Вінничанам презентують виставку зброї: від давньої до сучасної

Новини Вінниці / Вінничанам презентують виставку зброї: від давньої до сучасної

У фондах Вінницького обласного краєзнавчого музею зібрана багата колекція зброї різних часів. Більшість з експонатів знайдено саме на Вінниччині. Тематичну виставку «збройного» напрямку містянам та гостям обласного центру пропонують 12 травня.

У фондах Вінницького обласного краєзнавчого музею зібрана багата колекція зброї різних часів. Більшість з експонатів знайдено саме на Вінниччині. Тематичну виставку «збройного» напрямку містянам та гостям обласного центру пропонують 12 травня.

«Si vis pacem, para bellum – хочеш миру, готуйся до війни. Ця сентенція настільки давня, що історики навіть не певні щодо її автора, проте особливо актуальна в наш час», - зазначають у презентації виставки «Зброї в колекції ВОКМ».

Музейники запевняють, що «впродовж тисячоліть зброя вирішувала хід історії, саме у ній втілювались передові технології, вміння та знання людства». А в колекції Вінницького обласного краєзнавчого музею зберігається понад тисячу предметів озброєння від найдавніших часів до сьогодення.

«Адже ще за кам’яної доби з’являються види зброї, які застосовувались включно до ХХ ст., – різноманітні списи, ножі, сокири та луки зі стрілами. Перлиною археологічної зброї є знахідки з курганного могильника ХV–Х ст. до н. е. біля с. Гордіївка Тростянецького району – бронзові ножі і загадкові стилети, про призначення яких досі нема одностайної думки. Вогнепальна і холодна зброя Нового часу представлена, значною мірою, зразками, що побутували на сході, та, ймовірно, потрапили до нашої збірки з приватних колекцій, модних у середовищі заможних верств в ХІХ – на початку ХХ ст. Вирізняються експонати, інкрустовані рогом, з фігурними накладками кольорових, часто дорогоцінних металів, золотим орнаментом», - вказується в анонсі.

Вогнепальну зброю Новітнього часу презентують в основному армійські зразки, що перебували на озброєнні Російської імперії та СРСР, а також інших держав. Серед холодної зброї, які є в колекції музею, переважає озброєння армій Російської імперії та СРСР: драгунські та козацькі шашки зразка 1881 р., кинджали зразка 1907 р., тесаки зразка 1848 р. тощо.

Зброя Близького Сходу представлена кількома шаблями початку ХХ ст.: одна – з пишно прикрашеним руків’ям роботи майстрів селища Кубачі (Дагестан) та інша – з оббитим металом руків’ям, характерним для шабель хевсурів (етнографічної групи грузин). 

Також колекція музею включає і захисне озброєння: кілька кольчуг різного стану збереження ХІ–VІІІ ст., шоломи типу «кулях-куд» та металеві щити, пишно прикрашені травленням та інкрустацією в східному стилі, наручі ХVІІ–ХVІІІ ст., два європейські шоломи XVI–XVII ст. та кірасу ХІХ ст.

«На жаль, в останні роки зброя в Україні є не лише пам’яткою минулих війн – її доводиться активно застосовувати для захисту незалежності нашої держави. І наразі колекція поповнюється тими елементами озброєння, яке привозять волонтери та учасники бойових дій із зони АТО», - пояснюють музейники.

Екскурсію обіцяють цікаву, а родзинкою називають можливість сфотографуватися з реконструкціями зразків холодної зброї і в обладунках.

Макс Мельник

10 травня, 2019