В стіні підвалу вінничанин знайшов ключ «від Єрусалимки» (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / В стіні підвалу вінничанин знайшов ключ «від Єрусалимки» (ФОТО, ВІДЕО)

Вінничанин Віталій Гуменюк під час ремонту у підвальному приміщенні будинку по вулиці Магістратській випадково знайшов старовинний 30-сантиметровий ключ із ручкою у формі зірки Давида. Що саме ним відмикали, з’ясувати складно, можливо культову споруду. Проте жартома очевидці зі спільноти «Тіні. Вінниця» вже кажуть, що знайдено ключ «від Єрусалимки», адже будинок знаходиться саме в історичному районі Вінниці, де компактно в минулому проживали представники єврейської громади.

Вінничанин Віталій Гуменюк під час ремонту у підвальному приміщенні будинку по вулиці Магістратській випадково знайшов старовинний 25-сантиметровий ключ із ручкою у формі зірки Давида. Що саме ним відмикали, з’ясувати складно, можливо культову споруду. Проте жартома очевидці зі спільноти «Тіні. Вінниця» вже кажуть, що знайдено ключ «від Єрусалимки», адже будинок знаходиться саме в історичному районі Вінниці, де компактно в минулому проживали представники єврейської громади.

Про знахідку у Facebook написав власник підвалу, де раніше було виявлено підземний тунель вздовж всього будинку. За словами вінничанина, він розбирав закладений цеглою дверний отвір.

В стіні поруч замурованого отвору його зацікавили кілька цеглин з характерними швами між ними, які відрізнялися від загальної кладки. Крім того, за словами В. Гуменюка, їх поклали не на звичайний вапняний розчин, а на глину. Коли чоловік вийняв ці цеглини, то знайшов ключ, який знаходився у маленькій ніші.

Оскільки будинок 1906 року забудови розташовано у самому серці Єрусалимки – єврейського району Вінниці – він припускає, що саме євреї, які мешкали тут, свого часу замурували ключ.

«Ймовірно знахідка могла належати ключнику однієї з вінницьких синагог. Оскільки ключ знайдено поблизу від колишньої синагоги, яка раніше займала приміщення у будинку по вул. Червонохрестівської, 11 (нині дитяча спортшкола), то можна припустити, що він міг відчиняти саме двері цієї культової споруди чи окреме приміщення», - пояснює історик, адміністратор спільноти «Тіні. Вінниця» Владислав Сушинський.

За його словами, характерним є те, що ключ був замурованим у стіні. Адже це може свідчити про те, що у певний важкий для єврейської громади Вінниці історичний період ключ потрібно було сховати від недоброзичливців. Схованка може бути пов’язана з періодом німецької окупації Вінниці 1941-1944 років. Саме в той час на долю єврейської громади припали важкі випробування.

Щодо дверей, які цей ключ міг відчинити, то це залишається таємницею. Звісно таємницю «ключа від Єрусалимки» можна розгадати, розраховуючи на знання та досвід очільників вінницької єврейської громади. І ще, судячи із того, що під будинком є щонайменше один відносно вивчений тунель, ключ може стати не єдиною цікавою знахідкою.  

Новини Вінниці / В стіні підвалу вінничанин знайшов ключ «від Єрусалимки» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / В стіні підвалу вінничанин знайшов ключ «від Єрусалимки» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / В стіні підвалу вінничанин знайшов ключ «від Єрусалимки» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / В стіні підвалу вінничанин знайшов ключ «від Єрусалимки» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / В стіні підвалу вінничанин знайшов ключ «від Єрусалимки» (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / В стіні підвалу вінничанин знайшов ключ «від Єрусалимки» (ФОТО, ВІДЕО)