Вінничанам покажуть, якою стала Чорнобильська зона за 33 роки без людей

Новини Вінниці / Вінничанам покажуть, якою стала Чорнобильська зона за 33 роки без людей

Сотні вінничан побували на екскурсіях у Чорнобильській зоні, але місцеві гіди переважно демонстрували туристам міста Прип’ять та Чорнобиль. А розміри зони відчуження значно більші, вони включають тисячі гектарів лісів, на яких ніхто не контролює популяцію тварин. Фотограф Сергій Гащак 23 квітня презентує виставку власних робіт «Чорнобиль: життя триває», на якій продемонструє справжніх господарів цієї території.

Сотні вінничан побували на екскурсіях у Чорнобильській зоні, але місцеві гіди переважно демонстрували туристам міста Прип’ять та Чорнобиль. А розміри зони відчуження значно більші, вони включають тисячі гектарів лісів, на яких ніхто не контролює популяцію тварин. Фотограф Сергій Гащак 23 квітня презентує виставку своїх робіт «Чорнобиль: життя триває», на якій продемонструє справжніх господарів цієї території.

Як зазначають у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї, де в академічній залі проходитиме захід, виставка приурочена 33-ій річниці Чорнобильської трагедії. Відвідувачам представлять 45 світлин тварин із зони відчуження.

«В добірці фоторобіт – знімки, зроблені фотоапаратом та фотопастками, завдяки яким вдалося з’ясувати чимало невідомих раніше деталей щодо складу фауни та його динаміки. За допомогою фотопасток Сергію Петровичу вдалося зафіксувати бурого ведмедя, про якого в тамтешній місцевості не згадували два століття», - зазначають у закладі.

«Полював» С. Гащак саме на тварин. Об’єктами його фотокадрів стали як поширені види, так і рідкісні. З-поміж них лелека чорний, орлан-білохвіст – червонокнижні види птахів, які мешкають винятково в безлюдних місцях.

На багатьох кадрах – кінь Пржевальського – підвид дикого коня, що був завезений до Чорнобильської зони в 90-х роках минулого століття й добре прижився на даній території. До кадру також потрапили рідкісний вид хижих тварин України – рисі, кількість яких у зоні відчуження зростає.

Про автора у музеї зазначають наступне:

Макс Мельник

22 квітня, 2019