У вінницькому Нацкорпусі запевняють, що на наступній акції буде «більше газу»

Новини Вінниці / У вінницькому Нацкорпусі запевняють, що на наступній акції буде «більше газу»

За результатами акції «Нацкорпусу» і «Нацдружин», що відбулася 27 березня у центрі Вінниці, очільники місцевих осередків розповіли журналістам, що дії правоохоронців та людей у формі стали несподіванкою для них. І не вони першими почали сутички, а люди у формі застосували кийки. Незабаром обіцяють викласти відео на підтвердження своїх слів.

За результатами акції «Нацкорпусу» і «Нацдружин», що відбулася 27 березня у центрі Вінниці, очільники місцевих осередків розповіли журналістам, що дії правоохоронців та людей у формі стали несподіванкою для них. І не вони першими почали сутички, а люди у формі застосували кийки. Незабаром обіцяють викласти відео на підтвердження своїх слів.

Нагадаємо, вчора, 27 березня, що на 17.00 на площі Стуса був запланований концерт на підтримку Петра Порошенка. Орієнтовно у 17.15 президент приїхав на площу Незалежності, аби у студії телеканалу «ВІТА» дати інтерв’ю. Представники «Національного корпусу» і «Національних дружин» заздалегідь попередили про власну акцію – ходу з 16 години на вулицях Соборній і Хмельницьке шосе.

Близько 17.30 колона з активістами рушила з площі Гагаріна по Хмельницькому шосе. Біля Свято-Воскресенського храму між учасниками акції та правоохоронцями сталися сутички. Активісти застосували газові балончики та димові шашки, а також, як стверджують у поліції, жбурляли камінням. В результаті цього було затримано трьох учасників. Пізніше стало відомо, що серед затриманих – киянин і двоє вінничан.

Потім активісти розвернулися і пішли до будівлі обласного главку, що на вул. Театральній, де, заблокувавши вулицю, стояли до 20 години. У прес-службі мерії Вінниці пояснили, що через блокування громадського руху Театральною збитки КП «Вінницької транспортної компанії» склали 6750 гривень. Небагато, оскільки тролейбуси швидко переорієнтувалися і почали їздити «в обхід».

На прес-конференції 28 березня очільник місцевого осередку Нацкорпусу Ігор Княжанський і його колега Сергій Сидорук пояснили, що попередньо домовилися з керівником міськвідділу про те, що колона вільно пройде поруч з площею Стуса, а натомість їх заблокували біля церкви.

«Ми згодом викладемо відео, де видно, що невідомо які люди у формі застосували кийки. І я шкодую, що було так мало (сльозогінного) газу. З їхнього боку було грубе порушення кількох нормативів. Не зрозуміло хто керував цими людьми у повній амуніції. Вони першими почали застосовувати силу», - зазначив С. Сидорук.

Він додав, що організація планує звертатися до суду та переконує, що наступного разу «вдамося до більш рішучих дій» і брати з собою «легальні спецзасоби захисту». Тобто слід чекати більш широку застосування газу.

«Ми намагалися зробити мирну акцію. Про це домовлялися із Синявським. Але пішло не за домовленостями. А далі – на Театральній – почалася акція зі звільнення затриманих», - пояснив Ігор Княжанський.

Він переконує, що загалом у протестних діях з боку Нацкорпусу і Нацдружин приймало участь близько 500 осіб. За його словами, всі повнолітні. А виглядають школярами, то це тільки виглядають. Більше того, нібито орієнтовно 400 учасників – місцеві, а решта приїхали з Києва, Одеси та Умані. Також І Княжанський заявив про побиття групи атовців, які підтримали акцію біля пл. Гагаріна чоловіками, особи яких вже ідентифікували. Нібито вони є спортсменами.

Також він запевняв, що організація акції обійшлася лише у 3 тисячі гривень, а більшість всього необхідно прихильники приносили майже дарма.  

Олег Верлан

28 березня, 2019