Відродити барську кераміку: на Вінниччині розпочався пленер гончарів

Новини Вінниці / Відродити барську кераміку: на Вінниччині розпочався пленер гончарів

Сьогодні, 20 жовтня, у місті Бар, що на Вінниччині розпочався науково-практичний семінар та пленер з відродження унікальної барської кераміки, учасники якого навчатимуть гончарству всіх бажаючих.

Сьогодні, 20 жовтня, у місті Бар, що на Вінниччині, розпочався науково-практичний семінар та пленер з відродження унікальної барської кераміки, учасники якого навчатимуть гончарству всіх бажаючих.

Захід відбувається у Польському домі в рамках вже другого Міжнародного фестивалю-ярмарку «Apple Bar», який проходитиме 20 та 21 жовтня в райцентрі.

Як зазначають організатори пленеру, протягом дня гончарі з різних регіонів України будуть робити вироби у стилі барських гончарів XVІI-XIХ століття. У той час майстри виробили унікальний стиль гончарства – панує біле тло. У творах барських майстрів популярна композиція із зображенням птаха, якого традиційно «писали» в профіль на гілці, ділили контуром на декілька частин і розписували різними ангобами. Дослідники вважають, що цей прийом зберігся ще з часів гончарського цеху і сягає, найвірогідніше, Київської Русі. Однак техніку було втрачено.

Як повідомляє сайті Вінницького осередку кераміки та гончарства, у стародавньому Барі на початку XX ст. гончарним промислом займалася третина населення. Однак, через зростання виробництва фабрично-заводського посуду й без будь-якої підтримки з боку держави з 50-х років барське гончарство почало занепадати: було закрито цех в артілі “Червоний керамік', відходили в інший світ самобутні майстри. Сьогодні у Барі не працює жоден гончар. Мистецтво тутешніх майстрів та їхні твори стали визначною сторінкою історії не тільки подільської, а й української кераміки. Їхні вироби є в музеях України, Росії та Польщі.

Новини Вінниці / Відродити барську кераміку: на Вінниччині розпочався пленер гончарівНовини Вінниці / Відродити барську кераміку: на Вінниччині розпочався пленер гончарівНовини Вінниці / Відродити барську кераміку: на Вінниччині розпочався пленер гончарівНовини Вінниці / Відродити барську кераміку: на Вінниччині розпочався пленер гончарівНовини Вінниці / Відродити барську кераміку: на Вінниччині розпочався пленер гончарівНовини Вінниці / Відродити барську кераміку: на Вінниччині розпочався пленер гончарівНовини Вінниці / Відродити барську кераміку: на Вінниччині розпочався пленер гончарівНовини Вінниці / Відродити барську кераміку: на Вінниччині розпочався пленер гончарівНовини Вінниці / Відродити барську кераміку: на Вінниччині розпочався пленер гончарів