У Жмеринці залізничників викрили на корупційній схемі: СБУ довела до кінця «справу», яку почала ще минулого року

Новини Вінниці / У Жмеринці залізничників викрили на корупційній схемі: СБУ довела до кінця «справу», яку почала ще минулого року

Співробітники СБУ з прокуратурою області і департаментом безпеки ПАТ «Укрзалізниця» «відзвітували» про те, що зібрали достатньо доказів існування корупційного механізму отримання посадовцями одного з підрозділів регіональної філії «Південно-західна залізниця» коштів за «переваги» у забезпеченні вагонами. По Жмеринці силовики почали працювати ще у минулому році. Перші результати отримали на початку 2018-го, і лише в жовтні зібрано матеріал, який дозволяє оголосити про підозру трьом посадовим особам.

Співробітники СБУ з прокуратурою області і департаментом безпеки ПАТ «Укрзалізниця» «відзвітували» про те, що зібрали достатньо доказів існування корупційного механізму отримання посадовцями одного з підрозділів регіональної філії «Південно-західна залізниця» коштів за «переваги» у забезпеченні вагонами. По Жмеринці силовики почали працювати ще у минулому році. Перші результати отримали на початку 2018-го, і лише в жовтні зібрано матеріал, який дозволяє оголосити про підозру трьом посадовим особам.

Кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368 КК України було відкрито майже рік тому. За інформацією УСБУ у Вінницькій області, встановлено, що посадовці проводили певний «аукціон». Для прискорення залізничних перевезень вантажу комерційних структур вони «надавали переваги» окремим логістичним компаніям. Не безкоштовно. Тобто, коли компанія зверталася, її представнику пояснювали, що є дефіцит і треба стояти «в черзі», а для позачергового обслуговування існує інший тариф.  

Сума коштів за «безперешкодну» подачу одного залізничного вагона становила в середньому $100. Розраховувалися з посадовцями по-різному – переводили гроші на банківську картку або платили готівкою.

Співробітникам СБ України вдалося задокументували, що тільки протягом 2017 року таким чином посадовці отримали майже 2,5 мільйони гривень неправомірної вигоди.  

Під час проведення санкціонованих слідчих дій за місцями роботи та проживання фігурантів справи правоохоронці вилучили документацію, банківські картки, записники, журнали обліку, листування, комп’ютерну техніку, які підтверджують здійснення цих оборудок.

Наразі трьом фігурантам оголошено про підозру в скоєнні злочину. Тривають слідчі дії для встановлення інших осіб, які, можливо, причетні до протиправної діяльності, а також  з'ясування та доведення усіх обставин вчиненого злочину.


 

Олег Верлан

12 жовтня, 2018