Війна за мандат: у Тростянецькій ОТГ за два тури укомплектували депутатський корпус селищної ради

Новини Вінниці / Війна за мандат: у Тростянецькій ОТГ за два тури укомплектували депутатський корпус селищної ради

Від учора, 20 травня, селищна рада Тростянецької ОТГ вся в зборі. Щоправда аби укомплектувати депутатський корпус на 100% тамтешнім жителям, а також місцевим політикам довелося відчути на собі значення «великої політики». Адже донедавна мало кому відомий в українському масштабі Тростянець, набув великої популярності. Сюди агітувати за «своїх» кандидатів приїздили нардепи Альона Шкрум від «Батьківщини», Семен Семенченко, Єгор Соболєв і Павло Костенко від об’єднання «Самопомічі» та голова Аграрної партії України Віталій Скоцик, вже не говорячи про окремих обласних депутатів, які провели з місцевим активом не одну зустріч.

Від учора, 20 травня, селищна рада Тростянецької ОТГ вся в зборі. Щоправда, аби укомплектувати депутатський корпус на 100% тамтешнім жителям, а також місцевим політикам, довелося відчути на собі значення «великої політики». Адже донедавна мало кому відомий в українському масштабі Тростянець набув великої популярності. Сюди агітувати за «своїх» кандидатів приїздили нардепи Альона Шкрум від «Батьківщини», Семен Семенченко, Єгор Соболєв і Павло Костенко від об’єднання «Самопомічі» та голова Аграрної партії України Віталій Скоцик, вже не кажучи про окремих обласних депутатів, які провели з місцевим активом не одну зустріч.

Однак батл за мандат депутата селищної ради Тростянецької ОТГ перевищив усі очікування. Особливо запеклим він виявився на виборчій дільниці №051131, де у першому турі виборів, які відбулися 29 квітня, два кандидата набрали однакову кількість голосів. За Любов Гаврилюк від БПП і Євгенія Тищенка від «Батьківщини» свої голоси віддали по 49 їх земляків. Тож, аби обрати 26-го депутата у раду вчора, 20 травня, тут відбулися перевибори.

Голосували лише три вулиці - Гоголя, Горького та Маяковського. Такий собі письменницький союз... Загалом проголосували 184 виборців із 242 (минулого разу 119 людей – авт.). В результаті перемогу здобула жінка - представниця від БПП Любов Гаврилюк, за яку проголосували 125 земляків, ще 51 місцевий житель хотіли бачити у складі селищної ради її конкурента Євгена Тищенка. Зіпсували виборці 8 бюлетнів, на одних поставлено галочки навпроти імен обох кандидатів, на інших хтось вирішив намалювати сніжинки.

Сам процес волевиявлення проходив за вкоринілими українськими традиціями. Була заява до правоохоронних органів щодо підкупу виборців (як стало відомо NaПарижі з власних джерел продуктовим набором та коштами агітували голосувати за представника від Батьківщини), однак поліція не знайшла підтвердження цьому факту. Хто ж зізнається, що розжився харчами?.. 

Скаржилися спостерігачі і на екзит-пол, представники яких не зареєструвалися на дільниці, але проводили на виході з приміщення опитування. Цікава заява надійшла до дільничної комісії від однієї із місцевих жительок. Жінка просила зарахувати голос за одного із кандидатів, адже мовляв поставила позначки навпроти імен обох. Однак члени комісії, керуючись буквою закону, визнали виборчий бюлетень недійсним і голос жінки, яка одумалася, був неврахований.

Під час підрахунку голосів на дільниці були обоє кандидатів на один мандат. Щоправда, відразу після підрахунку переможницю її конкурент не привітав.

Тепер у селищній раді рівна кількість депутатів від ВО «Батьківщина» (9) та «БПП «Солідарність» (9), також у депутатському корпусі два представника від «Самопомічі» та по одному від Раликальної і Аграрної партій, а також чотири самовисуванці. Новообраному депутату доведеться наздоганяти свої колег, адже першу сесію Тростянецької ОТГ вже проведено, сформовано та визначено склад постійних комісій. Депутати на чолі із головою почали процес реорганізації.

Нагадаємо, до новоствореної Тростянецької ОТГ ввійшли селище Тростянць та село Демидівка.