові прикраси цієї непересічної пам’ятки.  

У 1984 році неподалік від с. Пороги на Ямпільщині учасники експедиції Вінницького краєзнавчого музею зробили сенсаційне відкриття. Розкопуючи один з давніх курганів, вони виявили поховання сарматського можновладця. Померлий лежав у дубовому саркофазі, поруч знаходилися римські амфори, численні золоті та срібні прикраси, зброя, а також золота гривня – символ влади тогочасних сарматів. Науковці переконані, що знахідки свідчать про те, що небіжчик мав високий царський статус.

«Свого часу ці відкриття стали справжньою сенсацією в середовищі науковців. Старовинні золоті прикраси, знайдені на теренах Вінниччини, неодноразово ставали об’єктом захоплення цінителів давнього мистецтва з інших країн. Вони побували на виставках в італійських містах Ріміні і Тренто, в м. Лінц (Австрія) та м. Ганновер (Німеччина)», - зазначають у музеї.

Екскурсію для Вас проведе завідуюча науково-дослідницьким сектором археології Ольга Грабовська. Реєстрація за тел.: 063-651-74-46
або за посиланням https://docs.google.com/forms/d/11ny08cd0jKU347eaL9EtxJCUL5KImjHFmx8NvxWJ0s0/edit

Вхідний квиток для дітей та студентів – 10 грн
Вхідний квиток для дорослих – 20 грн

Екскурсійна путівка – 200 грн (з групи).

Макс Мельник

13 квітня, 2019