У Вінницькому рибоохоронному патрулі розповіли, як вибирати якісну рибу

Новини Вінниці / У Вінницькому рибоохоронному патрулі розповіли, як вибирати якісну рибу

З приходом весни кількість браконьєрів на Вінниччині зростає, а стихійні ринки стають звичним явищем. Проте, не варто сподіватися на порядність продавців, перевіряйте якість риби самотужки або уникайте її споживання, зазначають у Вінницькому рибоохоронному патрулі. Фахівці установи надали поради, як обрати якісну та свіжу рибу.

З приходом весни кількість браконьєрів на Вінниччині зростає, а стихійні ринки стають звичним явищем. Проте, не варто сподіватися на порядність продавців, перевіряйте якість риби самотужки або уникайте її споживання, зазначають у Вінницькому рибоохоронному патрулі. Фахівці установи надали поради, як обрати якісну та свіжу рибу.  

Риба — джерело цінних білків, мінералів, поліненасичених жирних кислот та вітамінів. До того ж, вона є гарним способом попередження ракових захворювань. Проте, щоб споживання приносило користь, потрібно обирати свіжу рибу. Адже не завжди навіть дорогий продукт є якісним.

«Коли зникає крига та настає потепління, кількість браконьєрів збільшується. Адже тепер риболовля стає простішою та доступнішою. Відповідно, збільшується і кількість незаконних місць збуту водних біоресурсів. Наші працівники слідкують за ринками та перевіряють наявність документів. Проте, ми не в змозі охопити всіх незаконних промисловиків. Тож закликаємо людей бути обережними під час покупки риби та вимагати у продавців дозвільні документи», — прокоментував начальник Вінницького рибоохоронного патруля Олексій Ягельський.  

Щоб не помилитися, пам’ятайте кілька простих фактів:

1) очі у свіжої риби мають бути прозорі та опуклі;

2) зябра — яскраво-рожевого або яскраво-червоного кольору, але в жодному випадку не темно-червоного або чорного, жовтуватого чи сірого;

3) луска має бути вологою, без пошкоджень, мати природний блиск і колір, не здаватися блідою;

4) живіт і спинка — в міру м`які, спинка трохи твердіша. Якщо риба стара, то спина у неї буде твердою, а на животі залишатимуться ямки від пальців;

5) на тушці не повинно бути множинних кривавих плям, а хвіст сухим або погнутим;

6) у свіжої риби майже немає запаху. У будь-якому випадку, він не повинен бути неприємним, кислим або тухлим;

7)  плавники повинні бути в акуратному стані, а якщо вони пошкоджені і злипаються - це може свідчити про те, що рибу неправильно зберігали.

При виборі риби надавайте перевагу вітчизняній, яка вирощена в ставкових господарствах або виловлена в наших річках і морях.

Макс Мельник

17 квітня, 2019