Вінничанам не потрібно платити по збільшеним нормам за газ. Кабмін повторно їх зменшив

Новини Вінниці / Вінничанам не потрібно платити по збільшеним нормам за газ. Кабмін повторно їх зменшив

Набула чинності постанова уряду № 63 від 30 січня 2019 року, згідно з якою норма споживання газу без лічильників складає 3,3 кубометра на людину. Таким чином, вінничанам не потрібно сплачувати за блакитне паливо по нормам, які через суд повернули облгази.

Набула чинності постанова уряду № 63 від 30 січня 2019 року, згідно з якою норма споживання газу без лічильників складає 3,3 кубометра на людину. Таким чином, вінничанам не потрібно сплачувати за блакитне паливо по нормам, які через суд повернули облгази.  

Ініціативи опубліковані на урядовому сайті. Матеріал не зазнав змін у порівнянні з постановою, розглянутою на засіданні КМУ 30 січня. Також вступило в силу зниження норми споживання газу при відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача з 18,3 кубометрів до 5,39 і для тих, хто використовує газову плиту і водонагрівач з 23,6 кубометрів до 10,49.

Кабмін встановив, що не допускається нарахування та облік заборгованості на особистому рахунку побутового споживача за газ, яка виникла в зв'язку з припиненням дії раніше діючих постанов уряду за нормами споживання газу населенням без лічильників (прийнятих в 2015-2016 роках).

Крім того, постачальниками газу побутових споживачам не нараховується заборгованість за газ в межах «завищених» норм споживання газу при відсутності газових лічильників, а також штрафні санкції, 3% річних та інфляційні витрати, нараховані на таку заборгованість..

Кабмін встановив, що операторам газорозподільних систем, на яких покладено спецобов’язки з постачання газу населенню, необхідно подавати Мінфіну до 15 числа місяця, що передує місяцю поставки, інформацію щодо поштової адреси об'єкту газовикористання, дати і номера договору розподілу газу, персонального коду ідентифікації споживача як суб'єкта ринку газу і його точки комерційного обліку для її узагальнення.

Уряд рекомендував НАК «Нафтогаз» спільно з операторами газорозподільних мереж забезпечити встановлення індивідуальних лічильників газу за заявами побутових споживачів.

Також уряд доручив Мінекономіки спільно з Нафтогазом забезпечити облік в фінплані НАК витрат на встановлення індивідуальних лічильників газу для побутових споживачів.

Раніше Нафтогаз звинуватив Міністерство енергетики в завищенні норм споживання газу для українців, у яких не встановлені лічильники. Саме це, впевнені в компанії, призвело до того, що в платіжках за січень суми за спожитий газ зросли в кілька разів.

Олеся Рудницька

7 лютого, 2019