В Україні спостерігається збільшення виробництва дронів. Виробник БпЛА розкритикував ідею з «домашньою збіркою» Федорова

Новини Вінниці / В Україні спостерігається збільшення виробництва дронів. Виробник БпЛА розкритикував ідею з «домашньою збіркою» Федорова

Засновник компанії «DroneSpace» Максим Шеремет повідомив, що спостерігається збільшення обсягів виробництва дронів в Україні. В багатьох випадках відзначається позитивний вплив й виповнення поставленої мети щодо кількості дронів. Зокрема, збільшення виробництва ударних БпЛА в десятки разів.

За словами Шеремета, контакти з виробниками визначаються різними відомствами. У більшості випадків військові частини самі виступають замовниками. Втім, як зауважив Шеремет, існує ряд проблем для масштабування виробництва дронів. Зокрема, постачання компонентів, фінансова складова й кваліфіковані інженерні кадри.

Держава може сприяти розвʼязанню цих проблем й допомогти виробникам збільшити обсяги виробництва. Шеремет наголосив, що найперше і найголовніше, що може зробити держава, це мотивувати виробників великими контрактами.

Однак, натомість держава в особі Михайла Федорова хоче перекласти виробництва на громадян. Адже саме віце-прем'єр-міністр порадив замовляти власним коштом деталі та збирати дрони в кустарних умовах. Навколо цієї «пропозиції» тиждень не вщухають дискусії у суспільстві.  

«Створюйте FPV-дрон удома – долучайтеся до знищення ворогів власноруч. За час повномасштабної війни уряд змінив полісі для виробників безпілотників, прибравши блокери і створивши для них умови. Це дало старт масовому виробництву. Саме тому я й казав, що мільйон FPV-дронів за рік — це реалістична ціль», – написав він.

Максим Шеремет також прокоментував заклики про виробництво дронів вдома. Він переконаний, що сама концепція масштабування виробництва дронів, яка не передбачає фінансування та навчання персоналу (Федоров пропонує навчати онлайн), не дозволяє виконати таке завдання. Оскільки зі збільшенням виробництва до запуску конвеєрного виготовлення, часто відкриваються нові підходи до виробництва. Це і є головна ідея масштабування виробництва дронів.

Максим Шеремет підсумував, що його компанія має великі плани щодо масштабування виробництва. Однак такі плани залежать від уніфікації основних елементів, які забезпечують задачу інтеграції в різні комплекси й зменшення браку в деталях до БпЛА.

Олег Верлан

18 січня, 2024