В Україні у січні 16 разів порушено права журналістів, на Вінниччині - один випадок

Новини Вінниці / В Україні у січні 16 разів порушено права журналістів, на Вінниччині - один випадок

На Вінниччині зафіксовано одне порушення -  в обласному центрі охоронці храму не пустили на територію церкви журналістів видання “33-й канал”, які хотіли потрапити на збори священиків Московського патріархату.

У січні експерти Інституту Масової Інформації зафіксували загалом в Україні 16 випадків порушень свободи слова. З них 11 випадків стосуються фізичної агресії. У січні минулого року таких випадків було зафіксовано 13.

На Вінниччині зафіксовано одне порушення -  в обласному центрі охоронці храму не пустили на територію церкви журналістів видання “33-й канал”, які хотіли потрапити на збори священиків Московського патріархату.

Основними порушеннями прав журналістів стали випадки перешкоджання – 7 та обмеження доступу до публічної інформації – 3 випадки. Такі дані подає щомісячний моніторинг Інституту масової інформації “Барометр свободи слова”.

Порушення сталися в дев’яти регіонах країни. Лідером з порушень цього місяця став Київ з областю (4 випадки), далі по 2 випадки зафіксовано на Миколаївщині, Одещині, Херсонщині, Закарпатті та Запоріжжі.

Порушували право журналістів на професію приватні особи, місцева влада та депутат, представники судової влади та виконавчої гілки влади.
Перешкоджали журналістам віряни Російської православної церкви (як це сталося в Чернівецькій області, де перешкоджали зйомці журналістки “Чернівці.Online” Галини Єреміци). Також журналістів не пускали на апаратну нараду Миколаївської міської ради, а в Одесі приватні охоронці перешкоджали журналістам 7-го каналу, які висвітлювали подію, де внаслідок падіння крану загинув будівельник. У Запоріжжі суд вимагав клопотання журналістів на проведення зйомки.

Обмежували доступ журналістів до інформації місцева влада – Херсонська обласна рада (не надала відповіді) і Миколаївська облдержадміністрація (не надала відповіді по суті) – та Міністерство культури (перекваліфікувало запит на звернення).

Також у січні експерти ІМІ зафіксували по два випадки побиття, нападів і погроз. Погрожували журналістам під час фізичного контакту і через соцмережу Фейсбук. Напади сталися в Києві та області. Постраждали, зокрема, журналісти “СтопКору” та “Ділового Переяслава”.

По одному випадку зафіксовано судового позову проти ЗМІ та нападу на офіс ЗМІ. Ці випадки сталися в Києві (судовий позов духовного центру “Відродження” Володимира Мунтяна проти “Телебачення Торонто” за сюжет, що вийшов у 2018 році в шоу “#@)₴?$0 з Майклом Щуром”) та на Херсонщині (невідомі чоловіки розпилили сльозогінний газ у приміщенні офісу газети “Новий день” у Херсоні та стріляли по вікнах).

Таким чином, з початку року ІМІ зафіксував 7 випадків перешкоджання, 3 – доступу до інформації, 2 випадки побиття та 2 випадки погроз.

 

 

Антон Булгаков

15 лютого, 2019