В жовтні у Вінниці дає концерт унікальний симфонічний оркестр

Новини Вінниці / В жовтні у Вінниці дає концерт унікальний симфонічний оркестр

В рамках великого концертного туру з нагоди 100-річчя від дня заснування у Вінниці гастролюватиме Національний заслужений академічний симфонічний оркестр України. Про це повідомляє прес-служба Вінницької обласної філармонії.

В рамках великого концертного туру з нагоди 100-річчя від дня заснування у Вінниці гастролюватиме Національний заслужений академічний симфонічний оркестр України. Про це повідомляє прес-служба Вінницької обласної філармонії.

У всі роки свого існування цей колектив був і залишається творчою лабораторію для провідних українських композиторів, диригентів і солістів. Перше виконання своїх творів оркестру довіряли наші класики: Борис Лятошинський і Левко Ревуцький; сучасні світові зірки симфонічної музики: Валентин Сильвестров, Мирослав Скорик, Євген Станкович, Іван Карабиць.
Записи їхніх творів визнавались кращими у світі і номінувались на престижні музичні конкурси. Всього ж Національний заслужений академічний симфонічний оркестр України записав протягом останніх років понад 100 компакт-дисків з українським і світовим репертуаром. Це симфонічні твори від епохи бароко - до сучасного авангарду.

Унікальною є колекція імен визначних діячів культури, причетних до історії оркестру. Кілька поколінь музикантів працювали за головним диригентським пультом оркестру. Це - Олександр Горілий, Натан Рахлін, Стефан Турчак, Володимир Кожухар, Федір Глущенко, Ігор Блажков, Теодор Кучар.

Що ж до запрошених знаменитостей, то це не просто перелік зірок, а справжня карта зоряного неба: Євген Мравінський, Євген Свєтланов, Костянтин Сімеонов, Геннадій Рождественський, Курт Зандерлінг, Леопольд Стоковський, Ігор Маркевич, Кирило Кондрашин, Артур Рубінштейн, Ісаак Стерн, Ієгуді Менухін, Давид Ойстрах, Святослав Ріхтер, Еміль Гілельс, Мстислав Ростропович, Леонід Коган, Монсеррат Кабальє, Хосе Каррерас, Гідон Кремер, Олег Криса. І, і, і…

І в основі цієї піраміди стоїть засновник оркестру - Гетьман Павло Скоропадський, чиїм підписом скріплено Постанову Ради Міністрів УНР від 25 листопада 1918 року про створення колективу.
Гідна такої біографії і карта гастрольних поїздок головного симфонічного оркестру держави. Тут простіш перерахувати континенти, де він виступав: Європа, Африка, Азія, Америка. Серед цього різноманіття не загубилась на карті і наша Вінниця. Оркестр вже виступав на її концертних майданчиках. І ось незабаром відбудеться нова зустріч.

У приміщенні Вінницького академічного музично-драматичного театру ім. М. Садовського 22 жовтня Національний заслужений академічний симфонічний оркестр України дасть концерт на два відділи, у якому прозвучить симфонічна поема «Мазепа» Ференца Ліста; концерт для скрипки з оркестром Фелікса Мендельсона, твір 64; три українські весільні пісні Мирослава Скорика в обробці для сопрано і симфонічного оркестру та симфонія № 2, твір 50, Бориса Лятошинського.

Тут вже можна було б поставити крапку в короткому курсі легенд про оркестр, та не виходить. Бо не менш імениті виконавці, зустріч з котрими чекає на нас.

Художній керівник і головний диригент оркестру – народний артист України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Володимир Сіренко.

Солістка-вокалістка Національної опери України, заслужена артистка України, лауреат міжнародних конкурсів оперних співаків Наталя Ніколаїшин. І добре відомий вінницьким шанувальникам музики концертмейстер Національного заслуженого академічного симфонічного оркестру України, лауреат міжнародних і національних конкурсів, випускник Вінницького училища культури і мистецтв, соліст Вінницької обласної філармонії скрипаль Максим Грінченко.

З цим концертом наше місто приєднається до переліку тих, хто бачив і слухав живу легенду національної культури. Такі зустрічі дають емоційний стимул до удосконалення тим, хто вчиться музики як майбутній професіонал, і тим, хто в колі інтелігентних людей різних професій просто тихо скаже: «Я це бачив».

Олеся Рудницька

1 жовтня, 2018