У Вінницькому музеї з’явився новий експонат - копія намиста з Гордіївського могильника

Новини Вінниці / У Вінницькому музеї з’явився новий експонат - копія намиста з Гордіївського могильника

У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї провели урочисте дарування репліки-реконструкції давнього бурштинового намиста з Гордіївського могильника. Побачити його можуть усі охочі відвідувачі музею

Вінницькому обласному краєзнавчому музеї урочисто подарували репліку-реконструкцію давнього бурштинового намиста з Гордіївського могильника, що у Тростянецькому районі. Побачити його можуть усі охочі відвідувачі закладу. 

Відбулась урочиста події 17 квітня в приміщенні музею, де розповіли, що авторами ідеї відтворення стародавнього намиста стали Асоціація Український Бурштиновий Світ та МБФ Українська родина, які і подарували музею цю рідкісну прикрасу. 

Не дивлячись на те, що прикраси з Гордіївського могильника пройшли не одну реставрацію, в постійній експозиції музею вони не представлені - адже виготовлені зі старовинного бурштину, який є досить крихким. Тому дану репліку помістили на почесне місце в VI експозиційному залі музею, аби усі охочі відвідувачі змогли побачити, як виглядали бурштинові намиста з Гордіївського могильника.

Відомо, що розробила копію дизайнер Ольга Навроцька (ТМ Navro) в рамках проекту «Код жінки» та його першої частини «Астерія». Майстриня виготовила намисто з бурштину, який легально видобувають на родовищі «Володимирець Східний» на Рівненщині.

Запрошеними на урочисте вручення прикраси були Президент України (2005-2010), засновник проекту та музею «Код нації» Віктор Ющенко, директорка Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька, археологиня краєзнавчого музею, кандидатка історичних наук Ольга Грабовська, засновниця МБФ «Українська родина» та Асоціація «Український бурштиновий світ» Галина Симха, керівниця проекту «Код жінки», кураторка виставкових проектів, кандидатка історичних наук Оксана Лобко та музейники.

Новини Вінниці / У Вінницькому музеї з’явився новий експонат - копія намиста з Гордіївського могильникаНовини Вінниці / У Вінницькому музеї з’явився новий експонат - копія намиста з Гордіївського могильникаНовини Вінниці / У Вінницькому музеї з’явився новий експонат - копія намиста з Гордіївського могильника
Ірина Заіковата

19 квітня, 2019