В НАБУ пояснили, чого суддя з Вінниччини після гучного затримання повернувся на роботу

Новини Вінниці / В НАБУ пояснили, чого суддя з Вінниччини після гучного затримання повернувся на роботу

Напередодні, 2 серпня, СБУ прозвітували про ще одну вдалу спецоперацію по виявленню хабарника-судді. На офіційному сайті відомства з’явилася інформація про затримання виконуючого обов’язки голови одного з районних судів області. Разом із ним затримали і адвоката, яка начебто була посередником, через яку він вимагав 20 тисяч гривень за закриття справи проти баранина, якого правоохоронці впіймали за кермом напідпитку.

Напередодні, 2 серпня, СБУ прозвітували про ще одну вдалу спецоперацію по виявленню хабарника-судді. На офіційному сайті відомства з’явилася інформація про затримання виконуючого обов’язки голови одного з районних судів області.  Разом із ним затримали і адвоката, яка начебто була посередником. Через адвоката суддя, за версією слідства, вимагав 20 тисяч гривень за закриття справи проти барчанина, якого правоохоронці впіймали за кермом напідпитку.

Із власних джерел NaПарижі відомо, що мова йде про Барський районний суд і суддю Володимира Хитрука.

Вже на наступний день після гучного затримання, тобто сьогодні, суддя Барського районного суду Володимир Хитрук, який начебто ще вчора був «хабарником» вийшов на роботу. А у самій Феміді пояснили,що не було ніякого затримання, в той же час підтвердили, що столичні силовики таки відвідали вчора їх установу.

Журналіст NaПарижі звернувся за коментарем до прес-центру Служби безпеки України, однак там відповіли, що необхідно подати письмовий запит, на який вони дадуть відповідь у п’ятиденний термін... Без коментарів. 

Намагалася редакція отримати коментар щодо ситуації та дізнатися, чи має право суддя бути на робочому місці й у НАБУ, співробітники якого, згідно інформації СБУ, брали участь у затриманні посадовця суду та адвоката. Там теж порадили свої запитання надіслати у письмовій формі, хоча і пообіцяли відповісти протягом дня.

«Відповідно до закону, суддю мають право затримувати під час, або після вчинення особливо тяжкого злочину, отримання неправомірної вигоди. Але щоб відсторонили від роботи, потрібна згода Вищої ради правосуддя. Спочатку потрібно подати подання, а комісія збирається не щодня, і дочекатися поки вона розгляне. У нас є судді, справа по яким йде, а лише через рік Вища рада правосуддя відсторонює їх від здійснення обов’язків», - додали у прес-центрі НАБУ.  

Здається справа барського судді, якого, до речі, кілька років тому правоохоронці підозрювали у хабарництві, не стане винятком і розгортатиметься за традиційним українським сценарієм. Тобто, СБУ та НАБУ вкотре провели «показове» затримання, обшук і  демонстрацію того, скільки грошей при обшуку знайшли. А «по-дорозі до суду», який би мав сказати - хабарник чи ні Володимир Хитрук, справа «загубиться», або ж дуже довго ітиме.

Як пізніше прокоментували NaПарижі у Вищій раді правосуддя, клопотання про відсторонення в.о. голови Барського райсуду до ВРП досі не надходило.

Раніше NaПарижі повідомляв, що відомий вінницький правозахисник впевнений, що його побиття через багаторічний конфлікт замовив суддя, якому "дали" 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна і позбавленням обіймати посаду судді протягом 3 років. Але вирок не набрав законної сили. Ще 19 жовтня 2016-го провадження було направлено до апеляційної інстанції і донині там знаходиться. Тобто, вже 18 місяців.

До редакції NaПарижі 13 вересня надійшов лист від Вищої ради правосуддя, щодо спростування інформації, яку журналісту видання надали у НАБУ.  Пропонуємо його до уваги.