У вінницькій поліції вказали на найбільш розповсюджену шахрайську схему

Новини Вінниці / У вінницькій поліції вказали на найбільш розповсюджену шахрайську схему

З початку року вінничани 650 разів зверталися до поліції щодо шахрайства відносно них. Одним з найпоширеніших різновидів афер правоохоронці називаються «мережевий» продаж, коли покупці перераховують кошти авансом, а потім «продавець» зникає.

З початку року вінничани 650 разів зверталися до поліції щодо шахрайства відносно них. Одним з найпоширеніших різновидів афер правоохоронці називають «мережевий» продаж, коли покупці перераховують кошти авансом, а потім «продавець» зникає.

За інформацією відділу комунікацій ГУНП у Вінницькій області, 152 звернення цього року стосувалися шахрайства, пов’язаного із купівлею товарів через інтернет-магазини та за оголошеннями у мережі.

Так, минулої доби до вінницьких правоохоронців з майже однаковими заявами звернулися дві жінки. На платформі OLX та у мережі Instagram вінничанки замовили товар. Як тільки вони перерахувати кошти на вказані рахунки, «продавці» зникли. По номерам, вказаним у оголошеннях, додзвонитися до них покупці не змогли.  

У поліції зазначають, що схема купівлі-продажу товарів через сайти є найбільш розповсюдженою серед аферистів. Зазвичай зловмисники реєструється в інтернет-магазині під вигаданим іменем, вказуючи тимчасові телефонні номери, реєструють неіснуючий товар за демпінговою ціною, а як тільки отримують всю суму чи аванс, позбуваються sim-картки.

За усіма випадками скарг в поліції відкриті кримінальні провадження по ч.1. ст.190 КК України (шахрайство), що передбачає до 3 років обмеження волі. Нажаль, затримують шахраїв доволі рідко. Втім справи цієї категорії зазвичай вважаються «глухарями».

Макс Мельник

4 грудня, 2019