Відомий аграрний експерт Алекс Ліссітса у Вінниці розповів про «єдиний вихід» для села, знайдений командою Гройсмана

Новини Вінниці / Відомий аграрний експерт Алекс Ліссітса у Вінниці розповів про «єдиний вихід» для села, знайдений командою Гройсмана

Експерт з аграрної економіки із без перебільшення світовим ім’ям Алекс Ліссітса побував у Вінниці, де зустрівся із підприємцями, фермерами та представниками об’єднань сільгоспвиробників. Розмова про традиційно непросту для України галузь економіки була, звісно, теж не з легких. Але дискусія вийшла фаховою цікавою та, сподіваються її учасники, не марною.

«Команда має прийти і продовжити реформи, які вже були початі»: про що відомий агроексперт Алекс Ліссітса говорив з фермерами та бізнесом Вінниччини

Експерт з аграрної економіки із без перебільшення світовим ім’ям Алекс Ліссітса побував у Вінниці, де зустрівся із підприємцями, фермерами та представниками об’єднань сільгоспвиробників. Розмова про традиційно непросту для України галузь економіки була, звісно, теж не з легких. Але дискусія вийшла фаховою, цікавою та, сподіваються її учасники, не марною.  

Йшлося про майбутнє аграрного бізнесу та виклики, що перед ним стоять, глобальні тренди на ринку та шанси вітчизняних аграріїв. Дискутували про підтримку дрібних та середніх сільгоспвиробників, оподаткування, розвиток дрібних ферм, тенденції до повної автоматизації сільгоспвиробництва, зайнятості молоді в селі тощо.

На думку пана Ліссітси, величезний потенціал має українська ІТ-індустрія, але про неї чомусь мало говорять в контексті сільського господарства. Однак, саме аграрне виробництво нині має величезну потребу в ІТ-розробках:

«У Вінниці теж є прекрасні компанії, що займаються ІТ-розробками для сільського господарства. Послугами однієї з них я особисто користуюся. Українські ІТ-спеціалісти мають величезний потенціал. А якщо глянути на глобальний ринок ІТ-послуг в сільському господарстві, то лише минулого року він складав більше 27 мільярдів доларів. Це – величезний «куш», куди можна зайти, а Україна – це величезний полігон для старту».

Щоб не втратити село, вважає Алекс Ліссітса, вкрай необхідно не зупиняти початі реформи, а навпаки - продовжити процес децентралізації, коли сільські громади самі вирішуватимуть, що їм робити із переданими повноваженнями та ресурсами.

«Це – єдиний вихід і він був знайдений командою Прем’єр-міністра Гройсмана три роки тому. Без децентралізації, без її продовження і завершення нашому селу буде надзвичайно важко». 

Власне, саме із командою Володимира Гройсмана «Українська стратегія» відомий експерт та аграрій і вирішив взяти участь у виборах. Хоча, як пояснив пан Алекс журналістам після зустрічі з аграріями, перед цим довго «ховався від політики».

«Відколи я повернувся в Україну з Німеччини, було безліч запрошень піти в політику, я намагався їх уникати, але зараз чую багато розмов про те, що «ми хочемо все забути, з нуля почати». Мені здається, що все те, що було зроблено за останні три роки командою Гройсмана в Уряді України – це величезна робота. Була проведена величезна робота як в стимулюванні експорту, так і в децентралізації та, за великим рахунком, у земельних відносинах. Велика робота була проведена у реформі освіти, медицини. Цього не можна забувати, це потрібно продовжувати. І це продовження має робити команда професіоналів, яка не буде сидіти в парламенті два роки, як на лавці і вчитися – що робити і які кнопки натискати. Ця команда має прийти і завтра продовжити реформи, які вже були початі».  

Що пропонує аграріям партія «Українська стратегія Гройсмана»? Які першочергові кроки?

«Українська стратегія Гройсмана» пропонує продовжити розпочату роботу. Це означає, що, за великим рахунком, потрібно продовжити підтримку фермерства. На це були виділені кошти у бюджеті, потрібно удосконалювати механізми їх розподілу. Абсолютно правильно були виділені кошти для підтримки українських виробників машинобудування. Я сам скептично до цього ставився три роки тому, коли програма була започаткована, але зараз я аплодую і кажу, що це – класна програма, бо дуже багато українських виробників отримали доступ до кінцевого клієнта, а клієнт, тобто сільгоспвиробник має зараз можливість залучати без проблем, без якоїсь корупції кошти для купівлі цієї техніки. Як на мене, цю стратегію потрібно продовжувати».

Очевидно, вважає Алекс Ліссітса, що завершення потребує земельна реформа. Не можна безкінечно про неї лише говорити і використовувати цю тему для політичних ігрищ.

«Ті напрацювання, які були зроблені Гройсманом три роки тому спільно із Асоціацією, потрібно зараз «дістати із шухляди» і внести на новий розгляд у Верховну Раду. Те, що зробили за останніх три роки у плані впорядкування земельних ресурсів: це і земельний кадастр майже повністю заповнений, і нова нормативна грошова оцінка розроблена й затверджена, й державні землі, що продаються на аукціонах – це все було зроблено правильно у плані того, щоб підготуватися до ринку землі. Тепер потрібно продумати, як задовольнити потреби як дрібного товаровиробника, так і власника земельних паїв і держави».

Однак, для того, аби відкрити ринок землі, вважає Алекс Ліссітса, потрібно завчасно розробити і оприлюднити для вивчення й обговорення відповідні законопроекти:  

«Бо, як «кота в мішку», землю продавати не можна. Але для цього потрібна політична воля...».  

Для довідки. Алекс Ліссітса - генеральний директор «Індустріальної молочної компанії». Провідний спеціаліст в галузях стратегічного менеджменту, оперативного управління, аналізу продуктивності та ефективності підприємств у сфері сільського господарства та харчової промисловості.

Навчався у Берлінському університеті імені Гумбольдта. Постдокторські дослідження проводив у Школі Економіки Університету Квінсленда (Брисбен, Австралія) та Державному університеті Айови (США). Був провідним науковим співробітником Інституту аграрного розвитку країн Центральної та Східної Європи (Галлє, Німеччина). Є членом Всесвітньої та Європейської асоціацій аграрних економістів. Очолює Асоціацію  «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) — об'єднання передових агропромислових компаній України.

У 2018 році УКАБ впевнено утримує статус асоціації №1 в АПК України, об'єднуючи понад 100 знакових представників галузі - агрокомпаній та постачальників сільгоспресурсів, націлених на подальший розвиток вітчизняного агробізнесу.