Університет Калетніка залишився у Брацлаві: на базі ліквідованого коледжу запрацювало відділення ВНАУ, а брацлавські першокурсники навчаються у Вінниці

Новини Вінниці / Університет Калетніка залишився у Брацлаві: на базі ліквідованого коледжу запрацювало відділення ВНАУ, а брацлавські першокурсники навчаються у Вінниці

Історія Брацлавського агроекономічного коледжу ,який виявив бажання бути самостійним навчальним закладом, а не структурним підрозділом Вінницького національного аграрного університету досі продовжується. Принаймні для тамтешніх студентів, які з 1 вересня поали навчатися у двох абсолютно різних навчальних закладах.

Історія Брацлавського агроекономічного коледжу, який виявив бажання бути самостійним навчальним закладом, а не структурним підрозділом Вінницького національного аграрного університету, досі продовжується. Принаймні для тамтешніх студентів, які з 1 вересня почали навчатися у двох абсолютно різних навчальних закладах.

Про все по порядку. З початку року частина колективу на чолі із директором Брацлавського коледжу і начебто за підтримки студентів та їх батьків заявили про своє бажання вийти "із складу" ВНАУ. Неодноразово добивалися вони реалізації «своїх» намірів на протестах, які організовували у Вінниці під будівлею ОДА та у Брацлаві під селищною радою.

На початку літа аграрний університет, президентом якого є Григорій Калетнік, відпустив коледж у «вільне плавання», тобто прийняв рішення про ліквідацію свого відокремленого структурного підрозділу (Брацлавського агроекономічного коледжу ВНАУ- ред.). Однак майновий комплекс не підлягає відчуженню від національного університету, таким чином уся матеріально-технічна база залишилася за вишем. Міносвіти не приймав рішення про передачу майна транспортному коледжу.

На сьогодні приміщення, де ще навесні діяв Брацлавського агроекономічного коледжу, не пустують. На базі ж колишнього свого відокремленого структурного підрозділу, ВНАУ створив економічне відділення. З першого вересня, як каже заступник директора департаменту освіти і науки облдержадміністрації Валерій Бачинський, там розпочали, чи точніше сказати продовжили, в стінах своєї альма-матер навчання студенти 2 та 3 курсу ліквідованого навчального закладу. А це понад 180 хлопців та дівчат.

Водночас, відповідно до наказу Міністерства освіти і науки від 18 липня 2018 року, Брацлавський агроекономічний коледж став філією Вінницького транспортного коледжу. В цей заклад під час вступної кампанії на навчання поступили 25 студентів-першокурсників, хоча заяв від абітурієнтів було 43, однак оригінали документів після оголошення результатів подали не всі. 

«Батьки першокурсників виявили бажання, щоб діти навчалися у Брацлавській філії Вінницького транспортного коледжу у місті Вінниця. З першого вересня діти розпочали навчання в обласному центрі.  Усі поселені у гуртожитку», - уточнив Валерій Бачинський.

 

Керівником Брацлавської філії призначили колишнього директора Брацлавського агроекономічного коледжу, депутата обласної ради Дмитра Рижманя. Однак, сьогодні він розповів NaПарижі, що вже написав заяву на звільнення і поки що ніде не працює.

«Я хотів, щоб діти не постраждали та була перспектива для навчального закладу. Якби мені сказали з початку, що причина в усьому, щоб мене звільнити, а коледж не будуть чіпати, я б одразу пішов. Зараз у мене розв’язані руки і я можу як депутат обласної ради поїхати по своєму округу, поспілкуватися із виборцями», - сказав Дмитро Рижмань.

Саша Григоровська

4 вересня, 2018