Відпочинок біля ставка на Вінниччині закінчився гучним інцидентом за участю місцевого голови сільради та одного з керівників поліції

Новини Вінниці / Відпочинок біля ставка на Вінниччині закінчився гучним інцидентом за участю місцевого голови сільради та одного з керівників поліції

Поблизу ставка у селі Гранів Гайсинського району 14 жовтня виникла бійка між родиною місцевого сільського голови та компанією чоловіків, які вирішили відпочити на березі водойми. У наслідок інциденту відкрито кримінальне провадження за фактом хуліганства, а двоє людей заявляють про тілесні ушкодження, що отримали безпосередньо від очільника сільської громади, який, виганяючи приїжджих, «озброївся» лопатою, та його сина-поліцейського. Матеріали мають дослідити у Держбюро розслідувань.

Поблизу ставка у селі Гранів Гайсинського району 14 жовтня виникла бійка між родиною місцевого сільського голови та компанією чоловіків, які вирішили відпочити на березі водойми. У наслідок інциденту відкрито кримінальне провадження за фактом хуліганства, а двоє людей заявляють про тілесні ушкодження, що отримали безпосередньо від очільника сільської громади, який, виганяючи приїжджих, «озброївся» лопатою, та його сина-поліцейського. Матеріали мають дослідити у Держбюро розслідувань.  

Рибалки опинилися під ударами місцевого голови

Як повідомляє VinMedia, оскільки саме у цей понеділок святкували Покрови Богородиці та День захисника Вітчизни, то біля водойми не було порожньо. За словами вінницького правозахисника Андрія Бондаренка, близько 15.45 він з чотирма товаришами приїхав автівкою відпочити біля ставка, де вже була інша компанія.

«Ми привітали один одного, і запитали, чи не заважатимемо, якщо розташуємося за сусіднім столиком в альтанці. У відповідь почули: «Будь ласка!», нам навіть вугілля для мангалу запропонували, але в нас було своє», - розповідає вінничанин, зазначаючи, що не вперше відпочиває там з друзями.

Двоє з його товаришів закинули по вудці. З алкогольних напоїв у чоловіків було лише пиво. Андрій розповідає, що вспіли за свято випити лише по келиху.

«Коли Валерій смажив м'ясо, а Сергій з Олександром у берега дивилися за вудками, в альтанці я залишився зі Станіславом. Краєм ока побачив, що під’їхав Mitsubishi L-200, з якого вискочив агресивно налаштований чоловік. Він відразу зламав алюмінієвий держак для підсадка на дві частини, і тримаючи їх в руках почав гамселити наших рибалок – Сашка і Сергія. Я підбіг і почав заспокоювати… Але він накинувся на мене. Так, я змушений був тікати до нашої автівки. Вступати у бійку з ним не збирався», - розповідає А. Бондаренко, пояснюючи, що інцидент розпочався через 20 хвилин після приїзду до водойми.

Оскільки машина була відімкнутою, то, за словами Андрія, той агресивно налаштований чоловік забрав із замка запалення ключі.

«Ключі він забрав собі…Потім до водойми на червоному Nissan приїхала жінка. Вона почала кричати…. Напав на нас першим Віктор Боднюк, місцевий сільський голова, який заявив нам, що став знаходиться в оренді, а жінка – це його донька Віта. Договір оренди та акти зариблення він не надав, причину нападу ми не зрозуміли», - зазначає вінничанин.

Як тільки почався інцидент, запевняє А. Бондаренко, він намагався викликати поліцію. Каже, що тричі набирав «102», поки черговий не відповів. Також телефонував і його друг Станіслав, який був шокований тим, що відбувається.

«Я був поруч з Андрієм, намагався заспокоїти місцевого голову, адже непокоївся за друга і свою автівку, яку той міг пошкодити. Незабаром ми побачили, як приїхав ще один автомобіль Mitsubishi Pajero, з якого вийшов чоловік, що назвав того, хто на нас напав, батьком», - додає хмільничанин Станіслав Найчук.

За словами А. Бондаренка, «це приїхала поліція», а саме заступник начальника Гайсинського відділення Максим Боднюк.

«Коли Віктор Боднюк сказав сину, що я занадто «борзий», співробітник поліції вдарив мене декілька разів кулаком по лицю і тулубу. А я в цей час набирав «102», і лише запитав, невже поліція приїхала бити людей? Вспів тільки повідомити черговому відділення, що його керівник б’є. Це мене врятувало. Максим Бондюк, зрозумівши, куди телефоную, залишив «екзекуцію», - зазначає Андрій Бондаренко.

Потонули два мобільника

Оскільки до Гранова приїхала компанія, де більшість людей обізнана у законах, адже мають юридичну освіту, то вони замість втручання знімали побиття на відео, аби потім у законний спосіб покарати за зневагу до людської гідності.

«Надалі донька голови вихопила з рук Сергія мобільник і залишила собі. В кого він зараз, нам не відомо… У той час до ставка на «ВАЗ-21099» приїхав зять В. Боднюка Руслан. Оскільки фактично з’являлися відеодокази їхнього нападу, вся родина сільського голови почала переслідувати двох наших друзів, які знімали. Розумію, що ми – чоловіки, а дійсно злякалися. Так, коли Віктор Максимович дістав з багажника свого авто лопату, Сергій, Сашко і Валера почали тікати.

Наші недоброзичливці спробували їх наздогнати. Сільський голова навіть сів за кермо і поїхав. Віктор Максимович наздогнав лише Сашка. Автівкою він перегородив йому шлях до відступу з узбережжя. Потім підбігла «група підтримки» голови, нашого товариша збили з ніг і почали гамселити. Я це лише бачив з відстані. Поки одні місцеві били Олександра ногами, Віктор Боднюк вирішив застосувати лопату. Так, я не повірив у це, якщо б на власні очі не бачив, що сільський голова може просто так без причини лупцювати людину, що лежить, лопатою», - пригадує А. Бондаренко, додаючи, що на той час до ставка підійшла підмога з місцевих друзів Боднюка, тому сили були абсолютно не рівні.

Олександр навіть лежачи та захищаючись від ударів знімав, як недоброзичливці наносять ногами удари. Вінничанин розумів ціну цих кадрів, адже у суді вони стануть беззаперечним доказом нападу. Звісно, розуміли це і троє нападників, які силоміць відібрали телефон, продовжуючи знущатися над людиною…

«Вже побитого товариша нападники почали допитувати: навіщо ми приїхали, хто підіслав?.. І знімали допит на відео. Пізніше ми зрозуміли, що таку реакцію на нашу появу біля ставка спричинило те, що по дорозі ми купували сало в місцевому магазині. Його власник ворогує із сільським головою. Боднюк-старший вірогідно, вирішив, що нас підіслав його односелець. Тому, якщо їдеш у Гранів, треба усвідомлювати, що можеш потрапити під лопату місцевого голови, якщо придбаєш харчі не в тій крамниці», - резюмує вінничанин.

Як стверджує Андрій Бондаренко, потім його приятелів силоміць «привели» до якоїсь дохлої риби, адже вони нічого ще не вспіли зловити, і сфотографували біля цього сумнівного «улову». Коли приїхало кілька поліцейських автівок, правоохоронцями було складено декілька документів. Зокрема про те, що компанія, яка приїхала, нібито розпивала алкогольні напої у громадському місці – біля орендованого ставка.

«Далі нас перевірили на вміст алкоголю у крові. У чотирьох виявлено 0 проміле, а в мене – 0,125 (кермування автівкою дозволяється при 0,2). Ми у свою чергу написали 5 заяв – про побиття та крадіжку майна – хто що краще бачив… Заяви об’єднали в одну і розпочали слідство по 296-ій статті КК (хуліганські дії). Наскільки мені відомо, гайсинська поліція надіслала матеріали у Немирівську місцеву прокуратуру, а звідти справу передадуть у теруправілння ДБР у Хмельницькому, адже в ній проходить співробітник поліції», - пояснює результати відпочинку на Покрови.   

Редакція зі згоди чоловіків, які постраждали публікує медичні висновки щодо ушкоджень після «відпочинку», а також витяг з ЄРДР щодо внесення відомостей про кримінальне правопорушення.

У пресслужбі прокуратури Вінницької області підтвердили не тільки факт внесення відомостей в реєстр, а й те, ще на цьому тижні вирішується питання про передачу матеріалів до Державного бюро розслідувань.

Сільський голова «ганяв» по берегу «провокаторів»

Віктор Боднюк за кілька днів після інциденти висловив свою думку виданню «газеті «Шанс», де заявив, що група з п’яти осіб – «це провокатори, у яких тут - на його ставку - не було жодної подряпинки, а у Вінниці вони підкупили експертів».

«Там жінка гуляла, побачила невідомих чоловіків, сказала мені, і я пішов подивитися. Побачив двох – Сергія і Олександра. Я намагався спокійно себе вести, але вони почали знімати мене, щоб вивести з себе. Вивели з себе, і визвали поліцію. І «виставляють» мене в негативному плані. Але не тут-то було… Мені пропонували заспокоїтися, випити з ними по «стопочці» і почали представлятися.

Один - з громадської організації, а другий – журналіст. Інші знімали. І які наслідки? Один поїхав звідси без штанів, ключі від машини загубили, такі п’яні були… Телефони загубили – так понапивалися тут… Приїхала моя донька. Так Сергій тікав від доньки. Представте, який покидьок… За два тижні до того вони вже приїжджали, чекали мене, але я не появлявся, не було можливості. Отже, хтось їх фінансує? В Гранові є той, хто проти мене постійно пише. То він дав їм торбу», - заявив В. Боднюк.

З його слів, відпочивальники якимось чином пов’язані з кількома «ворогами», зокрема власником крамниці, який забезпечував гостей продуктами.

«Тут зроблено гарне місце, щоб люди відпочивали – катамаран є, вольєр, зоопарк з птахами, альтанка зроблена за власні кошти, щоб люди приїжджали і відпочивали. А вони приїхали на мене робити провокацію», - розповів Гранівський сільський голова «Шансу», відпочиваючи саме у цій альтанці, де частково відбувався конфлікт з чоловіками, які, за їхніми словами, приїхав відпочити.

Коментар сільського голови про перебіг подій 14 жовтня міститься на відео з 10.00 по 14.20.

Оскільки думки фігурантів подій діаметрально відрізняються, то хочеться сподіватися, що у ДБР дадуть оцінку скандальному інциденту у ставка, а лопата надалі не стане головною зброєю очільників місцевих громад.

admin

25 жовтня, 2019