У Вінницькому архіві презентовано виставку про Шевченка

Новини Вінниці / У Вінницькому архіві презентовано виставку про Шевченка

У Вінниці в обласному Державному архіві до 205-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка відкрилась виставка документальних матеріалів та друкованих видань.Ознайомитися із експозицією, яка розповідає про життя і творчість Кобзаря можна у відділі інформації та використання документів держархіву.

У Вінниці в обласному Державному архіві до 205-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка відкрилась виставка документальних матеріалів та друкованих видань. Ознайомитися із експозицією, яка розповідає про життя і творчість Кобзаря можна у відділі інформації та використання документів держархіву.

Експоновані на виставці матеріали тематично поділяються на 3 розділи: «Постать Шевченка мовою документів київських архівів», «Ставлення царського уряду до постаті Т.Г. Шевченка» та «Вшанування пам’яті Великого Кобзаря за радянської доби».

Серед найцікавіших експонатів – унікальне видання 1897 року під назвою «Живописная Россия», в якому використано етнографічні напрацювання Т.Г. Шевченка. Чимало його художніх робіт відвідувачі зможуть побачити в академічному виданні «Історія українського мистецтва».

До того ж, на виставці представлені розпорядження, циркуляри, накази центральних та місцевих органів влади Російської імперії про заборону відзначення шевченківських роковин, а також використання його творів та портретів у навчальних закладах.

Крім того, для ознайомлення вінничанам та гостям міста на виставці презентують копії документів з центральних київських архівів, зокрема, копію запису в метричній книзі церкви Іоанна Богослова в селі Моринці Звенигородського повіту Київської губернії про народження Т.Г. Шевченка. А також документ, що містить повідомлення київського губернатора П.Г. Гессе київському, подільському і волинському генерал-губернатору І.І. Васильчикову про події, що відбувалися під час перепоховання Т.Г.Шевченка.

Виставка діятиме до 5 квітня у читальному  залу №2 Держархіву області (вул. Пирогова 12)

Новини Вінниці / У Вінницькому архіві презентовано виставку про Шевченка Новини Вінниці / У Вінницькому архіві презентовано виставку про Шевченка Новини Вінниці / У Вінницькому архіві презентовано виставку про Шевченка Новини Вінниці / У Вінницькому архіві презентовано виставку про Шевченка Новини Вінниці / У Вінницькому архіві презентовано виставку про Шевченка Новини Вінниці / У Вінницькому архіві презентовано виставку про Шевченка Новини Вінниці / У Вінницькому архіві презентовано виставку про Шевченка
Саша Григоровська

6 березня, 2019