У Вінницькому обласному художньому музеї показали "Кримську татарку" севастопольського митця (ФОТО)

Новини Вінниці / У Вінницькому обласному художньому музеї показали "Кримську татарку" севастопольського митця (ФОТО)

У Вінниці, з нагоди 65-річчя з часу депортації кримських татар та 30-річчя закінчення їх примусового виселення, відкрили моновиставку відомого севастопольського художника Михайла Крошечкіна-Крошицького. Відомо, що окрасою даної локації стала картина митця «Кримська татарка», та презентовані два альбоми Севастопольського художнього музею.

У Вінниці, з нагоди 65-річчя з часу депортації кримських татар та 30-річчя закінчення їх примусового виселення, відкрили моновиставку відомого севастопольського художника Михайла Крошечкіна-Крошицького. Відомо, що окрасою даної локації стала картина митця «Кримська татарка», та презентовані два альбоми Севастопольського художнього музею.

Як повідомляють у Вінницькій обласній державній адміністрації, в експозиції також презентовані два альбоми Севастопольського художнього музею ім. М.П.Крошицького, тож вінничани та гості міста мають можливість ознайомитися із творами севастопольських художників ІІ пол.ХІХ ст. та сьогодення.

Як розповів завідувач науково-дослідного відділу образотворчого мистецтва Сергій Бартко:

Михайло Потапович надавав перевагу реалістичній традиції у мистецтві модерну к.ХІХ – п.ХХст., який передбачав поєднання різних практик. Це був досить цікавий художник. Він був співзасновником Асоціації севастопольських художників, живописцем, відомим і як портретист, і як художник історичного жанру. Його також цікавили образи побутового плану

Що стосується картини «Кримська татарка» - це єдина робота Михайла Крошечкіна-Крошицького у Вінницькій області. Картина «Кримська татарка» етюдного характеру, художник намагався відтворити сутність побуту та життєвого устрою - у центрі уваги молода дівчина – кримська татарка у національному вбранні: в сукні «антер», накидці («кірха» або «хірха»), темно-вишневий колір якої свідчить про знатне походження дівчини, а також у головному уборі «фес». Крім цього, тут присутня й емоційна наповненість.

 

Довідка:

Михайло Потапович Крошечкін-Крошицький (1870 – 1935 рр.)

З початку 1900-х рр. жив і працював у Харкові. Мав власне видавництво листівок. З 1921 р. мешкав у Севастополі. Викладав у навчальних закладах Харкова і Севастополя, в ізостудії при БОФі (Севастополь).

М.П.Крошечкін-Крошицький був учасником Гуртка харківських художників (1900 – 1908); ТПХВ (1902); Санкт-Петербурзького товариства художників (1904 – 1912); Товариства харківських художників (1905 – 1918, член-засновник); САХР (1923 – 1931, член-засновник, перший голова).
 

Новини Вінниці / У Вінницькому обласному художньому музеї показали "Кримську татарку" севастопольського митця (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінницькому обласному художньому музеї показали "Кримську татарку" севастопольського митця (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінницькому обласному художньому музеї показали "Кримську татарку" севастопольського митця (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінницькому обласному художньому музеї показали "Кримську татарку" севастопольського митця (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінницькому обласному художньому музеї показали "Кримську татарку" севастопольського митця (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінницькому обласному художньому музеї показали "Кримську татарку" севастопольського митця (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінницькому обласному художньому музеї показали "Кримську татарку" севастопольського митця (ФОТО)