В Україні планують законодавчо заборонити відстріл вовків. До війни від них потерпали цілі села на Вінниччині

Новини Вінниці / В Україні планують законодавчо заборонити відстріл вовків. До війни від них потерпали цілі села на Вінниччині

Зооактивісти намагаються змінити чинний закон «Про мисливське господарство і полювання» і заборонити ловити та відстрілювати вовків. Побідне табу існує в багатьох європейських країнах, а вовки перебувають на межі зникнення. Проте в окремих районах Вінниччини від них потерпали цілі села.

На пресконференції в ІА «Інтерфакс-Україна» президентка Асоціації зоозахисних організацій України Марина Суркова зауважила, що заборона на відстріл допоможе зберегти хижаків, яких до війни нараховувалось близько двох тисяч.

За останні роки чисельність вовків різко скорочується, тому необхідно вживати заходів, які захищатимуть цих тварин.

«У 15 країнах Європи вовк занесений до Червоної книги і повністю захищений. У ще п’ятьох охороняється частково і належить до мисливських видів. І лише в Україні, Росії, Молдові, Білорусі та Північній Македонії його знищують як шкідника», – стверджує активістка.

Зоозахисниця також зауважує, що Україна порушує Бернську конвенцію, яка забороняє полювати на вовка і продавати його шкіру, та її умови ратифікації. Згідно з нею, вовка занесли до списку тварин, яких мають суворо охороняти. 

Натомість у законі України «Про мисливське господарство та полювання» (стаття 33) вказано, що відстріл та відлов вовків здійснюється мисливцями без будь-якого контролю та обмежень.

Юристка зоозахисної організації URSA Марина Іванюсько розповіла, що вже готуються законопроєкти для врегулювання питання охорони диких тварин. Пропонують внести зміни до чинного закону, щоб передбачити відповідальність для тих, хто здійснюватиме відстріл.

За словами Олександра Краснолуцького, першого заступника міністра захисту довкілля та природних ресурсів, на сьогодні постало гостре питання збереження тварин, а особливо в умовах повномасштабної війни.

«Існує перелік тварин, яких класифікують як шкідників. Однак це не правильно. Судити хто шкідливий, а хто ні – радянщина. Ми працюємо над збереженням біорізноманіття в Україні, адже кожен організм є важливим для світу», – зазначив Олександр Краснолуцький.

Директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко говорить, що вовки не є шкідниками, а навпаки несуть користь природі. Вони знищують хворих тварин, полюють на гризунів і не загрожують людині, а також порівняно з іншими тваринами, менше хворіють на сказ.

Нагадаємо, у 2021-му посадовці пишались тим, що вінницькі мисливці протягом року добули рекордну кількість вовків. Тоді було вбито 26 тварин. Потім заборона на полювання знизила показники.

А у 2019-му на терор з боку сірих жалілись жителі кількох сіл Могилів-Подільського району. Тоді зграя взяла «в облогу» Нагоряни та Козлів. Вовки не боялись людей, серед білого дня нападали на худобу, що випасають в полі, загрузли більше десятка кіз.