Відомий актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв у Вінниці розповів, кого не хоче бачити президентом

Новини Вінниці / Відомий актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв у Вінниці розповів, кого не хоче бачити президентом

Сьогодні, 18 квітня, у Вінниці побував відомий актор та режисер таких знакових кінокартин як «Хайтарма», «Чужа молитва», «Кіборги» Ахтем Сеітаблаєв. Митець провів низку зустрічей, зокрема, у відкритому офісі «Команди Порошенка», куди прийшли активні студенти, діячі культури та громадські активісти.

Сьогодні, 18 квітня, у Вінниці побував відомий актор та режисер таких знакових кінокартин як «Хайтарма», «Чужа молитва», «Кіборги» Ахтем Сеітаблаєв. Митець провів низку зустрічей, зокрема, у відкритому офісі «Команди Порошенка», куди прийшли активні студенти, діячі культури та громадські активісти.

Але дискутували вінничани із відомим українським режисером кримськотатарського походження не лише про кіно та мистецтво. Запитували його точку зору ледь не на всі гострі аспекти сучасного життя країни.

Говорячи, наприклад, про армію, Ахтем Сеітаблаєв розповів, що кілька тижнів тому відвідав «кіборгів» одного із полків спецпризначення. І передав вінничанам слова командира, який сказав, нині його побратими, які, на жаль, загинули 4-5 років тому, не впізнали б ні нашого війська, ні озброєння – настільки воно змінилося й стало сучасним за часів президента Порошенка.

«Навіщо ж нам займатися таким собі «кокетством» і не помічати, хто за це відповідає, хто є в авангарді цих змін. Я часто порівнюю це зі знімальним майданчиком, коли в мене є велика група, але ж відповідаю за все я», - каже режисер.   

Ахтем Сеітаблаєв погоджується з тим, що нині, особливо, у передвиборчий період з українцями політтехнологи працюють переважно через емоції:

«Це те, про що всі ці роки говорили ті, хто пов’язаний із кіно і телебаченням. Ми говорили, що культура в цілому, засоби масової інформації, особливо, під час війни, що розважальний контент – це стратегічний інструмент для того, щоб народжувати нові меседжі. Щоб вони з’являлися не тільки через серйозне кіно чи аналітичні програми. Ми ж бачимо, які рейтинги у розважального контенту… Саме через розважальний контент, умовно кажучи, «25-м кадром» нам розповідають, що все погано, що прийде молодий, гарний, успішний, на велосипеді він їздить – і все одразу вирішить: як залякає Будапештським меморандумом всіх – відразу Путін припинить війну. Або насмішить його…» 

Стосовно теми закінчення війни, то, на переконання митця, ключ від миру нині знаходиться в кишені однієї людини – Путіна.

«Війна була б закінчена за два тижні – як обіцяв Петро Порошенко - якби на територію України у 2014 році не увійшли кадрові війська РФ. Саме тоді війна на Донбасі, дійсно, могла припинитись за два тижні. Але ж ви знаєте, що на нас напала друга за міцністю армія світу...»  

Тема Криму, звісно, особливо болісна для Ахтема Сеітаблаєва:

«Я - кримський татарин. Мабуть, так як я хочу повернути Крим, не хоче ніхто: в мене там батьки, тисяча людей мого роду, двоє моїх дітей… Я дуже хочу повернути Крим. Ви маєте бачення, інструмент, як це зробити? У мене на цей час немає…»  

Цікавились учасники зустрічі, чи вірить пан Ахтем у те, що чинний президент переможе на виборах. 

«У будь-якому випадку потрібно розуміти для себе, чого ми хочемо. Я, наприклад, не хочу їхати з нашої країни, у мене тут четверо дітей. Мене може й не все влаштовує, але мене влаштовує життя в Україні. Для того, щоб це було можливим і для мене, і, певен, для більшості людей, я не хочу «русского міра» тут, я його бачив на власні очі… Це – не «русский мір» Чехова, Тургенєва, Достоєвського, Толстого. Це «русский мір» російського солдата. Я знаю, що немає жодної країни у світі, куди б прийшов солдат РФ і там покращилося б життя. Я нікого не ідеалізую. Я приїхав навіть не агітувати, приїхав просто поспілкуватися, але висновки потрібно робити», - зазначив актор і режисер. 

А щодо власної позиції перед другим туром президентських виборів наголосив:

«У мене свій вибір: я не можу підтримувати людину, яка хоче бути президентом моєї країни і через суд намагається поновити показ власного телевізійного контенту, де головний герой – актор – відкрито підтримує окупацію Криму. І суд уже прийняв таке рішення… Я нікого не ідеалізую, але для того, щоб відремонтувати кран у своєму домі, знищити щурів у своєму домі, власне, потрібно мати цей дім. Якщо дому немає, то й не буде можливості ні зі щурами там розібратися, ні щось там побудувати чи зробити».

За словами Ахтема Сеітаблаєва, якби в усі роки незалежності в Україні влада займалися культурою хоча б на такому рівні, як нині, коли у керма стоїть Петро Порошенко, ситуація зараз була б кардинально кращою.

Новини Вінниці / Відомий актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв у Вінниці розповів, кого не хоче бачити президентомНовини Вінниці / Відомий актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв у Вінниці розповів, кого не хоче бачити президентомНовини Вінниці / Відомий актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв у Вінниці розповів, кого не хоче бачити президентомНовини Вінниці / Відомий актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв у Вінниці розповів, кого не хоче бачити президентомНовини Вінниці / Відомий актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв у Вінниці розповів, кого не хоче бачити президентомНовини Вінниці / Відомий актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв у Вінниці розповів, кого не хоче бачити президентомНовини Вінниці / Відомий актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв у Вінниці розповів, кого не хоче бачити президентомНовини Вінниці / Відомий актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв у Вінниці розповів, кого не хоче бачити президентомНовини Вінниці / Відомий актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв у Вінниці розповів, кого не хоче бачити президентомНовини Вінниці / Відомий актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв у Вінниці розповів, кого не хоче бачити президентомНовини Вінниці / Відомий актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв у Вінниці розповів, кого не хоче бачити президентомНовини Вінниці / Відомий актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв у Вінниці розповів, кого не хоче бачити президентомНовини Вінниці / Відомий актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв у Вінниці розповів, кого не хоче бачити президентомНовини Вінниці / Відомий актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв у Вінниці розповів, кого не хоче бачити президентомНовини Вінниці / Відомий актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв у Вінниці розповів, кого не хоче бачити президентомНовини Вінниці / Відомий актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв у Вінниці розповів, кого не хоче бачити президентомНовини Вінниці / Відомий актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв у Вінниці розповів, кого не хоче бачити президентомНовини Вінниці / Відомий актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв у Вінниці розповів, кого не хоче бачити президентомНовини Вінниці / Відомий актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв у Вінниці розповів, кого не хоче бачити президентомНовини Вінниці / Відомий актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв у Вінниці розповів, кого не хоче бачити президентомНовини Вінниці / Відомий актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв у Вінниці розповів, кого не хоче бачити президентомНовини Вінниці / Відомий актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв у Вінниці розповів, кого не хоче бачити президентомНовини Вінниці / Відомий актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв у Вінниці розповів, кого не хоче бачити президентомНовини Вінниці / Відомий актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв у Вінниці розповів, кого не хоче бачити президентомНовини Вінниці / Відомий актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв у Вінниці розповів, кого не хоче бачити президентом
Сергій Маламура

18 квітня, 2019