Уламки «Кинджала» з Вороновиці та інше: у вінницькому музеї відкрили виставку «На сторожі неба України»

Новини Вінниці / Уламки «Кинджала» з Вороновиці та інше: у вінницькому музеї відкрили виставку «На сторожі неба України»

У Вінниці відкрилася виставка Музею Повітряних Сил Збройних сил України, приурочена до Дня Збройних сил України. Вона розповідає про подвиг та мужність військовослужбовців Повітряних сил під час російсько-української війни, які своєю невтомною працею, високим професіоналізмом, відданістю Україні та його народу стоять на захисті українського неба, нищать ворога на передовій та оберігають мирні міста від російських ракет та безпілотників.

Про це повідомляє Вінницький обласний краєзнавчий музей

Виставку «На сторожі неба України» можна переглянути 5–22 грудня у 16 експозиційній залі обласного краєзнавчого музею.

«З початку широкомасштабного вторгнення рф на територію України Повітряними силами ЗСУ знищено більше 5 000 повітряних цілей. Авіація здійснила близько 18 000 бойових вильотів. Воїни радіотехнічних військ щоденно відслідковують та обробляють дані не менше ніж 2 000 повітряних цілей. 23 військових частини Повітряних сил ЗСУ отримали почесні відзнаки Президента України «За мужність та відвагу», біля 5 000 військовослужбовців Повітряних сил отримали державні нагороди, 46 з них стали Героями України», - йдеться у повідомленні.

На виставці представлено моделі військової техніки Повітряних сил ЗСУ та фрагменти уламків збитих над Україною повітряних цілей: рульова поверхня баражуючого боєприпасу «Shahed-136» та фрагмент його двигуна (Київська область), уламок ворожого гелікоптера МІ-24 збитого з ПЗРК «Ігла» (м. Харків), уламок керованої ракети класу «повітря-поверхня» Х-47 «Кинджал» (смт Вороновиця Вінницької області) та інші. У центрі виставки розташовано трофейний російський БпЛА оперативного-стратегічного призначення «ОрланН-10».

Розміщено інформацію про 25 військовослужбовців Повітряних сил, Героїв України, що віддали життя у боях за українське небо, захисний шолом та льотна книжка полковника, українського військового льотчика І класу Сергія Хоміка, польотні шевретові рукавички полковника, українського військового льотчика І класу Олександра Оксанченка та індивідуальна підвісна система, в якій він виконував свій останній політ, а також льотна книжна майора Збройних сил України, льотчика-винищувача, командира ланки авіаційної ескадрильї, пілота-інструктора Степана Чобану.

Новини Вінниці / Уламки «Кинджала» з Вороновиці та інше: у вінницькому музеї відкрили виставку «На сторожі неба України»Новини Вінниці / Уламки «Кинджала» з Вороновиці та інше: у вінницькому музеї відкрили виставку «На сторожі неба України»Новини Вінниці / Уламки «Кинджала» з Вороновиці та інше: у вінницькому музеї відкрили виставку «На сторожі неба України»Новини Вінниці / Уламки «Кинджала» з Вороновиці та інше: у вінницькому музеї відкрили виставку «На сторожі неба України»Новини Вінниці / Уламки «Кинджала» з Вороновиці та інше: у вінницькому музеї відкрили виставку «На сторожі неба України»Новини Вінниці / Уламки «Кинджала» з Вороновиці та інше: у вінницькому музеї відкрили виставку «На сторожі неба України»Новини Вінниці / Уламки «Кинджала» з Вороновиці та інше: у вінницькому музеї відкрили виставку «На сторожі неба України»Новини Вінниці / Уламки «Кинджала» з Вороновиці та інше: у вінницькому музеї відкрили виставку «На сторожі неба України»Новини Вінниці / Уламки «Кинджала» з Вороновиці та інше: у вінницькому музеї відкрили виставку «На сторожі неба України»Новини Вінниці / Уламки «Кинджала» з Вороновиці та інше: у вінницькому музеї відкрили виставку «На сторожі неба України»
Олеся Рудницька

6 грудня, 2023